Povjerenica Ida Križaj Leko s autorskim timom u sastavu Ana Boljar, Jana Čulek, Iva Peručić, Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić te Marko-Luka Zubčić, s projektom Inteligencija grešaka 2025. godine predstavljat će Republiku Hrvatsku na 19. Međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanskog bijenala, navodi se u priopćenju.


Povjerenstvo za odabir projekta, koje je razmotrilo pet pristiglih prijedloga, činili su arhitekt Tonči Čerina (predsjednik), voditelj Stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata Vjekoslav Gašparović, profesorica Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Karin Šerman i ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan.




U projektu “Inteligencija grešaka” autori se namjeravaju suočiti s izazovom grešaka zatečenih u prostoru izgrađenog okoliša, nastalih bilo slučajno, bilo procesima upravljanja i planiranja, bilo da su ih napravili ljudi, bilo strojevi, sukladno temi Bijenala zadanoj od strane kustosa Carla Rattija, koji je pozvao stručnjake iz različitih polja djelovanja na potragu za rješenjima korekcije postojećih negativnih trendova u prostoru.


Analizom grešaka, razumijevanjem njihovih uzoraka, izvora i devijacija tijekom procesa nastanka želi se naučiti i uočiti potencijale u njima samima, fleksibilno reagirati te razviti nove metode arhitektonskih intervencija s potencijalom pozitivnog preokreta zatečenog stanja, poručuje se na mrežnim stranicama Ministarstva.