Pokrenuto mirenje

Prekinuti pregovori o riječkim vrtićima: Ili povećanje plaća, ili prosvjed pa štrajk

Ingrid Šestan Kučić

Sindikati imaju podršku radnika - Petra Vaci, Vedran Sabljak, Nikolina Đečaj i Nika Tomaš / Snimio Vedran KARUZA

Sindikati imaju podršku radnika - Petra Vaci, Vedran Sabljak, Nikolina Đečaj i Nika Tomaš / Snimio Vedran KARUZA

Razlika u plaći između odgojitelja u Rijeci i onih u okolnim gradovima i općinama iznosi od 300 do 400 eura, zato je odljev radnika iz riječkih u vrtiće u prstenu sve veći, istaknuli su sindikalni predstavnici 750 riječkih predškolskih djelatnika



 


RIJEKA  Jad i nezadovoljstvo u riječkim dječjim vrtićima svakim se danom sve više povećavaju. Odljev radnika je sve veći. Radnici odlaze u riječki prsten gdje su plaće već izjednačene s plaćama u osnovnom školstvu i gdje se primjenjuje Uredba o koeficijentima. Takvo stanje je neodrživo, a žalosna je činjenica da se kroz proces mirenja moramo boriti za zakonski zajamčena prava i da Grad Rijeka kao osnivač ne poštuje zakone, istaknula je na konferenciji za novinare Petra Vaci, regionalna pravna savjetnica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.


Pregovori s Gradom


Razdor između sindikalnih predstavnika 750 riječkih predškolskih djelatnika i osnivača vrtića nastao je zbog, za sindikate neprihvatljive, ponude Grada Rijeke da se s primjenom Uredbe o koeficijentima na plaće riječkih odgojitelja krene s prvim danom iduće godine. Pojašnjavajući da je primjena Uredbe krenula s prvim danom ožujka, voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Vedran Sabljak, ustvrdio je da su pregovori s Gradom trajali predugo, ali i da je osnivač na početku pregovora, još u travnju, bio upoznat sa zahtjevima Sindikata.


Dvostruke smjene



 


Sindikalna povjerenica u Dječjem vrtiću More, Nikolina Đečaj, upozorila je na manjak odgojitelja i svog osoblja istaknuvši da odgojitelji rade dvostruke smjene, a ostalo osoblje obavlja posao za dva djelatnika.


– Jedan domar je raspoređen na pet do šest objekata. Tu pati zdravlje djelatnika i otvaraju se bolovanja, a zamjena za radnike nema. Pripravnici vrlo često odlaze već nakon mjesec dana, a ako i ostanu odlaze nakon pripravničkog staža. To su visokoobrazovane osobe, a imaju plaću ispod tisuću eura. Odljev radnika bit će sve veći, jer ostale jedinice lokalne samouprave cijene rad djelatnika, a to pokazuju materijalnim i drugim uvjetima rada, zaključila je Đečaj.

– Rekli smo im da imaju priliku kroz rebalans proračuna osigurati sredstva i njihov argument koji sada ističu da bi sredstva za povećanje plaća trebali osigurati kroz proračun za iduću godinu nama predstavljaju problem i na to ne želimo pristati. Druga stvar oko koje se sporimo su koeficijenti za tehničko osoblje. Grad je uistinu uskladio koeficijente s Uredbom, međutim činjenica je da su gradovi i općine u riječkom prstenu dali veće koeficijente u odnosu na propisane koeficijente. Očekivali smo od Grada Rijeke, kao utvrde socijaldemokracije, da će to biti prihvatljivo, ali pokazalo se da to nije tako. Grad Rijeka može samo nominalno biti grad socijaldemokracije, jer ukoliko nekome plaća od 800 eura predstavlja nadstandard i dobru plaću onda je to problem, ustvrdio je Sabljak.


Sindikati, kaže, imaju podršku članstva u tome da proces mirenja bude što kraći.


– Do te mjere da održimo samo jedan sastanak mirenja. Ukoliko se na tom sastanku ne dogovorimo krećemo s aktivnostima, a riječ je o prosvjedu ili štrajku, ovisno o zahtjevima članova, najavio je Sabljak.


Tehničko osoblje


Dodao je i da je razlika u plaći između riječkih odgojitelja i onih u okolnim gradovima i općinama 300 do 400 eura te da radnike koji rade u riječkim dječjim vrtićima More, Sušak i Rijeka neće ništa spriječiti da odu iz Rijeke raditi u okolne gradove i općine, kada se otvore novi predškolski kapaciteti.


– Tehničko osoblje koje je već sada deficitarno otići će raditi u druge općine i gradove. Odgojitelj s višom stručnom spremom u Rijeci ima osnovnu plaću 1.300 eura bruto, a s povećanjem koeficijenata ta bi plaća u bruto iznosu bila1.903. eura. Tehničko osoblje ima bruto plaću ispod tisuću eura, a s povećanjem koji predlaže Grad imalo bi 1.090 eura. Povećanje od 90-tak eura nikako ne može biti nadstandard. Ono što smo tražili kao nadstandard, a što Grad Rijeka nije htio prihvatiti, je da se za odgojitelje visoke stručne spreme uvede dodatak koji se temelji na Hrvatskom klasifikacijskom okviru. Tako nešto je napravio Grad Bakar, a Općina Kostrena im je dala nešto veći koeficijent i tu možemo govoriti o nadstandardima. Međutim, ovo što smo dobili u Rijeci nije nadstandard, konstatirao je Sabljak.