Prezentacije za sredonjoškolce

Konferencija u sklopu Erasmus+ projekta Ecosteam: Teme vezane uz zaštitu okoliša i održivi razvoj

Vladimir Mrvoš

Konferencija je održana u prostorijama Zajednice Talijana / Foto Vedran KARUZA

Konferencija je održana u prostorijama Zajednice Talijana / Foto Vedran KARUZA

Nakon završetka lokalnog dijela konferencije, događaj je nastavljen online uključivanjem u međunarodnu konferenciju Greenreport koja se u isto vrijeme održava u Firenci uz sudjelovanje međunarodnih partnera na projektu



 


RIJEKA  U prostorijama Zajednice Talijana u Rijeci održana je konferencija u sklopu ERASMUS+ projekta ECOSTEAM, namijenjena učenicima srednjih škola koja je okupila stručnjake, profesore i učenike. Raspravljalo se o ključnim temama vezanim uz zaštitu okoliša i održivi razvoj, s posebnim naglaskom na lokalne inicijative i projekte. Program su predstavili Tatjana Perše, voditeljica projekta za Grad Rijeku, Mladen Stojić, ravnatelj Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, te Diana Kovačić, višestruko nagrađivana ekološka aktivistica i predsjednica Udruge Žmergo.


U okviru konferencije održane su i prezentacije nekoliko tema. Tako jer o ERASMUS+ ECOSTEAM projektu govorila Tatjana Perše, o temi “Energetske zajednice i trendovi” Davorka Medved, voditeljica projekta DISCOVER udruge Bez granica, te o iskustvima Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u projektu ECOSTEAM – Mladen Šverko i Marko Ercegović. Najavljeno je i natjecanje – EU competition on Science and Civic Journalism for “Sustainable cities”, o kojem je govorila Perše.




Nakon završetka lokalnog dijela konferencije, događaj je nastavljen online uključivanjem u međunarodnu konferenciju Greenreport koja se u isto vrijeme održava u Firenci uz sudjelovanje međunarodnih partnera na projektu, a tijekom koje će biti dodijeljene pohvale najuspješnijim razredima koji su sudjelovali u projektu. Nositelj ovog projekta je Confservizi Cispel Toscana (Italija), a partneri su Major Cities of Europe IT Users Group (EU), Consiglio nazionale delle ricerche (Italija), Israel Smart Cities Institute (Izrael), Glyfada municipality (Grčka), Liceo Galileo (Italija), Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka (Hrvatska), Grad Rijeka (Hrvatska), Glyfadfa 2. srednja škola (Grčka), Prisma epe (Grčka).


Projekt ERASMUS+ ECOSTEAM provodi se od 1. siječnja 2023. do 31. lipnja 2025., ukupno je vrijedan 400.000 eura i u potpunosti je financiran iz EU fondova. Za provedbu projekta na području Grada Rijeke osigurano je ukupno 26.400 eura.