Direktori turističkih zajednica osvrnuli su se na sezonu iza nas

Outdoor je strateška poluga za unapređivanje pred i posezonske ponude

Direktori turističkih zajednica otoka Krka

Direktori turističkih zajednica otoka Krka

Bude li posezona dobra kako se svi na otoku nadamo, obzirom na brojnost i kvalitetu predstojećih mahom outdoor događanja neće biti iznenađenje izjednače li se ovogodišnje brojke s onim lanjskima i na planu tog pokazatelja turističkog prometa, istakla je Majda Šale

Iako su mnogi tijekom protekle sezone, u trenucima neizbježnih kolebanja turističkog prometa prognozirali »loše« turističke rezultate, zloguke se prognoze nisu ostvarile te je, baš kako je od otočnih turističkih djelatnika bilo i prognozirano, barem na otoku Krku turistička špica zaključena s i više no dobrim, za sve i zadovoljavajućim pokazateljima fizičkog prometa.


– Naravno, bilo je u nekim trenucima, posebice u srpnju blagih zaostataka koji su dijelom bili i očekivani zbog rasporeda ovogodišnjih vjerskih praznika, velikih sportskih priredbi koje su se događale kao i ekonomskih kretanja na nekim nama najsklonijim turističkim tržištima, ali generalno gledano, sad već s pravom možemo zaključiti da je za nama iako izazovna, ipak i vrlo uspješna turistička sezona, istakla je direktorica Turističke zajednice otoka Krka, mr. Majda Šale.



mr. Majda Šale, irektorica Turističke zajednice otoka KrkaSabirući dojmove godine koja je, što se finalnih rezultata tiče, s obzirom na bogatstvo i sadržajnost krčkih posezonskih programa još daleko od njena završetka, naša nam je sugovornica predstavila i da je 2024. godina otok Krk dodatno učvrstila na poziciji turističkog lidera naše županije, s čak 35 posto učešća u ukupnim rezultatima, ali i važne sastavnice nacionalne turističke ponude u kojoj taj kvarnerski otok sudjeluje s preko 6-postotnim učešćem u ukupnim rezultatima.


– U kolovozu koji je kod nas tradicionalno »najjači« mjesec, broj dolazaka bio je veći no lanjske, još uvijek rekordne godine, dok je broj noćenja gotovo u potpunosti izjednačio prošlogodišnje pokazatelje. Do konca kolovoza na našem je otoku, i to samo u komercijalnom smještaju, prema podacima sustava E-visitor ukupno bilo registrirano 764.990 turističkih posjetitelja (što je 0,11 posto više no lani), te nešto više od 4,2 milijuna noćenja, a što je 1,66 posto manje u odnosu na već spomenutu, referentnu 2023. godinu. Bude li posezona dobra kako se svi na otoku nadamo, s obzirom na brojnost i kvalitetu predstojećih mahom outdoor događanja neće biti iznenađenje izjednače li se ovogodišnje brojke s onim lanjskima i na planu tog pokazatelja turističkog prometa, istakla je naša sugovornica.


Više domaćih posjetitelja


Prema podacima koje nam je prezentirala direktorica krovne ustanove otočnog turizma, na tom je kvarnerskom otoku ovog ljeta ukupni smještajni kapacitet komercijalnog smještaja bio na razini 60.954 osnovnih kreveta, uz dodatnih 7.215 pomoćnih postelja. Prosjek boravka turista u istom razdoblju bio je 5,4 dana, a strani su turisti ostvarili su 94,05 posto od ukupnog broja noćenja, nastavila je Šale. U kolovozu je najveći broj krčkih posjetitelja stigao iz Njemačke (32 posto), dok su na drugom mjestu po brojnosti bili gosti iz Austrije, zastupljeni s 10,02 posto. Talijani su se očekivano popeli na treće mjesto, sa zastupljenošću tek nešto ispod deset posto u ukupnom broju posjetitelja, a za njima slijede Slovenci, Mađari, Poljaci i Slovaci. Zanimljiv je i podatak o velikom rastu broja domaćih gostiju, posebice onih koji su u čarima otoka Krka guštali u onom najtoplijem ali i najskupljem mjesecu.


