To će doprinijeti osnovnom cilju, da zdravstvo bude solidarno, kvalitetno i svima jednako dostupno, ocijenio je Željko Jovanović (SDP) u raspravi o izmjenama Zakona o sestrinstvu.


I Božo Petrov (Most) „važnim korakom naprijed“ naziva mogućnost da medicinske sestre sa specijalizacijom mogu same davati određene lijekove u hitnim situacijama, ali i upozorava da su sestre time dobile i dodatan posao i odgovornost, jer nije riješen osnovni uzrok – manjak liječnika.




Sestre, kojih u sustavu nedostaje oko četiri tisuće, rade pod pritiskom, rekao je Petrov i naglasio kako je hrvatskom zdravstvu nužna sustavna reforma, da ovakvi mini potezi neće dovesti do poboljšanja.


Medicinske sestre odlaze i u turizam


I IDS-ov Loris Peršurić drži da su medicinske sestre preopterećene, pa mnoge dolaze iz sustava, primjerice u turizam. Kaže i da smo jedina zemlja u Europi u kojoj srednja medicinska škola traje pet godina, dok, primjerice, u Njemačkoj, traje tri.


Upozorava i na spor proces priznavanja inozemnih kvalifikacija, u nekim državama traje nekoliko mjeseci, u Hrvatskoj tri godine.


Vladin prijedlog hvali i HDZ. Do sada sestra u timu 2 nije mogla dati kisik bez liječnika, sada sestre imaju zaštitu i nemaju prepreke u redu, kazala je Nikolina Baradić (HDZ).


Zašto se dodatno opterećuju medicinske sestre i tehničari, je li se razmišljalo da se sestre plati kako treba, pita Dario Zurovec (NZ)?


Na opetovane poruke da nemamo dovoljno liječnika i sestara, pogotovo na otocima i u ruralnim područjima, Marin Miletić (Most) zapitao se što će biti s nama kao društvom?


Darka Klasića (HSLS) zanimalo je namjerava li Ministarstvo zdravstva uvesti dodatne dužnosti za druga zanimanja i profesije zdravstvu?


Sestrama se daju veće odgovornosti, ali to ih čini potentnijim dijelovima sustava, rekla je državna tajnica Marija Bubaš.