Puke priče

3 mita o rastu kose koja su potpuna laž

Lucija Sučić

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Razotkrivamo one najpopularnije

Bilo bi baš lijepo da kosa raste toliko brzo da svakog mjeseca možemo mijenjati frizure iz kratkih u dugu, zar ne?


Tada pogotovo ne bismo morali biti toliko strpljivi kada ju puštamo, što je realnost većine – san o dugoj, lijepoj i zdravoj kosi.


Upravo po pitanju rasta kose i njegovog ubrzavanja i pospješivanja postoje brojni mitovi, a danas razotkrivamo tri najpopularnija!


Mit: prečesto pranje šamponom uzrokuje opadanje kose


Zdravlje vlasišta ključno je za zdravu kosu, ali priča da će svakodnevno pranje kose uzrokovati ispadanje kose potpuno je netočna informacija.


Pretjerano pranje jakim šamponima može dovesti do suhoće ili iritacije vlasišta, ali neće uzrokovati ispadanje kose iz korijena.


Valja napomenuti da je posve uobičajena stvar doživjeti periode opadanja kose, no to nema veze s učestalim pranjem. Ipak, ako osjetite bol ili svrbež vlasišta, kao i prekomjerno ispadanje kose, najbolje je da se posavjetujete sa stručnjakom kako biste utvrdili treba li vašem vlasištu dodatna njega.



Mit: Često nošenje šešira može uzrokovati ćelavost


Ako volite nositi šešire, vjerojatno ste čuli za mit da raznorazni dodaci za kosu mogu uzrokovati njeno opadanje.


Gubitak kose prvenstveno je određen genetikom i drugim čimbenicima, a ne vanjskim pritiskom kao što je šešir.


Ipak, valja napomenuti da postoje određene stvari poput učestalog nošenja zategnutog repa ili pak izrazito uskih kapa i šešira koje mogu dovesti do takozvane trakcijske alopecije, koja s vremenom oštećuje folikule dlake. Kako biste to izbjegli, pripazite da kape koje nosite ne budu preuske, a ako nosite zategnutu  frizuru), nemojte ju toliko često nositi jer je kosi važno dati odmora!



Mit: često šišanje kose ubrzava njen rast


Vjerojatno ste puno puta u životu čuli savjet da ako želite da vam kosa brže raste, trebate češće odlaziti frizeru.


To nije istina, jer kosa raste iz tjemena, a ne iz vrhova – logično. Taj mit postoji jer se šišanjem uklanjanju ispucali vrhovi pa se kosa automatski čini i jest zdravija, no time ona ne raste brže, već se dok raste više ne lomi i vrhovi se ne krate sami od sebe jer su ispucali.