POLOŽEN KAMEN TEMELJAC

Počela gradnja dječjeg vrtića u crikveničkom Gornjem kraju, u temelje ugrađena vremenska kapsula s porukom

Robert Šimonović

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Novom podružnicom vrtički kapaciteti Dječjeg vrtića Radost bit će povećani za više od 60 djece, a gradnja vrtića koštat će 2,2 milijuna eura



CRIKVENICA – Polaganjem kamena temeljca i vremenske kapsule, simbolično je označen početak gradnje novog dječjeg vrtiću u crikveničkom Gornjem kraju. Kamen temeljac u temelje novog vrtića položile su vršiteljica dužnosti gradonačelnice Crikvenice Ivona Matošić Gašparović i ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Martina Magaš, dok su vremensku kapsulu u zemlju ubacili predškolci DV-a Radost Lorena Fućkar i Toma Butorac.


Foto galerija: Polaganje kamena temeljca novog dječjeg vrtića u Gornjem kraju Foto: Vedran Karuza


Oni su zajedno sa svojim vrtićkim kolegama izveli i himnu vrtića “Radost”, kao i pjesme “Što se u vrtiću radi?”, “Kad se male ruke slože” te “Vodice u bočice”. Kamen temeljac i vremensku kapsulu blagoslovili su svećenici Antonio Vučković i Silvije Jakšetić.


Vremenska kapsula


Čitav projekt započeo je krajem 2020. godine, a izrada je ugovorena s tvrtkom Rožić arhitekti i partneri iz Rijeke. Građevinska dozvola ishođena je u svibnju 2022. godine, nakon čega je uslijedila priprema izvedbenih projekata, troškovnika te provedba javne nabave. U srpnju ove godine potpisan je ugovor za izgradnju novog dječjeg vrtića s predstavnicima izvođača radova, tvrtkom ING Gradnja, dok nadzor vrši tvrtka KLing. Gradnja će potrajati osam mjeseci, što znači da bi trebala biti dovršena u svibnju iduće godine, nakon čega slijedi i opremanje ustanove. Očekuje se da bi objekt s radom trebao započeti u pedagoškoj 2025./2026. godini. Novom podružnicom vrtički kapaciteti Dječjeg vrtića Radost bit će povećani za više od 60 djece, a gradnja vrtića koštat će 2,2 milijuna eura. Ravnateljica Martina Magaš kazala je da je izrazito veseli što će novi vrtić svoja vrata otvoriti za manje od godinu dana.




– Vrtić će udahnuti život za osamdesetak ljudi, više od 60 djece i oko 14 zaposlenika. Uskoro će ovo postati mjesto igre, učenja, pjesme, plesa, istraživanja i povezivanja s prirodom. Ovo ulaganje predstavlja i krunu višegodišnjeg ulaganja našeg osnivača u poboljšanje materijalnih uvjeta rada našeg vrtića, u održavanje koje je na zavidnoj razini, u promišljanja o potrebama djece i roditelja, odnosno u poboljšanje cjelokupne kvalitete ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Crikvenice, kazala je Magaš, dodavši kako u sklopu DV-a Radost oko 14 posto djece ima adresu prebivališta upravo na području Gornjeg kraja.


Magaš je kazala i da su u vremensku kapsulu pospremljene sve važne poruke za buduće generacije.


– U njoj se nalazi lenta na kojoj su radovi predškolaca. Ove pedagoške godine u vrtiću ih je 82. Oni su kroz likovne radove izrazili svoje poruke prijateljstva i ljubavi za nove generacije. U kapsuli je i popis sve djece polaznika vrtića ove pedagoške godine, ukupno 337 djece, kao i popis svih djelatnika, kojih ove pedagoške godine ima 77. U kapsuli se nalazi i poruka budućim generacijama izražena u stihovima, koju su zajednički napisale naše odgajateljice i pedagoginja pod naslovom “Mom budućem prijatelju”, pojasnila je Magaš sadržaj vremenske kapsule te pročitala stihove.


Bez listi čekanja


Ivona Matošić Gašparović napomenula je kako će izgradnjom novog vrtića niknuti prekrasan objekt na dvije etaže, s preko 1.200 “kvadrata” prostora namijenjenog upravo najmlađima.


– Riječ je o novom dječjem vrtiću u Gornjem kraju koji će imati pet skupina, dvije jasličke i tri vrtićke, pomoćne prostorije, kuhinju, multifunkcionalnu dvoranu, predivno uređeno dvorište, parkirna mjesta… Kao što su djeca danas pjevala “Kad se male ruke slože sve se može”, tako je i u realizaciju ovog projekta bio uključen velik broj ruku kojima od srca zahvaljujem. Tu su djelatnici Gradske uprave, arhitekt Rožić koji je više puta mijenjao projekt jer svake godine imamo sve veći broj djece upisane u naše odgojno-obrazovne ustanove, kako u vrtić, tako i škole, pa je tako projekt od tri skupine narastao na čak pet skupina. Hvala predškolcima, odgajateljicama, ravnateljici… Posebno veseli da ćemo nakon izgradnje vrtića ponovno biti grad bez listi čekanja za vrtiće i na taj način našoj djeci i odgojiteljima omogućiti da rade, odrastaju i borave u prekrasno uređenom prostoru. Samo zajedno možemo stvarati bolje vrijednosti i bolji grad. Kad činimo ovakve pozitivne pomake i uređujemo prostore za našu djecu, onda je to najbolje ulaganje u budućnost našeg grada. Mislim da će ovaj projekt dobiti puni smisao tek kada ga za godinu dana ispuni dječji smijeh, kad postane mjesto prvih susreta, druženja, prijateljstava i znanja. Vjerujem da će sva upisana djeca nositi ovaj vrtić na posebnom mjestu u svom srcu, kazala je Matošić Gašparović.


Mom budućem prijatelju


 


Dragi moj prijatelju, jednoga dana, možda uskoro, a možda i ne tako brzo, kročit ćeš u moj vrtić. Što će te tu čekati, već sada to mogu reći. Ne boj se, sretnim korakom ušeći! Kad otvoriš ova vrata velika, čekat će te osmijesi vrijedni kao milijun zlatnika. Naći ćeš tu mnogo djevojčica i dječaka koji će s tobom djeliti ljubav, igračke i bezbroj lijepih trenutaka. Postat ćete prijatelji za život cijeli, i kada budete stari i bijeli. Sjećat ćete se kako ste tu u ovim sobama bili junaci i ratnici, prinčevi i princeze, i uvijek prvaci! Dragi moj prijatelju, jednog dana, možda uskoro, a možda i ne tako brzo, slobodno u moj vrtić ušeći. Ne boj se, svjedočit ćeš u beskrajnoj sreći!