LIBURNIA HOTELS & VILLAS

Tradicija se ne može kupiti ona se stvara godinama

Aleksandra Kućel Ilić

Opatija se u svojih 180 godina turističke povijesti trudi opravdati sve ono zbog čega se smatra jedinstvenom i začetnicom hrvatskog turizma

Zaokružiti nakon ljetne sezone priču o 180 godina hrvatskog turizma kojega je u organiziranome smislu prva na ovim prostorima imala Opatija, znači još jednom ponoviti niz povijesnih podataka vezanih uz rane turističke dane kvarnerske perle koju su opjevali mnogi, o kojoj su pisali mnogi i koja je sve do danas za upućene u svijet putovanja ostala sinonim za kvalitetno turističko poslovanje. Ili – da ne živimo na Opatijskoj rivijeri, sasvim sigurno bismo odsjedali u ovdašnjim hotelima s pričom, a Liburnia Hotels & Villas, najveća hotelska tvrtka u ovom dijelu Lijepe Naše ima privilegija da su prvi izgrađeni hoteli na Istočnoj obali Jadrana upravo pod njezinim okriljem. Opatiji je serenadu posvetio Mister Morgen, mnogi su se potpisali u Zlatnu knjigu opatijskih gostiju, a stare razglednice snimljene u 19. stoljeću, u tim danima kada je zapravo počelo ulaziti u modu privremeno promijeniti mjesto boravka prvenstveno zbog zdravlja i odmora, odaslali su s rivijere, s mora, mnogi predstavnici tadašnje aristokracije. Na vremenskoj crti razdoblje od 180 godina ne predstavlja dugačko povijesno vrijeme, no ipak, od 1844. godine kada je u Opatiji izgrađena Villa Angiolina, prva ovdašnja arhitektonska ljepotica u kojoj se moglo odsjesti kao što se to danas može u hotelima, do modernih internetskih dana 21. stoljeća odigralo se dosta toga i mnogi su trenuci zapravo bili ključni za Damin turistički razvitak. Jer Opatija jest dama, iz poštovanja i respekta prema njoj i Dama. Ili, prema nepisanome povijesnome pravilu dobrog ponašanja, »za Opatiju je samo najbolje dovoljno dobro!« Jer svaka zgrada se može renovirati, vrhunski opremiti, osigurati u njoj najstručnije i kvalitetno osoblje, ali tradiciju se ne može nabaviti ili kupiti, ma kolikim novcem raspolagali. Nju se u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i turizmu stvara godinama, pružajući usluge gostima koji očekuju najbolje. I Opatija se u svojih 180 godina turističke povijesti trudi opravdati sve ono zbog čega se smatra jedinstvenom i začetnicom hrvatskog turizma.


I 140 godina nakon otvaranja Kvarner ima kultni status


Prvi uvjeti za prihvat bogate klijentele


Zapisi iz prošlosti kažu da su prije nego li su to učinili tadašnji poslovni ljudi, riječki trgovci i bečki uglednici, na obali grada koji još nije imao današnje ime svoj dom izgradili benediktinci. Upravo je po benediktinskome samostanu Opatija, tada još malena i turistički nepoznata dobila ime, a crkva svetog Jakova u istoimenome parku i danas je jedan od njezinih simbola. Međutim, bez prometne povezanosti do Opatije je bilo teško doći, a izgradnju obalne ceste Rijeka – Volosko – Opatija potaknuo je riječki patricij Iginio Scarpa. Cesta je dovršena 1843., nakon čega je uslijedio za ono vrijeme ubrzan razvoj i iz godine u godinu sve su se više stvarali uvjeti za prihvat bogate klijentele.


Poznato je da je Scarpa izgradio prvi opatijski ljetnikovac, Villu Angiolinu koju je nazvao po pokojnoj supruzi i oko koje je formirao fantastičan park koji je i danas među najljepšim i najnagrađivanijim parkovima u Hrvatskoj. Da bi bio tako zanimljiv, egzotične biljke i stabla su u njega dopremali pomorci iz svih krajeva svijeta, a uz ostalo je poznat i po grmovima kamelija koje cvatu u hladnijim danima u godini, dok ostala vegetacija miruje, što je potvrda povoljne opatijske klime. Villa Angiolina je dovršena 1844. godine i odmah postala drugi dom za vrlo bogatu i cijenjenu klijentelu.


