TZG MALOG LOŠINJA

Razvijanje odgovornog i održivog turizma na korist stanovnika i gostiju

Edi Prodan

Regata pasara na vesla - dio festivala Losinava

Regata pasara na vesla - dio festivala Losinava

Nije nam primarno brojenje noćenja nego razvijanje odgovornog i održivog turizma koji će biti na koristi svim stanovnicima lošinjskog otočja i koji će ostaviti što manji otisak na okoliš, naglasio je Cvitković



Završetak ljetne turističke sezone na području Grada Malog Lošinja dočekan je s odobravanjem. Turistički djelatnici na Lošinju, a s njima je povezana i velika većina svih obitelji, su zadovoljni turističkim prometom jer Lošinj bilježi tri posto više dolazaka i 1 posto više noćenja u odnosu na 2023. godinu. Od smještajnih objekata najveći porast bilježe hoteli od 11 posto, što je još jedna potvrda smislenosti ulaganja u takve objekte, dok su ostali smještajni objekti na razini prošle godine. Porast bilježe tržišta Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Srbije, dok je i ove godine vidljiv pad, što nije baš dobro, s njemačkog i talijanskog tržišta u razmjerima od pet i sedam posto.


Dalibor Cvitković, direktor TZG Mali Lošinj


– Iako su rezultati turističkog prometa dobri i do kraja godine po stanju bookinga bi ovo trebala biti bolja godina od prošle, nije nam primarno brojenje noćenja nego razvijanje odgovornog i održivog turizma koji će biti na koristi svim stanovnicima lošinjskog otočja i koji će ostaviti što manji otisak na okoliš i infrastrukturu te zaštititi tradiciju i otočne običaje, ukratko imati s jedne strane zadovoljne stanovnike s razvojem turizma, kao i turiste koji su zadovoljni turističkom ponudom, a prema istraživanjima zadovoljstva lokalnog stanovništva i turista to uspijevamo zadovoljiti, ističe nam Dalibor Cvitković, direktor TZ Malog Lošinja.


Poboljšati održivost u privatnom sektoru


Lošinj je po pitanju implementacije održivosti sasvim sigurno pionir odgovornog turizma u Hrvatskoj. Još je prije deset godina, 2014., napravljen akcijski plan održivog turizma, a od 2016. godine Mali Lošinj je priključen sustavu ETIS – European Tourist Indicator System koji mjeri indikatore utjecaja turizma na infrastrukturu, a na osnovu kojih je napravljena i Studija nosivog kapaciteta te kasnije i Strategija razvoja turizma Cresa i Lošinja. Lošinj je još od 2018. godine ponosni član Green destination – vodećih zelenih destinacija u svijetu i prva certificirana destinacija u Hrvatskoj, a dva je puta bio nositelj odličja »silver award« koju dodjeljuje ista institucija. Upravo ovih dana je u tijeku novo certificiranje za koje se u Malom Lošinju nadaju da će donijeti i prvu zlatnu nagradu u Hrvatsku što bi bio velik uspjeh za Lošinj, ali i za regiju Kvarner kao i Hrvatsku općenito. Bio bi to dobar putokaz kako se održivo upravlja destinacijom. Koliko je to opsežno, odgovorno i ozbiljno istraživanje govori i činjenica da se provjerava nevjerojatnih 111 kriterija održivosti podijeljenih u 7 kategorija, a Lošinj je bio najbolje ocijenjen u kategorijama Kultura i Tradicija, te Priroda i okoliš, dok je ono što bi trebalo poboljšati održivost u privatnom sektoru. Radi se o Green destinations standardima koji su usklađeni s GSTC – Global Sustainable Tourism Council – kao dio UN-a i UNWTO-a.


Razvijena turistička ponuda




Danas se Mali Lošinj može pohvaliti razvijenom turističkom ponudom, od smještaja visoke kategorije, gastronomije i restorana s Michelinovim zvjezdicama, četrnaest njih na listi prestižnog gastrovodiča Gault&Millau, šesnaest ugostiteljskih objekata s oznakom Taste of vitality, kulturna ponuda s jedinstvenim Muzejom Apoksiomena, Interpretacijskim plovidbenim centrom jedrenjakom loger »Nerezinac«, a tu je i uporaba novih tehnologija u posjeti kulturnim znamenitostima kao što su VR – Osorski vremeplov i Priče s virtualne palube.


– Želim naglasiti da je Mali Lošinj prvi u Europi napravio virtualnu stvarnost za gluhe i nagluhe osobe s menijem na znakovnom jeziku. Naravno tu je bogata ponuda outdoor aktivnosti s aplikacijom Hike&Bike s 34 digitaliziranih pješačkih i biciklističkih ruta, a upravo razvijamo aplikaciju za snorkeling s podvodnim prikazom 360 lokacija, kao i naš Plavi svijet s aktivnostima na očuvanju morske bioraznolikosti i projektima očuvanja dobrog dupina i morskih kornjača.


Odgovorni turizam ono je što zajednički činimo u destinaciji kako bismo ostvarili svoj cilj. Izraz »održivo« često se koristi samo u apstraktnom smislu. Održivost je ambicija, a odgovornost od nas traži da pokažemo što radimo kako bismo turizam učinili boljim i da budemo transparentniji u onome što postižemo zajedno, zaključio je Cvitković.


Promocija tradicije


Losinava

Nedavno je završio zanimljiv, dvotjedni Festival Losinava – Lošinjskim jedrima oko svijeta, posvećen očuvanju i valoriziranju bogate pomorske i brodograditeljske tradicije otoka Lošinja.


– Izuzetno smo ponosni što je u samom festivalu sudjelovalo više od 500 Lošinjana. Uz Klub pomoraca, JK Jugo i ŠRD Škarpina koji su uz TZG Malog Lošinja glavni organizatori festivala, bile su to još brojne druge sportske udruge i klubovi, pojedinci te naša djeca iz dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole, koji su se aktivno uključili u program Losinave. Želja nam je da iza festivala uvijek ostane trajni trag od promocija novih knjiga o pomorstvu, predavanja, izložbi. Ove godine unutar festivala postavili smo i trajno spomen-obilježje na kamenoj bitvi ispred rodne kuće Agostina Straulina, na obali Priko postavljen je reljef s prikazom njegove jedrilice klase »stella« i zlatnom olimpijskom medaljom iz Helsinkija 1952 godine. Uz ovaj uspjeh osvajač je i srebrne olimpijske medalje iz Melbournea 1956., admiral talijanske ratne mornarice i dugogodišnji kapetan najvećeg školskog broda »Amerigo Vespucci« s kojim je napravio neke od antologijskih podviga, primjerice uplovio preko Temze u London, isplovio iz luke Taranto na jedra što se do tada smatrala nezamislivim, istaknuo nam je Cvitković.


Dodajmo kako se svake godine njemu u čast održavaju memorijalne regate Pesaro-Lošinj, čemu će se iduće godine pridružiti L’ammiraglia Venecija-Mali Lošinj. Uza sve to, porinuta je i novoobnovljena barka »Karmen« kroz program TZ-a »Drvo je prvo« u vlasništvu obitelji Kuljanić, a koja je svoj prvi plov imala na Nerezinskoj regati tradicijskih barki na jedra.