– Domaće je tržište, naime, u kolovozu bilo zastupljeno s respektabilnih 7,69 posto, a još je indikativniji i podatak da su domaći posjetitelji ostvarili povećanje u dolascima od čak 38 posto, a u noćenjima za 22 posto u odnosu na brojke lanjskog kolovoza, predstavila je naša sugovornica ističući i da je glavnina domaćih gostiju odsjedala u hotelima. Spomenimo i da je »najtraženija« otočna destinacija i ove godine bio Grad Krk s gotovo 202 tisuće posjetitelja i 1,12 milijuna do sad ondje ostvarenih noćenja. Na listi najposjećenijih krčkih destinacija slijedi Baška s 148,5 tisuća gostiju, Omišalj s njegovih 144 tisuća posjetitelja, a potom još i Malinska, Punat, Dobrinj i Vrbnik. Preko polovice, točnije 53 posto svih ovogodišnjih turističkih noćenja na Krku je ostvareno u objektima smještaja u domaćinstvu, dok je u kampovima ostvareno 31 posto od ukupnog broja noćenja. U otočnim »nekomercijalnim« objektima u razdoblju siječanj – kolovoz 2024. ukupno je boravilo 38.654 osoba (4,32 posto manje no lani), a ostvareno je 1,1 milijun noćenja, 1,24 posto manje no prošle godine. Unatoč takvoj masovnosti turističkih kretanja, Krk je rekla bih i nadalje zadržao obilježja svoje održivosti, s priličnom kvalitetom razine funkcioniranja niza javnih usluga kao što su zbrinjavanje otpada, vodoopskrbe ili pak vatrogastva. Ništa od spomenutog na Krku niti ovog ljeta nije bila »tema«, a čak i na zdravstvenom planu na kojem je zbog manjka medicinskog kadra bilježen objektivan problem u nešto manjoj brojnosti turističkih ambulanti, trudom domaćih zdravstvenih djelatnika i izdvajanjima lokalnih uprava zadržana je razmjerno visoka dostupnost svih zdravstvenih usluga. U tom smislu i ne čudi da se i u turističkim redovima često čuju pozitivni dojmovi o krčkoj turističkoj ponudi i proizvodu, a koje potvrđuje i već godinama prisutni trendovi čestog vraćanja posjetitelja. U svim krčkim destinacijama tako bilježimo nemali broj »povratnika«, dio kojih u ista mjesta, nerijetko i iste objekte dolazi čak i više desetljeća, nastavlja Šale. Rezimirajući statistiku ove godine Šale nam je otkrila i da je prosjek noćenja koja se na Krku ostvaruju po postelji čak 88 dana, kao i da prosječan boravak posjetitelja ondje traje 6,2 dana. I za ovu smo se sezonu, mogu to bez ustezanja reći, svi na Krku jako dobro pripremili. Tijekom zime se po običaju mnogo radilo na edukaciji, posebice u segmentu pružanja usluga smještaja u domaćinstvu.


Novi promotivni film


– Snage smo po pitanju promocije svi pak usmjerili pred i posezoni, jačanju i prezentiranju naše outdoor ponude po kvaliteti i sadržajnosti koje se Krk već jako dobro pozicionirao na domaćim, ali i europskim turističkim kartama. Trenutno se vrlo intenzivno radi na novoj turističkoj signalizaciji, posebice označavanju bike i hike staza, uz izradu novih karti i digitalnih i multimedijalnih alata. Podsjetila bih i da smo s istim ciljem lani uz pomoć naših partnera iz labinske produkcijske agencije »Level 52« snimili promo film »Echos of Adventure« koji je, osim što je bio zapažen od ljubitelja sportskih aktivnosti na otvorenome, zapažen i nagrađen bio i na više velikih svjetskih smotri turističkih filmova.


