Viškovo

Na proljeće u Petrcima novo šetalište za pse

Jakov Kršovnik

Općina Viškovo počela s uređenjem prostora za šetnju, istrčavanje i treniranje kućnih ljubimaca



VIŠKOVO – Počelo je uređenje prostora za pse u Petrcima kraj Marinića, javljaju nam iz Općine Viškovo.


Uredit će se postojeći šumski put u duljini od oko 480 metara, koji se spaja na nerazvrstanu cestu u Marinićima te na livadu površine oko tri tisuće četvornih metara koja je s tri strane omeđena suhozidima. Na njoj će se postaviti sprave za treniranje i trčanje pasa, klupe i stolovi za odmor te koševi za otpad. Iz općinske uprave najavljuju i uređenje puta koji će ići kružno kroz livadu.


– Prostori gdje su smještene klupe za odmor uredit će se kao zaravnate šljunčane površine, a zasjenjivanje će se postići sadnjom autohtonih stabala i bilja. Na spoju postojećeg šumskog pješačkog puta s nerazvrstanom cestom planira se uređenje platoa kao polazišne točke tematskog puta. Plato će se urediti kao zaravnata šljunčana površina na koju će se postaviti tabela s mapom, informacijama i pravilima ponašanja za pse i njihove vlasnike te koševi za smeće i pseći otpad, najavljuju iz Općine.




Načelnica Sanja Udović sigurna je da će uređenje tematskog puta zadovoljiti potrebu brojnih vlasnika pasa koji žele sigurnu površinu za igru, istrčavanje i treniranje pasa, posebice za vlasnike koji žive u stanovima. Izvođač radova koji je odabran u postupku javne nabave je tvrtka Marčić gradnja, a radovi bi trebali biti gotovi najkasnije do kraja ožujka 2025.


– Na toj će se lokaciji postaviti i sprave za agility treniranje pasa, što će koristiti socijalizaciji i razvijanju motorike pasa. Socijalizacija, istrčavanje, treniranje i odgoj psa nezaobilazan su dio kvalitetne brige o kućnom ljubimcu, kaže načelnica Udović.


Projekt je vrijedan nešto manje od 125 tisuća eura i prijavljen je na Natječaj za provedbu tipa operacije 3.1.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, koji je objavila Lokalna akcijska grupa Terra liburna.


Općini Viškovo je odobreno nešto manje od 75 tisuća eura bespovratnih sredstava, a ostatak je osiguran u općinskom proračunu.