TZG KASTVA

Savršeno mjesto za sve koji traže kombinaciju povijesti, kulture i prirode

Vladimir Mrvoš

Kastav je simbol urbanog života, a šuma je i mjesto gdje se sastaju Grad Kastav i Općina Klana. Skoro osnivanje zajedničke turističke zajednice potaknuti će još više aktivnosti na uređenju i oživljavanju tih prostora s kastavske strane i one Općine Klana



Kastav, smješten na brežuljku iznad Kvarnerskog zaljeva, prepoznatljiv je po svojoj bogatoj povijesti, kulturnoj baštini, gastronomiji i prirodnim ljepotama, što iz godinu u godinu privlači sve veći broj izletnika i turista. Turistički rezultati bili su ove sezone na razini prošlogodišnjih, što pokazuje posvećenost i ozbiljnost Kastavaca kao domaćina koji svojim radom oduvijek teže kvaliteti i izvrsnosti. Grad koji se nalazi na 365 metara nadmorske visine, mjesto je gdje se susreću vrhunska gastronomija i prekrasan pogled na Kvarner. Uske ulice starog grada su svojevrsna galerija na otvorenom, gdje možete naći spokoj prošlih vremena, ali i prelijepu urbanu cjelinu gdje svaki kamen »priča svoju priču«.


Prve nedjelje u listopadu u Kastvu će se održati Bela nedeja


Oaza za ljubitelje prirode


Tik iza stare gradske jezgre, na trgu Crekvina nalazi se ulaz u kastavske šume Loza i Lužina. Ta zelena oaza idealna je za ljubitelje prirode, jer pruža bijeg od gradske vreve na svega nekoliko minuta vožnje od užurbanih gradskih središta. U šumi se nalaze uređene staze i šetnice idealne za sve vrste outdoor aktivnosti, od šetnje, trčanja, vožnje biciklom, ali i organiziranih treninga i utrci nacionalnog značaja sa sudionicima iz zemlje i inozemstva. Osima staza puž, zec i srna, tu su i Malikovi puti, staza sa sadržajima za najmlađe, koja priča eko priču o dobrom šumskom duhu Maliku iz kastavske narodne predaje, koji štiti stanovnike i šumu od svih zala. Upravo je šuma mjesto gdje Kastav graniči s općinom Klana, a skoro osnivanje zajedničke turističke zajednice potaknut će još više aktivnosti na uređenju i promociji tog i okolnih prostora.


»Kastafski blagdan« – Bela nedeja


Kastav je poznat i po brojnim manifestacijama tijekom cijele godine. Iza nas je uspješno Kastafsko kulturno leto, a pred nama najveći »kastafski blagdan« – Bela nedeja.




– Bela nedeja, najveća i najpoznatija kastavska manifestacija koja ove godine traje od 5. do 7. listopada. I ove smo godine za Belu nedeju pripremili bogat program, koji obuhvaća cijelu gradsku jezgru. Bogata eno gastronomska ponuda, izložbeni, kulturni i zabavni programi garantiraju nam tri zabavna i sadržajna dana koji svake godine privuče i više od 80.000 posjetitelja. Kao i svake godine pripremili smo i festival vina CrekVINA, pirun – kastafski gastro kantun, a i Trg Lokvina imat će mnoge nove sadržaje za sve okuse i ukuse. Uz najjače izvođače lokalne scene na glavnoj pozornici pored Fortice ni dobre zabave neće nedostajati, zaključuje Saša Brusić.