POZITIVA

Krčke osnovne škole narasle za jedan razred, nastavlja se uzlazni trend broja osnovaca

Mladen Trinajstić

Foto M. TRINAJSTIĆ

Foto M. TRINAJSTIĆ

Na početku nastavne godine tri krčke osnovnoškolske ustanove, one iz Krka, Omišlja i Malinske, broje čak 1.576 osnovaca i osnovki, 28 više no lani



KRK – Sveukupno je, zbroje li se brojevi učenika u svim trima krčkim osnovnoškolskim ustanovama, na otoku Krku na početku nastavne godine čak 1.576 osnovaca i osnovki, 28 više no lani. To bi otprilike značilo i da se na Krku već godinama prisutan uzlazni trend broja mališana osnovnoškolskog uzrasta nastavlja te da je na razini cijelog otoka broj osnovaca sad narastao taman za jedno polaznicima »jače« razredno odjeljenje!


»Korigiran« raspored


Predstavljajući nam brojčano stanje Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« iz Krka, polaznicima najbrojnije osnovnoškolske ustanove na jadranskim otocima, njen nam je ravnatelj Serđo Samblić otkrio da ta škola broji čak 908 učenika, petnaestero više no lani.


– Ukupan broj razrednih odjela u ovoj se nastavnoj godini nije promijenio u odnosu na prošlu te tako u našoj krčkoj matici, zajedno s područnim školama u Vrhu, Puntu, Vrbniku i Baški, sveukupno brojimo 54 odjeljenja. Unatoč činjenici da se ukupan broj razreda ne mijenja, njihov raspored po školama ipak je »korigiran«. Naime, prvi put u povijesti Područne škole Vrh ondje smo primili dva razredna odjela prvašića, ali u gradu Krku imamo jedan razred manje, i to stoga što smo upisali dva odjeljenja prvašića, na mjesto tri razredna odjeljenja sad već bivših osmaša koji su nas nedavno napustili – nastavlja naš sugovornik.





Vraćajući se na statistiku prvog nastavnog dana netom startale nastavne godine, ravnatelj Samblić nam je predstavio i da je polaznicima najbrojnia škola i nadalje ona matična, u gradu Krku, sa svojih 413 učenika, jedanaestero manje no lani. Druga je po brojnosti Područna škola Vrh, posljednjih godina »brzorastuća« škola na području grada Krka, koja u novoj školskoj godini broji 158 polaznika, čak 16 više no lani. Treća po brojnosti je PŠ Punat u kojoj su u novu nastavnu godinu krenula 132 osnovaca, dvoje više no prošle godine, dok je u PŠ Baška u školske klupe sjelo 119 učenika, 12 više no što ih je ondje bilo na koncu prošle nastavne godine. I na koncu, polaznicima najmanja škola u sastavu OŠ »Fran Krsto Frankopan« ostala je ona vrbnička, koja broji 86 polaznica i polaznika, četvero manje no lani.


– Sveukupno u novoj nastavnoj godini imamo 119 prvašića, raspoređenih u sedam razrednih odjeljenja, od kojih su po dva ustrojena u gradu Krku i Vrhu. U matičnoj školi je prvi put u školske klupe zasjelo je tako 45 mališana, dok ih je Vrhu 27. Brojno je i jedno razredno odjeljenje bašćanskih prvaša, s 21 polaznikom, dok prvi razred PŠ Vrbnik broji 13 učenika, jednako koliko i prvi razred PŠ Punat – otkrio nam je nadalje Samblić.


Uređenje i obnavljanje


Prvi čovjek otočne obrazovne ustanove otkrio je i da se, po već ustaljenom običaju, u dobrom dijelu otočnih škola ljetne praznike koristilo za obavljanje zahvata uređenja, obnavljanja i održavanja njihovih interijera.


– U krčkoj smo školi obnovili i uredili zbornicu koja je proteklih godina, zbog manjka učionica, bila korištena i za organiziranje nastave, a zamijenjena su i vrata na pola učionica. U vrbničkoj su pak školi odrađeni zahvati na obnovi i uređenju sanitarnih čvorova, dok se u Baški priremaju zahvati koji će se uskoro početi izvoditi u sklopu projekta reduciranja buke sustava grijanja i hlađenja škole. Iako je, što se učenika, ali i samih školskih zgrada tiče, u ovom trenutku u OŠ »Fran Krsto Frankopan« sve spremno za redovito i kvalitetno odvijanje nastave, isto se u potpunosti ne može reći i za kadrovsko, odnosno stanje popunjenosti radnih mjesta u toj velikoj i teritorijalno »razbacanoj« prosvjetnoj ustanovi. Već nam kronično nedostaje kadra iz tzv. STEM područja – požalio nam se Samblić, ne skrivajući vjeru da će uz pomoć osnivača iz redova PGŽ-a svake godine sve »tanja« i za slaganje zahtjevnija kadrovska križaljka i ove godine ipak biti posložena.


Rast i u Omišlju
i Malinskoj


Što se pak drugih dviju krčkih škola tiče, od ravnateljice Osnovne škole Omišalj Ivane Žuvić doznali smo da ta obrazovna ustanova ove godine broji 389 učenika, jedanaestero više no lani.


– U matičnoj školi u Omišlju imamo 269 polaznika, petnaestero više no prošle godine, dok je u Područnoj školi Dobrinj u školske klupe zasjelo 120 osnovaca i osnovki, četvero manje no lani – zaključila je Ivana Žuvić.


Njena kolegica Nedeljka Turčić, ravnateljica Osnovne škole Malinska-Dubašnica koja nema područnih školskih jedinica, predstavila nam je pak da je na početku školske godine učeničko »brojčano stanje« ondje na razini 279 školaraca, što je petero učenika više no na početku prošle školske godine.