Vrlo cijenjena

Tradeskancija: kako uzgajati i brinuti se za biljku koja “zarobljava” zle duhove

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Obdarena velikom ljepotom i također poznata po dobrobitima koje može donijeti

Ističe se dugim i šiljastim listovima koje karakterizira fascinantna mješavina tamnozelenih i ljubičastih pruga.


Listovi se slažu u kompaktne rozete, stvarajući vizualni efekt koji dodaje dubinu i boju unutarnjim i vanjskim prostorima.


Unatoč tome što je višegodišnja biljka, relativno ju je lako uzgajati i održavati, stoga je savršena za one manje iskusne u vrtlarstvu ili one koji žele nezahtjevnu biljku.


Gdje ju smjestiti


Tradeskancija je izuzetno svestrana i može se uzgajati u zatvorenom i na otvorenom.


Unutar kuće postavite je na svijetla područja koja nisu izravno izložena intenzivnoj sunčevoj svjetlosti: neizravna svjetlost je ono što je biljci potrebno da zadrži žive boje i da se spriječi sušenje lišća.


Na otvorenom preferira mjesta s filtriranim svjetlom ili djelomičnu sjenu.


U područjima s blagom klimom može se uzgajati i na otvorenom tijekom cijele godine, dok je u područjima s hladnim zimama preporučljivo unijeti ju unutra kako bi ju zaštitili od niskih temperatura.


Kakvo tlo koristiti


Voli dobro drenirano tlo, stoga je dobar sastav mješavina univerzalne zemlje, obogaćene plovućcem, pijeskom ili glinom, koja će poboljšati drenažu i spriječiti stagnaciju vode, uobičajenu prijetnju cijelom korijenskom sustavu.


Provjerite ima li posuda drenažne rupe kako biste spriječili nakupljanje vlage, što bi moglo dovesti do truljenja korijena.


Kad se uzgaja u vrtu, lako se prilagođava raznim vrstama tla, samo da nije preteško i zbijeno, a u toplijim podnebljima može se saditi direktno u zemlju.


Zalijevanje tradeskancije


Zalijevanje biljke treba biti umjereno. Morat ćete ju zalijevati tek kada je tlo suho na dodir i izbjegavajte stagnaciju vode u tanjuriću.


Ne zaboravite da pretjerano zalijevanje može uzrokovati truljenje korijena, jedan od glavnih uzroka smrti ove vrste biljaka.


Tijekom zimskih mjeseci zalijevanje se može smanjiti jer biljka ulazi u fazu mirovanja.


Simbolično značenje biljke


Popularno vjerovanje je da se tradeskancija stavlja na krovove kuća.


Na taj način se vjeruje da biljka može uhvatiti i zatočiti zle duhove, spriječiti ih da uđu u dom i tako zaštiti ukućane.


Ritualna uporaba biljke povezana je s drevnim vjerovanjem koje je u njezinom bujnom rastu vidjelo silu sposobnu zadržati negativne energije.


Kao rezultat toga, različita kombinacija simbola povezanih s nesrećom i zaštitom čini tradeskanciju simbolom ambivalentnosti, u mogućnosti tjeranja zla, no ako se koristi uz odgovarajuće mjere opreza.


Prednosti


Kao i mnoge sobne biljke, tradeskancija može pročistiti zrak eliminirajući štetne tvari poput formaldehida i benzena, čime pomaže u poboljšanju kvalitete zraka u zatvorenom prostoru.