“Imamo iskustvo iz Libanona. Nemamo želju za kopnenom invazijom bilo gdje. Ne želim poslati svog sina tamo. Ne želimo slati naše dečke da se bore u stranoj zemlji”, izjavio je izraelski diplomat na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.


Izrael je otvoren za prijedloge za deeskalaciju sukoba u Libanonu, rekao je Danon, jedan dan nakon što su Sjedinjene Države rekle da istražuju “konkretne ideje” sa saveznicima i partnerima.




“Dok razgovaramo, važne snage nastoje doći do prijedloga, a mi smo otvoreni za to”, rekao je novinarima.


Žestoke borbe ovaj tjedan između Izraela i proiranskog Hezbolaha pojačale su strahove da će sukob eksplodirati i destabilizirati Bliski istok, gdje je  već u tijeku rat između Izraela i Hamasa.


Izrael je rekao da fokus prebacuje s Gaze na sjevernu granicu, gdje Hezbolah ispaljuje rakete u Izrael kako bi podržao Hamas kojeg također podupire Iran.


Izraelska vlada je kao prioritet zadala sigurnost sjeverne granice i omogućavanje povratka otprilike 70.000 stanovnika raseljenih u sukobu, dok je Hezbolah obećao da se neće povući dok ne dođe do primirja u Gazi.


U ponedjeljak, viši dužnosnik State Departmenta rekao je da SAD raspravlja sa saveznicima i partnerima o “konkretnim prijedlozima” pronalaska izlaza kojim bi se spriječila daljnja eskalacima borbi i smanjile tenzije.


Danon je rekao da Izrael ove prijedloge uzima ozbiljno.


“I dalje smatramo da nije prekasno za libanonsku vladu, za libanonski narod, da pritisnu Hezbolah da zaustavi svoju agresiju. Ako ne budu ispaljivali rakete na Izrael, onda ćemo moći vratiti svoje stanovnike, vratiti ih u njihove zajednice, to je sve”, rekao je.