Nefleksibilno radno vrijeme, administrativno opterećenje i pritisak pacijenata najveći je razlog što diplomirani farmaceuti nisu motivirani za rad u ljekarnama, istaknula je na konferenciji za novinare Ana Soldo iz Hrvatske ljekarničke komore na Svjetski dan farmaceuta koji se ove godine obilježava pod geslom  “Ljekarnici i doprinos globalnim zdravstvenim potrebama”.


Svjetski dan farmaceuta obilježava se svake godine na današnji dan kako bi se odalo priznanje ljekarnicima za njihovu ulogu u poboljšanju globalnog zdravlja.




Farmaceuti su dio sustava zdravstvene zaštite, te imaju važnu ulogu u skrbi za pacijente i ukupnom javnom zdravstvu.


“Sigurno 300 do 500 ljekarnika danas nedostaje u sustavu i teško je pronaći farmaceuta koji želi raditi i ljekarni po sadašnjim uvjetima. Prvi smo izloženi ljutnji pacijenata na sustav, a problem su i rad vikendom i dežurstva, kao i mali broj zaposlenih u smjeni”, rekla je Soldo.


Pojasnila je da u Hrvatskoj radi manje od dva čovjeka u smjeni dok ih u razvijenim zemljama radi po pet ili šest.


Nezadovoljstvu, kaže, pridonosi i to što su plaće u ljekarnama trenutno puno niže od onih koje su određene uredbom o zaposlenicima u javnim i državnim službama.


Predstavnici stručnih društava istaknuli su da farmaceuti osiguravaju pristup lijekovima i njihovu optimalnu upotrebu. Također educiraju pacijente i pomažu u poboljšanju zdravstvene pismenosti, pridonose da se pacijenti pridržavaju propisane terapije, da se  spriječe nuspojava kao i interakcije lijekova. Osim toga,  pridonose sigurnosti uzimanja bezreceptnih lijekova za samoliječenje.


Na konferenciji je istaknut cijeli niz kroničnih bolesti u čijem liječenju ljekarnici mogu dati svoj doprinos.


Primjerice, bol je najčešći razlog za samoliječenje, a građani često analgetike koriste nepravilno i na svoju ruku, na što ih mogu upozoriti ljekarnici.


U Hrvatskoj su anksioznost i depresija porasli za 25 posto, pa su lijekovi za živčani sustav treća najčešće korištena skupina lijekova. Također se često koriste nepravilno.


Izneseni su i podaci da 50,9 posto Hrvata ima arterijsku hipertenziju, a mnogi od njih ne uzimaju lijekove i nemaju tlak pod kontrolom. Osim toga, 90 posto oboljelih od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti ne zna koristiti inhalatore na ispravan način u čemu im mogu pomoći ljekarnici.


Svjetski dan farmaceuta, 25. rujna, obilježilo je Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom.