Trgovina je, kako se navodi u priopćenju, četvrta djelatnost u privatnom sektoru u kojoj je potpisan granski kolektivni ugovor, a zajednička poruka poslodavaca i sindikata je da nema konkurentne tvrtke bez zadovoljnog radnika ni zadovoljnog radnika bez konkurentne tvrtke.


Današnje potpisivanje Kolektivnog ugovora, kako je kazao predsjednik HUP-Udruge trgovine Martin Evačič, pokazuje važnost suradnje poslodavaca i sindikata. “Naša uspješna budućnost u bitnome ovisi o našoj suradnji i dijalogu, a dokaz je da su poslodavci u trgovini to prepoznali potpis ovog ugovora u kojem smo pronašli rješenja uvažavajući, obostrano, realnu situaciju na tržištu radne snage“, istaknuo je.




Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić je kazala kako je socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata nužnost razvoja jednog društva.


Rekla je i kako se pregovaralo dugo i bilo je zahtjevno. “Rezultat je kolektivni ugovor za djelatnost kojim smo dogovorili temeljne norme za rad u trgovini, bitne za radnike i sve poslodavce u djelatnosti, kao i za daljnji razvoj same djelatnosti. Moramo i dalje nastaviti s razgovorima, razvijati socijalni dijalog na nivou granske udruge i granskog sindikata, ali i na tzv, kućnom nivou, jer nas na to upućuje realnost rada i poslovanja u djelatnosti”, poručila je.


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske(SSSH) Mladen Novosel je kazao kako mu je drago što su ovim kolektivnim ugovorom postavili temelje za daljnji razvoj socijalnog dijaloga u ovom važnom sektoru, koji je u interesu obje strane.


Glavna direktorica HUP-a Irena Weber je istaknula kako HUP kao odgovoran socijalni partner prepoznaje važnost kvalitetnog socijalnog dijaloga, a novi kolektivni ugovor za sektor trgovine potvrđuje našu predanost zastupanju interesa svojih članova i stvaranju boljih uvjeta rada.


Ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava Dražen Opalić je izjavio kako nakon 13 godina s ponosom mogu reći da su dočekali trenutak potpisivanja kolektivnog ugovora za sektor trgovine, koji će značajno poboljšati uvjete rada za preko 240.000 radnika.


Kolektivni ugovor za djelatnost trgovine, kako se navodi u priopćenju, primjenjivat će se po Odluci o proširenju od strane ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Primjena se proširuje zbog značaja ovog sektora za hrvatsku ekonomiju, stvaranja stabilnijih uvjeta poslovanja i zapošljavanja, zaustavljanja odljeva domaće radne snage te unapređenja položaja radnika i konkurentnosti hrvatskih trgovaca.


U priopćenju se navodi kako trgovina, posebno maloprodaja i veleprodaja, značajno doprinose bruto domaćem proizvodu (BDP) te kako je sektor trgovine neodvojivo povezan s industrijom, poljoprivredom i turizmom. Također su izneseni podaci kako sektor trgovine ima više od 28.000 registriranih pravnih osoba s 226.759 zaposlenih te 23.243 zaposlenih kod obrtnika i predstavlja sektor s najvećim brojem poslodavaca.