NP PLITVIČKA JEZERA

Svjetski Dan turizma u Lici: Poveznica među narodima u jačanju globalnog mira

Marin Smolčić



 


Svake godine se obilježava Svjetski dan turizma 27. rujna. Taj dan se slavi širom svijeta s posebnim naglaskom na važnost turizma za društvo, kulturu i ekonomiju. Ove godine se slavi pod temom “Turizam i mir”, posebno se ističe uloga turizma u jačanju globalnog mira i međusobnog razumijevanja među narodima.


Nacionalni park Plitvička jezera ove će godine kao i uvijek sudjelovati u obilježavanju ovog značajnog datuma organiziranjem niza aktivnosti na Ulazu 1. Posjetitelji će imati priliku uživati u besplatnim vođenjima, degustaciji lokalnih proizvoda, a najmlađi će uživati u druženju s maskotom Medom. Program će se održavati od 10 do 13 sati, pružajući posjetiteljima jedinstvenu priliku za uživanje u prirodnim ljepotama parka, uz dodatak lokalnih delicija poput ličkog sira, slanine, uštipaka i rakije.





Posjetitelji će moći sudjelovati u besplatnim vođenjima koja će se održati u dva termina, u 10 i 11 sati, na više svjetskih jezika. Ovo će biti savršena prilika za sve one koji žele provesti dan u prirodi, u jedinstvenom okruženju jednog od najljepših svjetskih nacionalnih parkova, dok istovremeno slave važnost turizma na globalnoj razini.


Turizam će na svoj način slaviti i PP Grabovača iz Perušića, među turistima sve poularnija destinacija s mnoštvom atraktivnih sadržaja. U vremenu od 9 do 17 sati Grabovača svojim gostima smanjuje cijene ulaznica za 50 posto tako da će odrasli moći uživati u mnoštvu sadržaja ove destinacije za pet eura, a djeca za tri eura. Osim popularne špilje Samograd, na raspolaganju su im brojne poučne staze, replika hobitske kućice, šumske orgulje, biljni vrt s autohtonim vrstama bilja i brojni drugi sadržaji.