Stručni savjeti

NZZJZ PGŽ na usluzi vlasnicima smještaja u borbi protiv legionelle

Foto: iStock

Foto: iStock

Aktivan sudionik u stručnoj pomoći pri uspostavi provedbe i održavanja sustava



Primorsko-goranska županija uspješna je turistička županija s brojnim turističkim sadržajima i velikim brojem smještajnih hotelskih kapaciteta. Osim kvalitete pružene usluge, značajan čimbenik u poslovanju hotela je zadovoljavanje visoke razine zdravstvene sigurnosti, odnosno prevencija i upravljanje zdravstvenim rizicima.


Sve više hotela daje na značaju sigurnosti gostiju kroz uvođenje preventivnih sustava i procedura za postupanje u slučaju incidenata. Legionarska bolest svakako predstavlja potencijalnu opasnost, a kako bi se rizik obolijevanja od nje smanjio na najmanju moguću mjeru, novi zakonodavni okvir RH koji regulira sigurnost vode za ljudsku potrošnju također je postavio temelj za učinkovitim upravljanjem ovim rizikom za javno zdravlje.


Uvjeti koji pogoduju razmnožavanju legionella


Legionarska bolest je infekcija uzrokovana bakterijama Legionella spp., a očituje se kao ozbiljna atipična upala pluća. Legionella može uzrokovati i Pontijačku groznicu koja nalikuje blagoj gripi. Opasnost za ljude nastaje kada ovaj uzročnik, koji se uobičajeno nalazi u prirodi dospije u vodene sustave koje ljudi koriste (npr. veliki vodoopskrbni sustavi potrošne tople vode, rashladni tornjevi, ovlaživači, fontane, masažne kade). Do zaraze dolazi udisanjem vodenog aerosola koji nastaje tijekom tuširanja toplom vodom, kupanjem u masažnim kadama ili rada rashladnih tornjeva.




Uvjeti koji pogoduju razmnožavanju legionella su stagniranje i neodgovarajuća temperatura tople i hladne vode, prisutnost kamenca, hrđe, biofilma i drugih mikroorganizama. Zato je u cilju prevencije njihova razmnožavanja potrebno osigurati temperaturu tople vode iznad 50 °C te hladne vode ispod 20 °C, redovito ispuštati vodu na svim slavinama u cilju izbjegavanja mirovanja i zadržavanja vode te redovito čistiti kamenac i nečistoće na mrežicama slavina, rozeta tuševa, unutrašnjosti bojlera i kotlova za vodu.


Prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju objekti iz skupina “hoteli” i “kampovi” smatraju se prioritetnim objektima s brojnim korisnicima potencijalno izloženima rizicima povezanima s vodom. Vlasnici hotela i kampova obvezni su uspostaviti, provoditi i održavati sustave i postupke samokontrole kroz procjenu rizika kućne vodoopskrbne mreže objekata te provoditi preventivne i korektivne mjere propisane Zakonom.


Kao obvezni dio dokumentacije, moraju posjedovati dokument pod nazivom “Procjena rizika kućne vodoopskrbne mreže prioritetnog objekta”. Ovi objekti obvezni su osnovati i Povjerenstvo za procjenu rizika kućne vodoopskrbne mreže koje je dužno održavati i brinuti se o njezinoj sigurnosti.


Obavezno provođenje analize vode


Prioritetni objekti koji pružaju uslugu smještaja s kapacitetom manjim od 25 smještajnih jedinica umjesto Povjerenstva mogu imenovati jednu odgovornu osobu koja održava i brine se o sustavu i mjerama kontrole iz procjene rizika, a koja mora biti educirana.


Također, pravne ili fizičke osobe koje pružaju usluge smještaja u objektima za 20 i više osoba, a koji nisu prioritetni objekti obvezni su svake godine od travnja do kraja lipnja provesti analize tople i hladne vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Ovi objekti također u slučaju pozitivnog nalaza na legionellu moraju provesti korektivne mjere u skladu s propisima.


Mnogi objekti iz kategorija “hoteli” i “kampovi” rade sezonski, što može povećati rizik za sigurnost vode te je nužno definirati mjere koje objekt treba provesti prije početka rada odnosno prije dolaska gostiju.


NZZJZ PGŽ aktivno sudjeluje u stručnoj pomoći pri uspostavi provedbe i održavanja sustava i postupaka samokontrole kroz procjenu rizika kućne vodoopskrbne mreže. Uz preventivne stručne savjete NZZJZ PGŽ sudjeluje i u provedbi korektivnih mjera kako bi se zdravstveni rizici koji mogu proizaći iz kućne vodoopskrbne mreže eliminirali i/ili sveli na najmanju moguću mjeru. Više informacija možete dobiti na e-mail: [email protected].