Biciklizam

Sutra se sa startom i ciljem u Poreču vozi Istria300: “Prekrasni krajobrazi Istre i puno natjecateljskog naboja”

Zlatko Horvat

ENTUZIJAZAM - Marko Marković, Nenad Velenik, Loris Pešunić, Felix Gottwald, Vladimir Miholjević i Toni Hrvatin

ENTUZIJAZAM - Marko Marković, Nenad Velenik, Loris Pešunić, Felix Gottwald, Vladimir Miholjević i Toni Hrvatin

Ovaj projekt promiče biciklizam kao zdravi način života, a Poreč predstavlja kao cikloturističku destinaciju. Teško je zamisliti ljepši start od porečke luke - kaže direktor Vladimir Miholjević



POREČ Sutra će iz centra Poreča u 7 sati krenuti velika karavana biciklista, 3.625 sudionika iz 40 zemalja naći će se na startu četvrtog izdanja utrke koja ima tri itinerara – 300, 209 i 135 kilometara.


Za najdužu stazu utrke Istria300 odlučilo se 28, za srednju 29, a za najkraću 44 posto onih koji će dočekati zoru na startu utrke, koji je podijeljen u četiri dijela da bi sve proteklo u najboljem redu i izbjegli se padovi i ozljede.


Veliki rast


– Istra300 je brend koji je prerastao granice Hrvatske. Uložili smo jako puno entuzijazma, profesionalnog iskustva i rada, stvorili projekt koji je svjetski prepoznat. To ne bi bilo moguće bez podrške Valamara, koji nam je bio zaleđe u njegovu stvaranju, te Grada Poreča i turističkih zajednica Poreča i Istre.




Ovaj projekt donosi benefite, promiče biciklizam kao zdravi način života, a Poreč predstavlja kao cikloturističku destinaciju. Teško je zamisliti ljepši start od porečke luke. Svaka ruta pruža puno toga, nevjerojatne krajobraze kojima se biciklisti vraćaju.


U utrci sudjeluje puno velikih sportaša koji su se pronašli u biciklizmu. Jer je to sport koji te zarazi i nikad od njega ne ozdraviš – rekao je Vladimir Miholjević, direktor utrke Istria300, na konferenciji za medije u Valamar Diamant Hotelu, na kojoj su bili nazočni Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, Toni Hrvatin ispred Valamara, Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, Marko Marković ispred TZ-a Istarske županije, te Felix Gottwald, Austrijanac koji je u nordijskoj kominaciji osvojio sedam olimpijskih medalja, ukljućujući tri zlatne.


Sudionici dolaze iz svih dijelova svijeta, od Australije i Novog Zelanda, Filipina, Južne Afrike do Brazila, SAD-a, Kanade i Meksika. Prednjače Austrijanci (1.757), Nijemci (544) i Slovenci (514), ali sve je više i hrvatskih vozača (289).


– Valamar dugi niz godina ulaže u biciklizam. Imamo deset bike hotela i šest bike centara. Lani smo na razini svih destinacija ostvarili 180.000 noćenja biciklista, u samom Poreču 60-70 tisuća. Poreč je idealna destinacija za cestovni biciklizam jer ima odličnu mrežu slabo prometnih staza i blagu konfiguraciju. Ono što je novo je Bike Centar Poreč, projekt koji je sufinancirala EU. Ukupna vrijednost investicije je više od šest milijuna eura, a u sam Bike centar investirano je više od dva milijuna eura sa 130 visokokvalitetnih bicikla te zaposlene stručne ljude.


Kada pričamo o utrci Istria300, mi smo tu od samoga početka, koncept je slagan sredinom 2018. godine. Raduje nas veliki rast jer je prve godine bilo 800 sudionika. Zato bih čestitao organizatorima i svima koji podržavaju projekt zahvaljujući kojem je lani bilo između 18 i 20 tisuća noćenja, a nešto manje od 40 posto bilo je kod nas. Zato je to uspješna priča i iz naše perspektive – rekao je Toni Hrvatin.


Kranjecov poker

U ranim poslijepodnevnim satima četvrtka sedamdesetak biciklista vozilo je s ambasadorima utrke, među kojima su bili proslavljeni slovenski skijaš skakač Robert Kranjec i bivši biciklistički profesionalac Reto Hollenstein. U predvečerje utrke odrađeno je 45 kilometara u dobrom raspoloženju i uz malo vjetra.


– Super je što se imamo priliku i malo družiti, a ne samo voziti utrku – kaže 43-godišnji Robert Kranjec, koji će četvrti put voziti – 300 kilometara.


– Naporno je, puno je to kilometara i uspona.


Kranjec je brončani iz Salt Lake Cityja 2002. godine i svjetski prvak u letovima deset godina kasnije.


– Ovo je drugi sport, skokovi su eksplozivnost, a biciklizam izdržljivost. Potpuno drugi sport. Kada sam završio karijeru, trebalo je nešto izabrati, a moj je izbor bio biciklizam. Godišnje napravim od 10 do 12 tisuća kilometara…

Sportski grad


Mnogi sudionici su već stigli i mogu se vidjeti po Poreču i okolnim cestama. Dosta ih stiže danas. Treba podignuti startne brojeve…


– Istria300 se diže, povećava se brojka sudionika, što govori da smo dobri domaćini i imamo sve što je potrebno za ovakvu manifestaciju koju nije jednstavno organizirati – rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, obećavši da će dogodine s Markom Markovićem probati odvoziti barem najkraću dionicu.


Felix Gottwald je u Istru dolazio na odmor. Sada je jedan od sudionika.


– Za mene je ovo izazov. Moram još vidjeti hoću li voziti 300 kilometara jer sam došao biciklom i još se moram vratiti… Ovdje sam nekoliko dana i uživam. Fasciniran sam Istrom – rekao je Gottwald, žaleći se jedino na vozače. – Razumijevanje u Hrvatskoj prema nama raste, ali možemo biti još bolji. Imamo i mi pravo biti na cesti…


U subotu se očekuje temperatura do 22 stupnja Celzijusa, sunce i jako malo vjetra. I rano buđenje.