CAR-T terapija

Revolucionarno liječenje raka u Hrvatskoj na čekanju. Ni donatori ni Vlada ne pokazuju interes

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Zoe Sarlija/PIXSELL

Photo: Zoe Sarlija/PIXSELL

U Zakladi Zora prikupljeno je 95.000 eura, a za kupnju opreme za početak domaće proizvodnje trostruke CAR-T terapije treba milijun eura



Hrvatska je medicina spremna za uvođenje vlastite stanične imunoterapije u liječenje leukemije i limfoma, ali joj za to treba financijski poticaj.


Stručnjaci okupljeni u Zakladu Zora prikupili su dosad 95.000 eura, a ciljani iznos potreban za kupnju opreme i potrošnog materijala za početak domaće proizvodnje trostruke CAR-T terapije procijenjen je na milijun eura.


Nažalost, u zadnje dvije godine ni donatori, ni Vlada, nisu pokazali interes za revolucionarnu terapiju koja bi Hrvatsku svrstala u sam europski vrh liječenja onkoloških bolesnika.




Iznimni uspjesi koje ona može polučiti, kao i značajne uštede koje bi donijela zdravstvenom sustavu, predstavljeni su  u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, u povodu mjeseca borbe protiv leukemije, limfoma i multiplog mijeloma.


Leukemija i limfom


Svake godine Hrvatska bilježi brojku od 500 novooboljelih od leukemije i limfoma te od 120 do 160 novooboljele djece s malignim tumorima, od čega se 30 posto odnosi na leukemiju i limfom. Više od 80 posto oboljele djece uspješno se izliječi zahvaljujući napretku medicine, a nova terapija dodatno bi poboljšala ishode liječenja, poručio je ravnatelj Klinike, Goran Roić.


– U nekoliko desetljeća napravili smo ogroman napredak, ali nema stajanja, idemo prema 100 posto izlječenja. Ovaj je projekt izuzetno bitan, kad proradi laboratorij i izađu prvi pripravci, to će biti revolucionarno za naše pacijente. Radi se o pacijentima kod kojih nije uspjela redovita terapija, koji imaju proširenu bolest i imaju malo izgleda za preživljenje. Prva pacijentica liječena je ovom terapijom 2012. godine, danas je završila Pravni fakultet, živi i radi zahvaljujući takvom liječenju. Ovime postižemo razinu vrhunske, avangardne medicine, što je za malu zemlju poput Hrvatske izniman uspjeh, poručio je Roić.


Imunoterapija je unazad 10-ak godina pokazala da se djelovanjem na imuni sustav može izliječiti od raka i bolesnike koji bi inače bili osuđeni na smrt. Učinkovitost imunoterapije je povećana uvođenjem stanične imunoterapije tumora, gdje se u laboratoriju ciljano proizvedu stanice koje imaju svojstvo ubijanja tumorskih stanica. Prijenos dovoljnog broja ovih stanica može dovesti do potpunog nestanka čak i vrlo raširenih oblika tumora koji više ne reagiraju na druge oblike liječenja. Uvođenjem naprednih oblika stanične imunoterapije tumora, kao što su liječenje CAR-T limfocitima, tumor infiltrirajućim limfocitima, tumorskim cjepivima i onkolitičkim virusima, postižu se značajno bolji rezultati liječenja. Metodom liječenja tumor inflitrirajućim limfocitima, kod pacijentice s metastatskim rakom dojke u dobi od 48 godina, koja nije imala druge terapijske opcije, sedam mjeseci nakon terapije nestali su svi znakovi bolesti, a već je šest godina potpuno zdrava.


Financijska ušteda


– Ovu imunoterapiju nazivamo revolucionarnom jer odlično djeluje kod oboljele osobe kojoj više nijedna druga terapija ne pomaže. Trostruka CAR-T terapija značajno bi povećala šanse izlječenja B staničnih limfoma i leukemija, kod gotovo 90 posto oboljelih, istaknuo je imunolog Mladen Merćep, voditelj Zaklade Zora.


– Postojećim terapijama oboljeli se liječe od šest do sedam mjeseci, a CAR-T terapijom liječenje bi trajalo tri tjedna. U Hrvatskoj bi se ovakva terapija mogla primijeniti kod 50 – 100 pacijenata godišnje, a smrtnost bi se smanjila za više od 80 posto, pojasnio je Merćep. HZZO danas plaća spomenutu terapiju samo kod dvije dijagnoze – akutne limfatične leukemije i difuznog velikostaničnog B limfoma, koji imaju najlošiji odgovor na ostale oblike liječenja. Prima je 10-ak pacijenata godišnje.


U Zakladi Zora čim prikupe novac planiraju krenuti s liječenjem leukemije i limfoma, a zatim i multiplog mijeloma. U prvoj godini proizvodnje CAR-T pripravci osigurali bi se za pet pacijenata, a samo na njima zdravstveni bi sustav, računa Merćep, imao značajne uštede.


Terapija danas stoji oko 330.000 eura po pacijentu, a u domaćoj inačici bila bi niža za najmanje 200.000 eura. Cilj je da takva terapija bude cjenovno slična klasičnoj kemoterapiji.


Osiguran prostor za budući laboratorij u Vinogradskoj


U KBC-u Sestara milosrdnica u Vinogradskoj osiguran je prostor za budući laboratorij. Iznos od milijun eura usmjerilo bi se na nabavu opreme i kupovinu potrošnog materijala, dok će sav rad na uvođenju proizvodnje biti obavljen bez naknade. Lokalnom proizvodnjom pripravaka na neprofitnoj bazi značajno bi se smanjili troškovi i omogućila bi se primjena personaliziranih CAR-T pripravaka već unutar tjedan dana od uzimanja krvi. Sada je prosječno trajanje proizvodnje komercijalnog pripravka oko pet tjedana, a oko 15 posto proizvedenih pripravaka zbog brze progresije bolesti više nisu primjenjivi.


Račun za donacije


Donacije Zakladi Zora može se uplatiti na PBZ račun:


IBAN: HR46 2340 0091 1111 7426 8
· svrha uplate: donacija
· za uplate iz inozemstva SWIFT (BIC): PBZGHR2X