Rasadnik igrača

Na Trsatu se igra turnir povodom 60. obljetnice Rukometnog kluba Pećine

Igor Duvnjak

Djevojčice Pećina s trenerom Sebastijanom Kruljcem

Djevojčice Pećina s trenerom Sebastijanom Kruljcem

  U miru i tišini stvaramo mlade kojima, kada steknu uvjete, savjetujemo da idu dalje - kaže Tomislav Kruljac, predsjednik Pećina i rukometni entuzijast s gotovo 40 godina staža



RIJEKA  Da godine, čak i desetljeća, munjevito odmiču, svjedoci su brojne generacije Rukometnog kluba Pećine koji današnjim turnirom u Dvorani mladosti slavi lijepi jubilej, 60 godina postojanja. Nema više starog dobrog asfaltnog igrališta na Tenisu gdje je osnovan klub tog elitnog kvarta, danas dom raznih riječkih istaknutih imena. Tu su rukometno sjeme zasijali sportski zaljubljenici iz OŠ Pećine na čelu s nastavnikom tjelesnog odgoja Marijanom Šverkom i direktorom Nedjeljkom Fundukom te djelatnicima iz MZ Pećine Zvonkom Pandurom, Emili Normom i nezaboravnim Stjepanom Lončarićem Pištom. Taj rukometni maraton traje uz uspone i padove sve do današnjice kada se isključivo radi s mladima. Kroz Pećine su prošla tolika slavna, poznata imena, Vladimir Vujnović i Edo Domazet, Stanislav Čako Kažić, Vladimir Babić Lala, Zvonko Ugrin, Božo Peter, Zvonko Pitinac, Marijan Glavan, Željko Mikulić, Darko Drobina, Vjekoslav Mišo Sardelić, Darko Čustić, Ivica Badurina, Boris Dragičević, Jerko Dika, Josip Ukalović, kao i sadašnji čelnik kluba Tomislav Kruljca. U Pećinama su rukomet počeli trenirati trofejni as Renato Sulić, kao i sadašnja reprezentativka Dejana Milosavljević i adut Zamećana Luka Mrakovčić.


Program


– Turnirom za 60 godina kluba želimo skupiti igrače koji su igrali za naš klub. Za 50. rođendan smo promovirali knjigu Vladimira Vujnovića i pokojnog Stjepana Lončarića – kaže Tomislav Kruljac, predsjednik kluba od 2018. godine, kada su Pećine ukinule seniorsku ekipu zbog nedostatka novca. Iza njega je gotovo pa 40 godina rukometne aktivnosti. – Poziv svima koji su vezani uz Pećine. Krećemo od ranog jutra, od 9.30 sati kada počinje revija mini rukometa, slijede djevojke 2003. i 2006. godišta sa seniorkama Omišlja, a onda naša zlatna generacija igrača iz sezone 1994./95, tri puta viceprvaci države i dva puta viceprvaci u mlađim uzrastima, osvajači raznih međunarodnih turnira. Oni, kao i veterani, dobit će prigodne darove koje će im uručiti Renato Sulić. U završnici programa, što traje do 17 sati, naša mlada selekcija igra sa selekcijom vršnjaka riječkih klubova, Zameta, Kozale, Čavli, Vinodola, Liburnija Opatije.


Tomislav Kruljac/V. KARUZA


U danima velikog jubileja Kruljac s optimizmom govori o klubu s obzirom na košnicu mladih u Pećinama.


Važne karike




– Aktualni trenutak Pećina izgleda vrlo lijepo. Djevojčice 2012. godišta najbolje su u regiji i PGŽ-u, oformili smo i ekipu dječaka istoga godišta koje ćemo prijaviti za nastup u Hrvatskoj ligi. Imamo i dječake 2010. i 2016. godišta, ukupno 35 dječaka i 15 djevojčica, rad daje plodove. Možemo se pohvaliti da naša Lucija Grozdanić igra u Zametu, bila je na U-18 SP-u. U prvoj ekipi Zameta su i naše Jana Budić, Ana Debelić Šestan i Vita Vukelić, a u premijerligašu Zametu lider ekipe Luka Mrakovčić te Matija Golik. Naša je najveća sreća vidjeti njihov uspjeh.


Prastara izreka »koliko para, toliko muzike« vrijedi i za priču o oživljavanju seniorske ekipe Pećina, kluba čiji je prvi sastav ostvarivao zapažene domete.


– Pokretanje seniorske ekipe je jako teško s obzirom da i ostali riječki klubovi nemaju baš toliko puno djece. Puno naše djece sad igra u Kozali, Čavlima, svako toliko nekoga pošaljemo u Zamet. Ograničili smo se na to da trenutno budemo inkubator i kreatori. U miru i tišini stvaramo mlade kojima, kada steknu uvjete, savjetujemo da idu dalje. U današnje vrijeme nema sponzora, imamo ogromnu pomoć roditelja, a za prvu ekipu treba jaki financijski direktor.