VELIKA POBJEDA PČELARA

Med Hrvatskog primorja dobio oznaku zaštićenog autohtonog proizvoda

Edi Prodan

Bitka je trajala godinama, ali na koncu te borbe - med od kadulje, podrijetlom s vrlo specifičnog prostora Hrvatskog primorja, dobio je oznaku koju i zaslužuje



Zahvaljujući prije svega sjajnoj Udruga proizvođača meda od kadulje iz Omišlja predvođenoj predsjednikom Mirkom Almašijem, jednom od najboljih pčelara Hrvatske, prevladane su sve birokratske prepreke, koje su se u jednom trenutku doimale nepremostivima, te je Med Hrvatskog primorja, rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva dobio Zaštićenu oznaku izvornosti! Bitka je trajala godinama, ali na koncu te borbe – med od kadulje, podrijetlom s vrlo specifičnog prostora Hrvatskog primorja, dobio je oznaku koju i zaslužuje. Med s Hrvatskog primorja dolazi s područja čak tri županije, osim Primorsko-goranske tu su i Ličko-senjska te Zadarske, a nakon dobivanja nacionalne oznake i zaštite, put prema zaštiti na razini EU je praktično otvoren.


– Naša omišaljska udruga osnovana je 2015,. godine, a jedan od najvažnijih ciljeva bio joj je upravo dobivanje oznake izvornosti za naš med. Od 2018. godine veliku smo pomoć i podršku dobili od Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, a procedura  je uistinu bila dugotrajna pa i iscrpljujuća na neki način. Unazad godinu dana čekalo se samo završnu potvrdu nadležnog ministarstva koje je eto, 11. rujna konačno i izdana, istaknuo nam je zadovoljni Almaši.


Svoje oduševljenje uspjehom tima koji predvodi Mirko Almaši, nagrađivan na svim manifestacijama na kojima se pojavi sa svim medom, nije krio ni dr. Dražen Lušić, profesor na Zdravstvenim studijima Sveučilišta u Rijeci i Medicinskom fakultetu u Rijeci. Lušić je i jedna od najzaslužnijh osoba koja je svojim znanjem i iskustvom kao i ugledom koji uživa na internacionalnom planu vrijednim pčelarima godinama davala znanstveni support koji je također bio od silne važnosti u procesu zaštite. Lušić je k tome jedan od ključnih ljudi Hrvatske udruge senzornih analitičara meda koja je svojim stalnim širenjem znanja stvorila širok krug istinskih poznavatelja kvaliteta meda, osoba koje mogu pomoći u detektiranju mogućih zloporaba, prepoznavanju patvorina od kojih je tržište i dakako konzumenti prečesto ugroženo.




– Ponosan sam na kolegu Mirka Almašija i njegovu ekipu. Čestitam kolegama iz Udruge proizvođača meda od kadulje na trudu koji godinama ulažu. Ovo je zaista dobra pčelarska priča! I istina je, u Registru naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nema niti jednog zaštićenog prehrambenog proizvoda koji u svojem nazivu ima riječ “Hrvatsko”! S “Medom Hrvatskog primorja” to se sada mijenja, i time je napravljen uistinu – povijesni iskorak, zadovoljan je Lušić.


Kako ističu u UPU-u – Udruzi pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Med Hrvatskog primorja je med kojega proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele, od dominantno nektara medonosne biljne vrste kadulje koja raste u Hrvatskom primorju. Ovaj se naziv odnosi na med od kadulje sa svojim sinonimima kuš i slavuja. U njemu prevladava nektar navedene biljne vrste, s pripadajućim melisopalinolškim, senzorskim i fizikalno-kemijskim svojstvima. Proizvodi se isključivo na definiranom zemljopisnom području koji se proteže kroz tri hrvatske županije: Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Zadarsku. Hrvatsko primorje je povijesni naziv za područje Rijeke do južno od Karlobaga. Točnije do sela Tribanj, Sveta Marija Magdalena u velebitskom podgorju, gdje graniči s Dalmacijom. Pokrajina Hrvatsko primorje se razlikuje od naziva hrvatsko primorje koji se odnosi na čitavo primorje koje pripada Republici Hrvatskoj. Naziv Hrvatsko primorje je nastao kao odgovor na termin Austro-Ugarsko primorje kada je spomenuto područje bilo jedini izlaz Hrvatske na more i ono uključuje i otoke Cres, Mali Lošinj, Krk, Rab i Pag.