SVEČANA SJEDNICA KOMORE

Ivo Usmiani dobio nagradu za životno djelo. Dodijeljene zlatne kune najboljim primorsko-goranskim poduzetnicima

Alenka Juričić Bukarica

SNIMIO: NIKOLA BLAGOJEVIĆ

SNIMIO: NIKOLA BLAGOJEVIĆ

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća istaknuto je kako su županijske nagrade Zlatna kuna dobili upravo najbolji od najboljih primorsko-goranskih poduzetnika



ML Montage d.o.o. iz Viškova najbolje je malo trgovačko društvo Primorsko-goranskoj županiji, LBD d.o.o. iz Rijeke je najbolje srednje trgovačko društvo, dok je najbolje veliko trgovačko društvo u PGŽ tvrtka Jadranska vrata d.d. Ovogodišnju nagradu za životno djelo dobio je, pak, čelni čovjek Jadran Galenskog Laboratorija (JGL) Ivo Usmiani. Riječ je, naime, o laureatima nagrada Zlatna kuna koje su dodijeljene danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) – Županijskoj komori Rijeka.



Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća istaknuto je kako su županijske nagrade Zlatna kuna dobili upravo najbolji od najboljih primorsko-goranskih poduzetnika.




Barbara Olenik Staničić, predsjednica HGK – ŽK Rijeka čestitajući svim dobitnicima Zlatne kune, kao i onima nominiranima, navela je nekoliko podataka o stanju županijskog gospodarstva.


– U 2023. smo na području PGŽ imali 12.670 poduzetnika koji su zapošljavali preko 70.000 djelatnika. Ukupno je ostvaren prihod od 8,4 milijarde eura, što predstavlja rast ukupnih prihoda od 11,4 posto u odnosu na godinu ranije, no paralelno su rasli i rashodi i to za 11,3 posto, na ukupno 7,9 milijardi eura. Neto dobit u PGŽ lani je iznosila 468 milijuna eura i za 16 posto je veća u odnosu na prethodnu godinu, kazala je Olenik Staničić, dodajući, uz ostalo i kako je i dalje najzastupljenija djelatnost trgovine s udjelom od preko 38 posto u prihodima županije te 22 posto zaposlenih.



– Prema udjelu BDP-a po stanovniku, PGŽ se nalazi među najrazvijenijim županijama u Hrvatskoj, odmah iza grada Zagreba, a posebno veseli što je u 2023. povećan ukupan broj zaposlenih, i to za 4,3 posto, dodala je Olenik Staničić.


 


A nagradu za životno djelo u ime Ive Usmianija, preuzela je njegova kći i članica Upravnog odbora JGL-a Eva Usmiani Capobianco zahvalivši na ovom priznanju.


 


– Vjerujem da se svi osjećamo ponosno kada se naš rad i trud te uloženo vrijeme cijene i prepoznaju. A drago mi je da  u ime svog oca mogu preuzeti ovu nagradu jer mi je u životu  veliki uzor. Ne samo zbog onoga što je postigao  već i zbog svega onoga što jest, a i što mene uči da budem, a to je prije svega kako biti čovjek. Ono što on uvijek naglašava jest da uspjeh tvrtke čine ljudi. Krenuli smo iz malog laboratorija te ulaganjem u djelatnike, nove proizvode i nova tržišta, postali internacionalna tvrtka, sada prisutna na preko 60 tržišta svijeta. I to sve zahvaljujući ljudima koji daju sadržaje našim procesima, istakla je Usmiani Capobianco. JGL inače, danas zapošljava 1.300 zaposlenika u 11 zemalja. Grupa je u 2023. realizirala 213 milijuna eura ukupnih prihoda, s 41,6 milijuna operativne dobiti.



Zlatnu kunu za najbolju malu tvrtku preuzeo je Josip Marijić, vlasnik i direktor tvrtke ML Montage, koji je tom prilikom kazao kako je tvrtka osnovana 1. kolovoza 2022., a danas zapošljava 30-ak djelatnika. Riječ je o tvrtki koja radi na proizvodnji i montaži cjevovoda različitih materijala te čeličnih konstrukcija u svim vrstama postrojenja.


Zlatnu kunu za najbolju srednje veliku tvrtku je preuzeo Dalibor Škledar, direktor  tvrtke LBD. Firma je specijalizirana za obradu, sastavljanje i zavarivanje svih vrsta metala, a od malog obrta je vrlo brzo prerasla granice Hrvatske te sada ima i podružnicu u Italiji.



A Zlatnu kunu za najbolju veliku firmu je preuzeo Marin Rameša, direktor financija tvrtke Jadranska vrata (Adriatic Gate Container Treminal) koja je od 2001. koncesionar kontejnerskog terminala na Brajdici. Matična korporacija, inače upravlja s ukupno 32 kontejnerska terminala u 19 zemalja svijeta.