Simbol podrške, zajedništva i nade

GLENN MILLER ORCHESTRA Koncert za Udrugu Srce za nju

Sandy Uran

Foto: PRIVATNA ARHIVA

Foto: PRIVATNA ARHIVA

Svaka nota koja će 6. listopada odjekivati »Zajcem« simbolizira borbu za život, nadu za izlječenje i neprekidnu vjeru u bolje sutra



 Glenn Miller Orchestra održat će koncert 6. listopada u 19.30 u HNK-u Ivana pl. Zajca. Riječ je o donatorskom koncertu u organizaciji riječke Udruge Srce za nju. Bio je to povod za razgovor s predsjednicom Udruge Srce za nju Katarinom Kukolj.


Zajedno do promjena


– Suradnja između udruge Srce za nju i slavnog Glenn Miller Orchestra je povjerenje produkcijske kuće u rad Udruge i njene dosadašnje rezultate. Duboka nam je želja da kroz snagu glazbe donesemo nadu i podršku onima koji se bore s ovom teškom bolešću. Udruzi koja neumorno radi na podizanju svijesti i pružanju pomoći ženama oboljelim od raka dojke ova suradnja nije samo koncert – to je simbol zajedništva, podrške i nade.


Svaka nota koja će te večeri odjekivati simbolizira borbu za život, nadu za izlječenje i neprekidnu vjeru u bolje sutra. Ovakvi trenuci pokazuju koliko je vežno da zajednica, umjetnici i institucije djeluju zajedno kako bi se ostvarile promjene.




Povezani zajedničkim ciljem Udruga i Glenn Miller Orchestra šalju poruku ljubavi i podrške svim ženama koje se suočavaju s ovom bolešću, kazala je Kukolj, i potom istakla najvažnije ostvarene projekte udruge kojoj je na čelu.


– Mlada smo Udruga, sa samo dvije godine aktivnog djelovanja, a iza nas je niz realiziranih projekata. Puno posla i puno ponosa! Svi naši projekti su naša djeca i teško je reći koga više volimo i tko nam je važniji, ali svakako bih istaknula naš primarni i prvi projekt zbog kojeg smo i osnovale udrugu kad se naša prijateljica razboljela.


To je besplatan prijevoz žena oboljelih od kroničnih životno ugrožavajućih bolesti od kuće do liječnika. Dana 19. srpnja 2022. prevezena je prva bolesna žena grada Rijeke. Naš projekt prijevoza bolesnih žena u gradu Rijeci predstavlja važan iskorak ne samo za našu Udrugu, već i za cijelu zajednicu, dodala je.



Katarina Kukolj i Božena Fatur, Foto: Privatna arhiva

Planovi za budućnost


Projektom prijevoza bolesnih žena od kuće do liječnika koji financira Grad Rijeka, bolesne žene dobile su podršku svoga Grada, a one sigurnost u provedbi projekta.


– Naši planovi za budućnost usmjereni su na širenje podrške bolesnim ženama i unapređenje postojećih projekata. S ponosom ističem našu suradnju s Klinikom za tumore KBC-a Rijeka čiji smo partner, a koja je od neprocjenjive važnosti za naš rad. U toj suradnji u planu su projekti koji će onkološkim bolesnicima uvelike olakšati put u njihovom liječenju.


Kao naši partneri, pružaju nam ne samo stručnu podršku, već i duboko razumijevanje potreba bolesnih žena, što nam omogućuje da naši projekti budu još uspješniji. Njihova predanost i stručnost osnažuju našu zajedničku misiju – pružiti ženama suočenim s bolešću potrebnu podršku i brigu. Zahvaljujući ovoj suradnji dobile smo priliku doprijeti do većeg broja žena i zajedno im olakšati teške trenutke, pružajući im nadu i osjećaj zajedništva. Hvala prof. Mikolaševiću i svim djelatnicima Klinike za tumore KBC-a Rijeka na povjerenju.


Vrlo važno je naglasiti da imamo podršku i PGŽ-a koji također sufinancira projekte koji su namijenjeni ženama oboljelima od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti.


Tu je i podrška naših Riječanki i Riječana koji su naš vjetar u leđa i bez njih bi bilo gotovo nemoguće raditi ovo što radimo. Listopad je ružičasti mjesec i ovim koncertom obilježavamo dan žena oboljelih od raka dojke i šaljemo im snažnu poruku da ćemo i dalje osluškivati njihove potrebe i pretvarati ih u projekte.


Kad vas bolesne ruke zagrle, nemate pravo odustati, ne odustaju one, a ne odustajemo ni mi, i to je naš budući projekt – nikada ne odustati od njih, zaključila je.


Sretna i ponosna


Bila je ovo prigoda i za razgovor sa ženom zbog koje je udruga osnovana, Boženom Fatur.


– Kad sam se suočila s bolešću, podrška mojih prijateljica bila mi je jako bitna i stvarno su mi bile od velike pomoći. Psihološki, sama pomisao da imaš nekog tko je uz tebe, na koga se možeš osloniti, koga možeš nazvati da dođe i da ti pomogne je važna. A one su zaista bile uz mene. Tijek bolesti je neizvjestan i težak, a nismo svi jednako snažni. Imala sam sreću imati i svoju obitelj uza se, ali mnogi bolesnici su sami. Ne mogu opisati kako sam se osjećala kad sam doznala da će se osnovati udruga. I to zbog mene. Sretna sam i ponosna na svoje prijateljice jer su pomogle brojnim ženama na putu ozdravljenja i bile uz njih u teškim trenucima. Kao što su bile i uz mene, rekla je.


Bolesnima je poručila da vjeruju da će na kraju biti dobro.


– Svakako neće biti lako, čeka vas borba. Ali krenite dan po dan, korak po korak. Uz liječenje, okrenula sam se meditaciji i fizičkoj aktivnosti, zdravoj prehrani. Danas na to razdoblje gledam kao na lekciju, a ne kao kaznu.


Vjerujem životu, ne brinem se za nepotrebne stvari. Shvaćam da je ovaj sadašnji trenutak sve što imamo i nastojim uživati u njemu, kazala je Fatur.