Zadovoljni gosti bili su najbolja reklama za dolazak u Opatiju, a popularnost joj je pojačala izgradnja prvog hotela na istočnoj obali Jadrana, prvog opatijskog i hrvatskog hotela. Za samo deset mjeseci intenzivnih radova, Opatija je 27. ožujka 1884. godine dobila hotel Kvarner, u počecima nazvan Quarnero, pravi biser u ogrlici hotela iz sastava Liburnia Hotels & Villas. Do ovog ključnog trenutka u razvoju opatijskog turizma došlo je zahvaljujući »nosu« austrijskog poduzetnika Friedricha Juliusa Schülera, inače generalnog direktora Južnih željeznica koji je 1882. godine kupio Villu Angiolinu s okolnim zemljištem u želji da se potakne turistički razvitak grada za koji su liječnici utvrdili da je idealno mjesto za liječenje i oporavak kod mnogih bolesti, a onih dišnoga sustava pogotovo. Naime, s obzirom na to da se Opatija nalazi u podnožju Učke, ocijenjeno je da je miješanje planinskog zraka uz onaj primorski s mirisom soli i Mediterana, za sve čije je zdravlje narušeno, fantastična kombinacija koja doprinosi oporavku. Kada je otvorila svoj prvi hotel i kada su liječnici počeli sve glasnije promovirati Opatiju kao klimatsko lječilište, grad se ubrzano razvijao u tome smjeru, a Kvarner, pravi dragulj i u arhitektonskome smislu i po položaju uz more i kraj Ville Angioline, na spoju zelenog i plavog, dobio je status kultnog hotela što je zadržao i 140 godina kasnije. Izgrađen je u neoklasicističkom stilu, te je kroz desetljeća postojanja više puta renoviran, nedavno i prema izvornom izgledu. Među brojnim mjestima gdje se može uživati u nezaboravnom odmoru, posebno se ističe kultna terasa hotela Kvarner. Proslavio ju je svojim legendarnim nastupima hrvatski glazbeni velikan Ivo Robić, a i danas zrači bezvremenskim šarmom i evocira eleganciju zlatnih godina Opatije. No, prava zvijezda ovog povijesnog zdanja je nenadmašna Kristalna dvorana, izgrađena davne 1913. godine, koja i dalje blista kao neusporedivo mjesto za obilježavanje najposebnijih trenutaka. Ova raskošna dvorana bila je svjedokom najvažnijih kulturnih i društvenih događanja, od sjajnih balova na kojima su uživali aristokrati i uglednici iz cijelog svijeta do legendarnih glazbenih festivala poput Opatijskog festivala, Dore i Porina.


Villa Amalia


Bečki bal


Kristalna dvorana ne prestaje impresionirati svojom raskoši i svestranošću – prostor u kojem se nekada slavila elegancija najviših društvenih slojeva, jednako je bio spreman ugostiti i niz najzahtjevnijih događanja. Ovog vikenda, 28. rujna, dvorana će ponovno oživjeti u duhu prošlih vremena, kada će na scenu stupiti Bečki bal. U atmosferi koja odiše raskoši, gosti će imati priliku uživati u nastupu prestižnog Orkestra Original Wiener Strauss Capelle, dok će članovi Plesne škole Tanzkomitee iz Beča oduševiti posjetitelje svojim gracioznim plesnim koreografijama. Baš poput nekadašnjih aristokratskih zabava, Kristalna dvorana ponovno će zasjati u svom punom sjaju, pružajući nezaboravno iskustvo onima koji žele osjetiti djelić glamura prošlih stoljeća.


