“Sajed Hasan Nasralah pridružio se svojim kolegama mučenicima (…) čiji je marš predvodio gotovo trideset godina”, navodi se u priopćenju za javnost Hezbolaha, najbližeg saveznika Irana, prenosi agencija France Presse.  Smrt Nasralaha, koji se smatra najmoćnijim čovjekom u Libanonu, riskira uzdrmati njegovu stranku, destabilizirati zemlje i predstavlja veliku pobjedu za Izrael protiv Irana i njegovih saveznika u regiji, dodaje AFP.


Njegova smrt predstavlja težak udarac za Hezbolah koji se suočava sa sve intenzivnijim izraelskim napadima. Također, to je udarac i za Iran s obzirom na značajnu ulogu koju je imao u takozvanoj “Osovini otpora”, ističe Reuters.


“Nastavak borbe”




“Osovina otpora” je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela.


Hezbolah je u priopćenju rekao da će nastaviti svoju borbu protiv Izraela “u znak podrške Gazi i Palestini te radi obrane Libanona i njegovog nepokolebljivog i časnog naroda”. Nije rečeno kako je Nasralah ubijen.


Sofisticirani napad


Napad na Nasralaha “bio je vrlo sofisticiran. On pokazuje ne samo goleme tehnološke sposobnosti, već i opseg u kojem se Izrael infiltrirao u Hezbolah”, rekao je za France Prese James Dorsey, istraživač na Institutu za Bliski istok pri Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.


Zračni napad na Dahije je u petak potresao Bejrut. Sigurnosni izvor u Libanonu je rekao da je napad, koji se sastajao od niza brzih i snažnih eksplozija, ostavio krater dubok najmanje 20 metara.


Napadom, nakon kojeg su u subotu izvedeni daljnji zračni napadi na Dahije i druge dijelove Libanona, eskalirao je sukob između Izraela i Hezbolaha.


Stanovnici su pobjegli iz predgrađa te sklonište potražili u središtu Bejruta i drugim dijelovima grada.