JADROLINIJA

Nacionalni brodar nastavlja s ulaganjima: Pet novih brzih brodova potpuno će obnoviti brzobrodsku flotu

Ana Braškić

Foto: Promo

Foto: Promo

Kada se uzmu u obzir sve investicije od 2018. na ovamo, te planovi za brzobrodsku flotu koji su u procesu realizacije, govorimo o najvećem ciklusu obnove flote u povijesti Jadrolinije od ukupno 16 investicija



U studenom ove godine bijeloj floti Jadrolinije pridružit će se dva novonabavljena brza broda, čime se nastavlja trend obnove brzobrodske flote nacionalnog brodara. Riječ je o katamaranima izgrađenima 2023. godine u Singapuru, duljine 38 metara, širine 10 metara i kapaciteta 312 putnika.


S obzirom na iznimne maritimne sposobnosti i dob ovih brzih brodova, govorimo o obnovi flote u punom smislu riječi, što potvrđuju i odabrana imena – Cvijeta i Ružica. Ovim imenima nastavlja se tradicija imenovanja katamarana u floti Jadrolinije ženskim imenima, odnosno odavanje počasti velikim ženama hrvatske povijesti.


Katamaran Cvijeta ime je dobio prema Cvijeti Zuzorić, najpoznatijoj dubrovačkoj pjesnikinji 16. stoljeća koja je ljepotom svojih djela pomicala društvo onog vremena. Katamaran Ružica ime pak dobiva prema Ružici Markobašić, ženi koja je tragično smaknuta 1991. godine na Ovčari u šestom mjesecu trudnoće, čime se želi odati počast svim trudnicama i nerođenoj djeci stradaloj u Domovinskom ratu.


Žene o kojima se ne zna dovoljno




Katamarani Jadrolinije nosit će imena zaista zanimljivih žena o kojima mnogi ne znaju dovoljno. Donosimo zato detalje o životima ovih žena, pripadnica različitih povijesnih perioda, koje su svaka na svoj način ostavile trag. Cvijeta Zuzorić hrvatska je pjesnikinja koju su mnogi glasoviti hrvatski i talijanski pjesnici slavili svojim pjesmama i posvećivali joj svoja djela, kao i primjerice slavni Torquato Tasso.


Kao djevojčica odlazi s ocem u Anconu gdje stječe visoko obrazovanje i druži se s mnogim umjetnicima. Udala se za bogatog plemića Bartolomea Pescionija koji je imenovan firentinskim veleposlanikom u Dubrovačkoj Republici. Po povratku u rodni grad okuplja umjetnike na svom domu gdje se vode znanstvene rasprave i razgovore o umjetnosti. Bila je značajan pokretač kulturnih mijena i centar mnogih umjetničkih krugova, a njezina je slava nadišla granice Hrvatske.


Ružica Markobašić pripada novijoj, tragičnijoj povijesti Hrvatske. Naime, riječ je o supruzi Ružica hrvatskog branitelja, trudnici koja je u šestom mjesecu trudnoće postala jednom od tragičnih žrtava Ovčare. Stradala je 1991. godine na brutalan način te je njezina patnja postala simbolom svih ubijenih trudnica i nerođene djece u Domovinskom ratu. Ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar 2021. godine podignut je spomenik Ružici Markobašić koji nosi simbolično ime “Ruža Hrvatska”.



Cvijeta Zuzorić hrvatska je pjesnikinja

Šesnaest investicija


Procvat brzobrodske flote ne staje ovdje. U procesu je i nabavka triju katamarana novogradnji, kapaciteta minimalno 300 putnika. Ovim investicijama od ukupno pet novih brzih brodova potpuno će se obnoviti brzobrodska flota Jadrolinije. Prošle su godine brzobrodskoj floti već pridružena dva katamarana, Kata i Danica, koja svoju izvrsnost na zadovoljstvo brojnih putnika već dokazuju na linijama na kojima plove. Ponos brzobrodske flote svakako je i katamaran Jelena, floti priključen 2018. godine koji je bez premca najmoderniji brzi brod na Jadranu. Kada se uzmu u obzir sve investicije od 2018. na ovamo, te planovi za brzobrodsku flotu koji su u procesu realizacije, govorimo o najvećem ciklusu obnove flote u povijesti Jadrolinije od ukupno 16 investicija.


Podsjetimo, flota Jadrolinije trenutno broji 59 brodova, od čega 14 katamarana, 39 trajekata, četiri klasična putnička broda te dva trajekta na međunarodnim linijama, što ju ubraja među deset najvećih svjetskih putničkih brodara koji se bave obalnim linijskim pomorskim prijevozom.



Spomenik Ružici Markobašić