Razvoj samouprave

Akcija mladih i Kvarnerska inicijativa: “Dosta je bilo odugovlačenja osnivanja mjesnih odbora u Viškovu”

Jakov Kršovnik

Bojan Kurelic i Tamara Smokvina / Foto: Vedran Karuza

Bojan Kurelic i Tamara Smokvina / Foto: Vedran Karuza



VIŠKOVO – Na sjednici Općinskog vijeća u Viškovu u četvrtak će se naći inicijativa i prijedlog za osnivanje mjesnih odbora na području Općine Viškovo, koju su pokrenuli i podnijeli predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić (Akcija mladih) te vijećnica Tamara Smokvina (Kvarnerska inicijativa).


No naći će se i točka prijedloga za sazivanje zborova građana o temi mjesnih odbora koju su predložili vijećnici Snježana Podobnik (PGS), Suzana Markanović Vezmar (SDP), Sanjin Mladenić (SDP), Daliborka Udović (SDP), Marina Petrc Tomić (SDP), Silvio Šekulja (PGS) i Goran Janković (SDSS).


Tim povodom vijećnici Kurelić i Smokvina odlučili su se obratiti javnosti, jer smatraju da se druga točka i zborovi građana sazivaju kako bi se osujetilo ili prolongiralo osnivanje mjesnih odbora.




– Načelnica Općine Viškovo kao izvršna vlast, kao ni njezin prethodnik niti vijećnici koalicije SDP-PGS-SDSS kroz Općinsko vijeće nikada nisu ni pomišljali sazvati zborove građana radi izjašnjavanja građana o pitanju samoupravnog djelokruga općine, odnosno o potrebi osnivanja mjesnih odbora, no sada odjednom to smatraju bitnim pitanjem od interesa za sve mještane Općine Viškovo!? – pitaju se Kurelić i Smokvina.


Dodaju da daljnje odugovlačenje osnivanja mjesnih odbora neće tolerirati te će nakon prihvaćanja Inicijative za osnivanje mjesnih odbora odmah nakon sjednice pokrenuti proceduru izmjena Statuta Općine Viškovo kojom će se i pravno-formalno osnovati mjesni odbori na cijelom području stanovništvom daleko najveće općine u Hrvatskoj.


No dodaju da apsolutno podržavaju bilo kakav oblik dodatnog informiranja građana o mjesnim odbora te će tu inicijativu kao takvu prihvatiti. No smatraju da inicijativu ne mogu prihvatiti kao politički potez.


– Njime se zavlači i skriva prava namjera potpisnika i izvršne vlasti te naše glasanje o prijedlogu vijećnika koalicije SDP-PGS-SDSS ovisi o raspravi o predmetnoj točki dnevnog reda i načinu na koji su spremni tu inicijativu predstaviti vijećnicima i građanima.


Naš glas, naravno, ovisi i o tome hoće li ti isti predstavnici koalicije SDP-PGS-SDSS podržati 1. točku dnevnog reda, odnosno Inicijativu za osnivanje mjesnih odbora, čime bi doista pokazali da ih interesira razvoj mjesne samouprave na području Općine Viškovo, a ne zakulisne igre – zaključuju Kurelić i Smokvina.