Poznata zvijezda

Brigitte Bardot sutra slavi 90. rođendan: “Sretna sam što sam doživjela visoke godine”

Sandy Uran

Legendarna francuska glumica, seks-simbol svoje generacije, manekenka, pjevačica, i aktivistica za prava životinja otkriva da danas dane provodi tako što si ne postavlja previše pitanja o životu i problemima, već živi dan po dan



Francuska glumica, seks-simbol svoje generacije, manekenka i pjevačica, aktivistica za prava životinja, Brigitte Bardot, sutra će proslaviti 90. rođendan.


Bardot je tri dana uoči 90. rođendana za francuski portal Charente libre dala intervju u kojem je otkrila pojedinosti o tome kako se osjeća u poznim godinama, ali i nekoliko detalja o načinu na koji provodi svoje dane. Ikona francuskog filma između ostalog je kazala kako se raduje rođendanu jer, kako je rekla, »ne slavi se svaki dan 90. rođendan«.


– Sretna sam što sam doživjela te visoke godine, izjavila je.





Foto: Facebook

Samoća joj godi


Otkrila je i kako joj samoća godi i da uživa u njoj, te da se i dalje svaki dan bavi životinjama koje iznimno voli. Na upit nedostaje li joj svijet filma, odgovorila je kako je taj svijet napustila prije 50 godina i da se posvetila zaštiti životinja, te da joj taj prethodni život nimalo ne nedostaje i da dane provodi tako što si ne postavlja previše pitanja o životu i problemima, već živi dan po dan. Podsjetimo se sada nekih od najvažnijih trenutaka njezine bogate filmske karijere, ali i biografskih crtica.


Rođena je kao Brigitte Anne-Marie Bardot u francuskoj metropoli Parizu, 28. rujna 1934. godine. Kći je industrijalca Louisa Piloua Bardota i Anne-Marie Mucel. Upravo su roditelji najzaslužniji za njezin uspjeh jer su joj omogućili vrhunsko obrazovanje. Nju i sestru Marie-Jeanne odgajali su strogo. Njeno djetinstvo nije bili pretjerano sretno.


Naime, majka javno iskazuje naklonost prema njenoj sestri dok nju zanemaruje, te su tako njeni najsretniji trenuci oni koje provodi vježbajući balet. Već sa 7 godina počinje plesati balet i s 15 upisuje Konzervatorij u Parizu. Otac je veliki ljubitelj sedme umjetnosti i realizira brojne amaterske snimke u kojima glavnu ulogu ima Brigitte, dok je majka ljubiteljica mode i plesa.


Obitelj pripada višem sloju, francuskoj buržoaziji, čiji milje tvore ne samo industrijalci, već i umjetnici. Hélène Lazareff, direktorica časopisa Elle, prijateljuje s njenom majkom te je odlučuje angažirati za nekoliko modnih editorijala posvećenih modi mladih.



U filmu »Prezir«

Uloge i nagrade


Brigitte vrlo brzo postaje maskota časopisa i često krasi njegovu naslovnicu. Zahvaljujući tim fotografijama zamijetio ju je redatelj Marc Allégret koji uspijeva organizirati susret s mladim modelom, unatoč tome što su se njezini roditelji tome opirali. Tom susretu nazočuje i njegov mladi asistent Roger Vadim.


Film se neće snimiti, ali između Brigitte i Vadima rađa se ljubav iako su se njeni roditelji jako protivili toj vezi. No, unatoč tome, Brigitte se s tek napunjenih 18 godina udaje za Rogera, s kojim će biti u braku do 1957. godine. Potom će biti u braku s Jacquesom Charrierom, od 1959. do 1962. Za Guntera Sachsa udat će se 1966. i s njim će biti u bračnoj zajednici do 1969. Godine 1992. udala se za Bernarda d’Ormalea. U braku s glumcem Jacquesom Charrierom dobila je sina Nicolasa-Jacquesa Charriera, s kojim ima kompliciran odnos.


Na filmu je debitirala 1952. godine u naslovu »Manina, djevojka bez velova«, ali vrtoglavi uspon do statusa jedne od najsjajnijih zvijezda francuskog filma uslijedio je nakon filma »I bog stvori ženu« koji je 1956. godine snimio njezin tadašnji suprug Roger Vadim.


U javnosti je znana i po nadimku B.B. Dobitnica je brojnih glumačkih nagrada, a od filmskih naslova koji su obilježili njenu karijeru tu su »Helena Trojanska«, »Vragolanka«, »Voli me, ne voli me«, »Nevjesta je odveć lijepa«, »Parižanka«, »Drumski razbojnici«, »Žena i njezina igračka«, »Babette ide u rat«, »Viva Maria«, »Žene« i »Don Juan je bila žena«. Dobitnica je nagrada i priznanja kao što su David di Donatello, CinEuphoria za životno djelo, a godine 2007. uvrštena je i u Empireov popis sto najseksepilnijih filmskih zvijezda.



U komediji »Viva Maria!«

Borba za prava životinja


Borbu za prava životinja započela je davne 1962. godine, a u potpunosti joj se posvetila 1973. kad je napustila svijet filma. Jedna je od rijetkih europskih glumica koja je pridobila pažnju američkih medija. Ona i Marilyn Monroe postale su seks-ikone pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća. Njeno pojavljivanje na Filmskom festivalu u Cannesu bio je događaj godine ponajviše zbog bikinija, koji je popularizirala.


Postaje modna ikona uz Marilyn i Jackie Kennedy, te muza Andyja Warhola na čijim se djelima nalazi.Godine 1962. ulazi i u svijet glazbe. Snimila je nekoliko singlova i album. Godine 1967. surađivala je s legendom francuske glazbe, Sergeom Gainsbourgom, koji je za nju napisao skladbe »Bonnie and Clyde«, »Comic Strip« i »Je t’aime… moi non plus«.


Ova posljednja bila je ispunjenje Brigitteine želje da joj napiše najbolju ljubavnu pjesmu. Pjesma je snimljena zimi 1967. tijekom njihove kratke ljubavne afere. Samo je jednom puštena u eter Radio Europe 1 te je izazvala skandal. Priča se toliko zakomplicirala da je objavljena tek 1986. godine i to u remiksiranoj verziji. Godine 1996. objavila je autobiografiju »Initiales B.B.« u kojoj prepričava svoj život.