Gradi se privezište

Jadranovo dobiva novih 40 komunalnih vezova za barke

Vladimir Mrvoš

Foto: Milan Đekić

Foto: Milan Đekić



RIJEKA – Jadranovo dobiva novih 40 komunalnih vezova za barke u slijedećih osam mjeseci. Ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić i u ime zajednice ponuditelja Ivica Filipović iz ING Gradnje potpisali su ugovor o javnoj nabavi radova izgradnje privezišta Jadranovo. Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenica župana Marina Medarić, resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić, voditelj Odsjeka za promet i veze Siniša Rajačić i Boris Sabolić iz BSK Commercea.


– Primorsko-goranska županija kroz sustav lučkih uprava upravlja sa 103 luke. Do ove godine Županija je uložila oko 2,5 milijuna eura, a sve je to rezultat strateškog planiranja i upravljanja pomorskim dobrom. ŽLU Crikvenica je pametnim promišljanjem u svoj sustav ukomponirao osam lučkih bazena, a ovaj u Jadranovu je jedan od njih i njegovim uređenjem dobit ćemo 40 novih vezova. Ovo je doista prava uloga ŽLU-ova, upravljanje pomorskim dobrom na način da se osiguraju komunalni vezovi za lokalno stanovništvo – rekla je zamjenica župana.


Novi preduvjeti


Mario Kružić je, govoreći o planiranim radovima kojima će se izgraditi novi vezovi, zahvalio Županiji na pomoći na ovom projektu, naglasivši da su, stupanjem na snagu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u srpnju prošle godine, stvoreni novi preduvjeti za proširenje lučkih područja u dijelu novih osam bazena, kako je to Prostorni plan gradnje Grada Crikvenice i predvidio.




– Radi se o investiciji u luci Jadranovo gdje planiramo izgraditi novih 140 metara obalnog zida i stvoriti novih 40 komunalnh vezova. Za preostala četiri bazena planiramo sanaciju postojeće obale, a za dva lučka bazena ugovorili smo izradu novih glavnih projekata dogradnje kako bismo stvorili preduvjet za daljnja ulaganja i unapređenje lučkog sustava – rekao je Kružić, istaknuvši da radovi počinju u roku od osam dana od potpisa ugovora.


Velik interes


Ivica Filipović rekao je da je zahvalan na iskazanom povjerenju za izgradnju za koju se nada da će završiti i prije zadanog roka od osam mjeseci, na zadovoljstvo svih mještana. Izgradnja privezišta u lučkom području luke Jadranovo, lučkom bazenu Grabrova, obuhvaća uređenje obalnog zida i šetnice, a procijenjena vrijednost javne nabave radova iznosila je 800.000 eura bez PDV-a.


Na potpisivanju ugovora u sjedištu PGŽ-a rečeno je da je na natječaj pristiglo pet ponuda. Ponuda zajednice ponuditelja ING-Gradnje iz Novog Vinodolskog i BSK Commercea iz Rijeke s iznosom 911.412,50 eura s PDV-om ekonomski je bila najpovoljnija. Radovi će se sufinancirati sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije te Županijske lučke uprave Crikvenica.


Ravnatelj Kružić napomenuo je da za komunalne vezove za barke u Jadranovu postoji velik interes i da je velika lista čekanja jer mnogi bi željeli imati vez za barku po popularnoj cijeni.


– Cijena komunalnog veza za barku ne spada u neki luksuz, već se radi zapravo o socijalnoj kategoriji, pa si mnogi stanovnici Jadranova to mogu priuštiti – zaključio je Kružić.