GRADSKO VIJEĆE

Grad Krk pokreće treći ciklus gradnje POS-ovih stanova

Mladen Trinajstić

Druga zgrada krčkog POS-a useljena je 2019. godine na predjelu Sveta Lucija / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Druga zgrada krčkog POS-a useljena je 2019. godine na predjelu Sveta Lucija / Snimio M. TRINAJSTIĆ

U budućoj zgradi na Korniću, koja će imati 20 do 30 stanova, Gradska uprava »ciljat« će otkupiti pet stanova koji bi se dali u najam onima koje će se nastojati zadržati ili ih za doseljavanje privući temeljem njihovih kvalifikacija u deficitarnim zanimanjima



KRK – Nakon ljetne stanke u krčkoj je Velikoj vijećnici održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je raspravljeno, a potom i usvojeno, nekoliko vrlo značajnih odluka. U red takvih spadaju odluka o uključivanju Grada Krka u program izgradnje stanova po programu društveno poticane stanogradnje, kao i s njom povezana odluka o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po programu društveno poticane stanogradnje. Time se čine nužni koraci s ciljem pokretanja trećeg po redu krčkog programa izgradnje POS-ovih stanova, onih na Korniću, a uz pomoć kojih će se nastojati građanima grada Krka omogućiti rješavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja izgradnjom stanova uz poticaj javnih sredstava, kao i mogućnost obročne otplate po pristupačnijim uvjetima.


– Kako bi ispitao zainteresiranost građana za kupnju, odnosno dugoročni najam stana prema programu POS-a, i to u zoni mješovite, pretežito stambene namjene koji bi se u skorijoj budućnosti trebao realizirati na 19 tisuća »kvadrata« velikom gradskom zemljištu u tom naselju, Grad je početkom godine proveo anketiranje zainteresiranih građana. Stiglo je ukupno 215 ispunjenih upitnika, što pokazuje iznimno veliku zainteresiranost naših sugrađana – ustvrdio je gradonačelnik Darijo Vasilić, napomenuvši i da je u toj prilici 149 osoba iskazalo interes za kupnju stana, 60 za dugoročni najam, a nekoliko ih se nije izjasnilo.


Otkup pet stanova


Temeljem spomenute odluke, prava i obveze u pogledu osiguranja građevinskog zemljišta, uređenja komunalne infrastrukture i priključaka uredit će se pisanim ugovorom između APN-a i Grada Krka, a za provođenje tog programa planirat će se i sredstva u proračunu Grada. Iako je Vasilić napomenuo da je u ovom trenutku još prerano govoriti o broju stanova koji će se ondje moći graditi, u budućem stambenjaku koji bi po okvirnim procjenama mogao imati između 20 do 30 stanova, Gradska uprava »ciljat« će sama otkupiti pet stanova, koji bi se potom mogli davati u najam, i to ponajprije onima koje će se u gradu nastojati zadržati ili ih za doseljavanje privući temeljem njihovih kvalifikacija u deficitarnim zanimanjima. A ona su temeljem ove druge, na sjednici također donesene s POS-om povezane odluke, određena u strukama policajaca, liječnika, medicinskih sestara, odnosno tehničara, logopeda, socijalnih radnika i odgojitelja.


Održana je vrlo zanimljiva sjednica Gradskog
vijeća Krka / Foto M. TRINAJSTIĆ




Usvojena je i odluka o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe grada Krka kao javne ustanove, a kojom će se, sukladno važećim odrednicama Zakona o vatrogastvu i primjedbi koje otočanima već neko vrijeme upućuju nadležna revizijska i inspekcijska tijela Hrvatske vatrogasne zajednice, ta postrojba transformirati u JVP otoka Krka.


Svjetlovodna mreža


– Na Koordinaciji gradonačelnika i načelnika općina otoka Krka dogovorena je potreba za pristupanjem suosnivanju otočne javne vatrogasne postrojbe, što znači da sve jedinice lokalne samouprave moraju donijeti odluke o osnivanju na sjednicama svojih predstavničkih tijela, a što je naloženo i rješenjem službe za inspekcijski nadzor HVZ-a. U tijeku je postupak suosnivanja JVP-a grada Krka od strane svih otočnih jedinica lokalne samouprave, nakon čega će se njezin naziv izmijeniti u Javna vatrogasna postrojba otoka Krka – predstavljeno je prije usvajanja ove odluke. Grad Krk će u budućoj i formalno »sveotočnoj« ustanovi profesionalnog vatrogastva imati suosnivački udio od 30,46 posto.


Većinom glasova, uz suzdržanost troje vijećnika DNK liste i protivljenje neovisnog vijećnika Gorana Marevića, usvojen je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti za dugoročno kreditno zaduživanje trgovačkom društvu Smart Island Krk radi potrebe završetka izgradnje svjetlovodne mreže otoka Krka. SIK je tako dobio zeleno svjetlo za zaduženje u iznosu 800 tisuća eura te će se optička komunikacija dovesti do više od 12 tisuća korisnika na otoku Krku.


Komunalni problemi


Kreditno zaduženje je, kako su predstavili direktor tog komunalnog društva Neven Hržić i gradonačelnik Vasilić, nužno kako bi se u predviđenim rokovima (do konca ove godine) optika dovela i do stotinjak dislociranih objekata koji zbog svoje pozicije nisu mogli biti uključeni u projekt koji najvećim dijelom financira EU, jednako kao i do značajnog broja novih objekata koji su izgrađeni nakon što se projekt formalno usvojio i počeo provoditi. Vijećnici su prilično žustro raspravljali i unutar aktualnog sata koji je uglavnom bio posvećen komunalnim problemima. Vijećnici i vijećnice DNK liste zatražili su da se na idućoj sjednici predstavničko tijelo izvijesti o radu i rezultatima SIK-ova sustava dijeljenja elektrobicikala (koji su nestali s gradskih ulica), kao i elektroskutera koji su na njihovo mjesto uvedeni, a čiju mogućnost uporabe po svemu sudeći operativno priječe manjkavosti pratećih sustava registracije korisnika i naplate njihova korištenja. Ukazano je i na problematiku i nadalje loših uvjeta rada liječnika i boravka pacijenata u nedavno poplavljenim dijelovima krčke ispostave Doma zdravlja PGŽ-a, ali i na nedovoljno kvalitetno održavanje reda i čistoće u povijesnoj jezgri grada.


Direktoru komunalnog društva Vecla Danku Milohniću upućene su kritike na po mnogima nedostatan broj koševa za otpad u tom području, koje je ovaj nazvao »dokazanim kritičnim točkama« na kojima će, kao što su ranija iskustva pokazala, neodgovorni pojedinci odlagati svoj kućni otpad. Na koncu je Milohnić ipak »popustio« i rekao da će, ako Vijeće na tome inzistira, Vecla do iduće sezone nabaviti i u jezgri postaviti značajniji broj koševa, ali i da će trebati iznaći način preveniranja spomenutih pojavnosti, zbog kojih su ulične kante za otpatke u najvećoj mjeri i uklonjene. Kritika i iskaza zabrinutosti bilo je i na račun Veclina projekta Tržnice na malo koja – nije zaživjela. To potvrđuje tek manji dio dosad ondje useljenih prostora, kao i prilično slaba posjećenost tog kompleksa. Milohnić je najavio nove krugove natječaja za zakup poslovnih prostora na tržnici, ali i mogućnost prilagodbe uvjeta propisanih za ponudu.