Mjesec plave ribe

VIDEO Bili smo na premijernoj šetnji Crikvenica Food & Wine Walk

Sanda Milinković

Foto: Nikola Blagojević

Foto: Nikola Blagojević

Prva grupa startala je u 10:00 s plaže Grabrova koja je brojnima prepoznatljiva po ljuljačci smještenoj u moru

Tijekom obilježavanja Mjeseca plave ribe od 20. rujna do 20. listopada u Crikvenici, ove je godine premijerno održana enogastro šetnja “Crikvenica Food & Wine Walk” 28. rujna.


Kroz projekt se povezalo osam restorana koji su na ruti dugačkoj dvanaest kilometara od Jadranova do Selca, posjetiteljima pružili priliku za degustacijom specijaliteta od plave ribe dok su se na istim punktovima, kvarnerski vinari pobrinuli za degustaciju vina.


Mjesto polaska na hedonističku šetnju bila je plaža Grabrova u Jadranovu od koje su svakih pola sata kretale nove grupe posjetitelja koje su se putem upoznavale s domaćinima na punktovima – “Feral” u Jadranovu, „Terraca“ i „Domino“ u Dramlju, „Burin“ i „Balustrada“ u Crikvenici te „Marina“, „Ulika“ i „Tunar“ u Selcu.


Kvarnersku vinsku regiju predstavljali su partneri iz Udruženja „Kvarner Wines“ koje okuplja OPG „Ružić“, Vinariju „Kapić“, „Plovanić“ vina, Vinsku kuću „Pavlomir“, Vinariju „Gospoja“, PZ „Vrbnik“, „Katunar Estate Winery“, Kuću vina „Ivan Katunar“, Vinariju „Šipun“, Vinariju „Nada“ s pjenušcima i vinima od žlahtine, jarbole, belice, trojišćine i sansigota te PZ „Dolčina“, koji se priključio sa Starom bakarskom vodicom.


Slavoniju i Hrvatsko Podunavlje sa svojim nagrađenim vinima predstavila je baranjska vinarija „Zlatno brdo“, a raznolikost vinske regije Bregovita Hrvatska predstavljena je pjenušcima Vinarije „Griffin“ s Plešivice, vinima pušipel Vinarije „Kocijan“ i škrlet Vinarije „Florijanović” dok se regija Hrvatska Istra i Kvarner, ali onaj istarski dio, iskazao malvazijama i teranima Vinarija „Tomaz“ iz Motovuna. Dalmatinske uzdanice plavac mali i pošip predstavila je Vinarija „Skaramuča“ s Pelješca.


Posebno predstavljanje imali su vinski domaćini „Grand Village Estate Winery“ iz Selca vinima od autohtonih kvarnerskih sorti vinove loze žlahtine i sansigota te Udruga vinara, vinogradara i maslinara iz Crikvenice „Sveta Lucija“ vinima malih crikveničko – vinodolskih vinara hobista.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Life Novi list (@life_novi_list)



Šetnja rivom


Prva grupa startala je u 10:00 s plaže Grabrova koja je brojnima prepoznatljiva po ljuljačci smještenoj u moru kraj koje se u ljetnim mjesecima, vole fotografirati.


U prvoj je grupi šetnju odradila i direktorica Turističke zajednice grada Crikvenica, Marijana Biondić, koja je program otvorila prigodnim govorom, ali i dovođenjem trenerice za razgibavanje polaznika.


Da je razgibavanje bilo itekako dobra ideja, shvatili smo kada je nakon prvog punkta u kojem su “šetači” uživali uz paštetu uz tune i vina koji su uslijedili po završetku prvih kilometara ugodne šetnje uz rivu, valjalo krenuti šumskom šetnicom.


Vodič naše grupe, Žarko Stilin, inače upravitelj Zadruge Vina Kvarnera, okupio nas je prije toga u uvali Perčin kraj “Kućice od ribari” (ispostava Muzeja grada Crikvenice) kojima se odaje počast crikveničkim odnosno jakovarskim ribarima, a ispred koje je smještena tunera.


Danas se taj izraz koristi za promatračnicu, odnosno visoke drvene ljestve s koje su ribari promatrali kretanje tuna. Međutim, te se ljestve zapravo nazivaju promatračnicom, a sama tunera je inače naziv za mrežu za lov tuna.





Odmor poput starih Rimljana


Šetnja šumskim dijelom pokazala se kao najizazovniji dio čitave rute zbog skliskog lišća i kamenja, ali na pola smo puta imali priliku odmoriti “poput starih Rimljana” na arheološkom nalazištu Lokvišće gdje su vidljivi ostatci vile rustice (ladanjske vile) koju su Rimljani izgradili zbog povoljnog položaja, kao izvangradski stambeni i gospodarski kompleks.


Nalazište Lokvišće je najstariji spomenik kulture u mjestu, a istoimena uvala pored arheološkog lokaliteta ima i prirodno ljekovito blato balneološke kvalitete. U uvali Lokvišće nađen je velik broj razbijenih amfora, koje ukazuje na postojanje male luke i skladišta za proizvodnja vina i ulja.


Uz kratki povijesni predah i nakon šumskog izazova, uslijedilo je još nekoliko kilometara lagane šetnje (i vožnje vlakićem!) praćenih glazbom, ukusnim zalogajima i kvalitetnim vinskim kapljicama, a srećom, prijevoz sa završne postaje u Selcu do početne u Jadranovu bio je osiguran. Prilično savršena subota koja je spojila sve najbolje što Primorje pruža!