Reuters nije odmah mogao stupiti u kontakt s dužnosnicima Hezbolaha kako bi komentirali izraelske tvrdnje. Proiranska libanonska milicija još nije objavila nikakvo priopćenje o stanju Nasrallaha, koji je na čelu skupine bio 32 godine.


Smrt Nasrallaha bi značila težak udarac ne samo za Hezbolah, već i za njegove pokrovitelje u Iranu. Nasrallah je duže vrijeme bio vodeća ličnost u takozvanoj “Osovini otpora”, koja pomaže širenju iranskog utjecaja na Bliskom istoku.




“Osovina otpora” je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela.


“Ciljani napad”


Izraelska vojska je u priopćenju objavila da je Nasrallah eliminiran u “ciljanom napadu” na podzemno sjedište skupine ispod stambene zgrade u južnom predgrađu Bejruta Dahije kojim upravlja Hezbolah.


Vojska je dodala da je osim njega ubijen drugi visoki dužnosnik skupine Ali Karaki te još neki zapovjednici.


“Napad je izveden dok su viši zapovjednici Hezbolaha djelovali iz sjedišta i promicali terorističke aktivnosti protiv državljana Izraela”, rekla je vojska.


Zračni napad na Dahije je u petak potresao Bejrut. Sigurnosni izvor u Libanonu je rekao da je napad, koji se sastajao od niza brzih i snažnih eksplozija, ostavio krater dubok najmanje 20 metara.


Napad, nakon kojeg su u subotu izvedeni daljnji zračni napadi na Dahije i druge dijelove Libanona, eskalirao je sukob između Izraela i Hezbolaha.


Eskalacija je naglo povećala strah da bi sukob mogao izmaći kontroli te potencijalno uvući Iran, glavnog pokrovitelja Hezbolaha, i Sjedinjene Američke Države.


Izvor blizak Hezbolahu je za Reuters kasno u petak rekao da nije moguće stupiti u kontakt s Nasrallahom.


U prvih nekoliko sati nakon napada u petak, izvor blizak Hezbolahu je za Reuters rekao da je Nasrallah živ. Iranska novinska agencija Tasnim je također objavila da je na sigurnom. Viši iranski sigurnosni dužnosnik je za Reuters kazao da Teheran provjerava njegovog stanje.