Od samog otvorenja hotela Kvarner 1884. godine, popularnost Opatije je stalno bila u uzlaznoj putanji, pa su iz tvrtke Južne željeznice započeli s planovima, a zatim i izgradnjom novih smještajnih kapaciteta poput primjerice još jedne opatijske legende nad legendama – Ville Amalia. Ova je građevina bila kao najbolji čokolatin u bombonijeri – pružala je i onim najzahtjevnijim gostima toliko potreban mir i intimu. Villa Amalia je jednostavno imala sve, no treba reći i da su u to vrijeme u Opatiju dolazile »okrunjene glave« vrlo istančanog ukusa, pa se događalo i da pripadnici iste obitelji za smještaj rezerviraju kompletna tri objekta uz more – uz Villu Angiolinu još i hotel Kvarner i Villu Amaliju uz koju je vezana i priča koja je proslavila i Opatiju i njezine palme. Riječ je o tome da je Opatiju 1902. godine posjetila poznata američka balerina Isadora Duncan, buduća supruga slavnog ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina. Sa svojom prijateljicom je odsjela u Villi Amaliji, te ju je opatijska palma koja je rasla pod njezinim prozorom inspirirala na nove plesne pokrete, o čemu je pisala u svojoj biografiji. I Isadora i Sergej su u perivoju ispred dvije vile – Amalije i Angioline dobili svoja memorijalna obilježja, kao promotori Opatije u nekim davnim danima. Kada je o povijesti ovog grada riječ, treba reći i da je samo pet godina nakon izgradnje hotela Kvarner, prvog građevinskog objekta Južnih željeznica, 1889. godine Opatija i službeno proglašena klimatskim lječilištem.


U vrijeme kada je Opatija dobila svoj prvi hotel, imao je sve odlike lječilišta, te je hotel Kvarner raspolagao s dva relativno velika balneološka kompleksa. Jedan je bio izgrađen u paviljonu uz zgradu hotela i pružao je tretmane toplih morskih i slatkovodnih kupki. Taj paviljon, povezan s matičnom zgradom ostakljenim hodnikom u kome je bilo dovoljno prostora za smještaj kavane, kasnije je uklonjen zbog izgradnje Kristalne dvorane. Drugi je balneološki kompleks zamišljen kao centar za tretmane hladnom morskom ili slatkom vodom i predstavljao je ograđeno morsko kupalište s dovoljnim brojem kabina za presvlačenje i sunčalištem na krovnoj terasi.


U viziji stvaranja lječilišne destinacije uz more pod Učkom, Friedrich Julius Schüler je znao da će Opatiji biti potreban i klasičan hotelski smještaj, pod pretpostavkom da će destinaciju sve više otkrivati i oni koje ne muče zdravstveni problemi. Stoga je 15. prosinca 1885. godine Opatija dobila i svoj drugi hotel, u početku radnog naziva Cres, no zatim Stephanie, a danas Heritage hotel Imperial, također pod okriljem Liburnia Hotels & Villas. Okolišu drugog opatijskog hotela pridavana je velika pažnja, pa je kompletan prostor u pravcu crkvice sv. Jakova koncipiran kao vrlo njegovana parkovna površina. Centralni dio te površine zauzima i danas atraktivna fontana koja je bila djelo, u doba postavljanja, vrlo traženog umjetnika, a bio je to Johann Rathausky iz Beča. Fontana predstavlja odlazak noći pred dolazećim danom u likovima Heliosa i Selene, te je svečano otkrivena 1891.godine.


Nova fasada uz suvremeni sustav rasvjete

Bez ulaganja, povijesni objekti ne bi mogli pratiti moderno doba, pa je tako hotel Kvarner nedavno dobio novu fasadu uz suvremeni sustav rasvjete koji naglašava svu ljepotu neoklasicističkog pročelja hotela. Omogućeno je i programiranje različitih načina osvjetljenja pa se može uživati u raznolikim svjetlosnim scenarijima. U svrhu poboljšanja iskustva gostiju pri dolasku u hotel, redizajnirani su ulazni prostori i recepcija, a također, renoviran je i wellness i spa centar te su sada gostima na raspolaganju sobe za tretmane, VIP soba za tretmane s jacuzzijem, fitness, spa zona s finskim i turskim saunama, kao i prostor za opuštanje.