Spomenuti promo film, podsjetila nas je Šale, prestižnim je nagradama ovjenčan na smotrama takvih radova upriličenima u Berlinu kao i New Yorku.


– Otok Krk je nagrađen i nagradom »Simply the best« kao destinacija godine na ovog proljeća održanoj 24. Turističkoj burzi, nastavila je Šale, istakavši da silne nagrade ne »uljuljkavaju« otočane u planiranju daljnjih zajedničkih aktivnosti promoviranja turističke ponude njihova otoka. U tijeku su pripremne aktivnosti za snimanje novog promo filma, s istim realizatorima ovog nagrađenoga, a koji će za razliku od prethodnog, posvećenog brdskom biciklizmu, biti okrenut prezentaciji i promociji naše pješačke odnosno hike ponude. U planu je i realizacija promo filma kojim bi se prezentirala cjelokupna turistička ponuda otoka, odnosno njegova kultura, prirodna baština i gastronomija, kaže nam nadalje čelnica TZ otoka Krka.


Direktorica krovne organizacije otočnog turizma podsjetila je i na brojne velike, kvalitetne i izuzetno posjećene manifestacije koje su tijekom ove godine bile upriličene u svim krčkim destinacijama, a među kojima je bilo i onih koje su slavile svoje velike jubileje.


– Tu posebice mislim na 500. izdanje Krčkog sajma. Posjećene su i medijski odlično popraćene bile i brojne druge priredbe organizirane od mojih vrijednih kolega iz lokalnih TZ-a. Ipak, vraćajući se na outdoor koji je davno postao strateškom polugom unapređivanja pred i posezonske ponude, Šale je posebice apostrofirala velike sportske priredbe koje su Krk učinile mekom svjetski prepoznatih manifestacija te vrste, poput 9. izdanja 4 Islands MTB race-a, Krk Granfondo biciklističke utrke koju je Punat ove godine ugostio u njenoj premijeri, potom i Adventure Race Croatia koji je i ovog puta na Krk doveo brojne ljubitelje avanturističkih aktivnosti iz cijeloga svijeta, te na koncu i CRO Race biciklističke utrke koju će otočani ovog listopada ugostiti drugu godinu zaredom. Sve te ali i brojne manje manifestacije te vrste Krk pozicioniraju kao jednu od najpopularnijih i najposjećenijih destinacija sporta i rekreacije, a u red kojih ulaze i Epic Rides Šotovento biciklističke ture, Baška Outdoor Festival, Malinska Outdoor Weekend, Njivice Outdoor Weekend, Jump2Krk atletski miting ili pak Downhill Enduro biciklistička natjecanja koja ugošćuje Punat. Sve zajedno daje nam za pravo tvrditi da se turizam na Krku događa kroz cijelu godinu, a što će, uvjerena sam, pokazati i predstojeći posezonski tjedni, zaključila je naša sugovornica.


Posebna sezona za Bašćane


Njene kolege, čelnice i čelnici turističkih zajednica lokalnih jedinica otoka Krka također nisu propustili u ovoj prigodi ukazati nam sve čime se u tim destinacijama pridonosilo ukupnoj turističkoj živosti Bodulije u proteklom periodu, a što je nedvojbeno pridonijelo uspjehu još uvijek aktualne, što se otoka Krka tiče nedvojbeno »nedovršene« turističke godine.


Ivana Topić, direktorica TZ Općine Baška podsjetila nas je da je ova sezona za Bašćane imala i posebnu važnost, s obzirom na to da je Baška u ovoj godini obilježavala 120 godina organiziranog turizma!


– Ova značajna obljetnica bila je povod za iznimno bogat kulturno-zabavni program, koji je započeo već u predsezoni s manifestacijama poput Uskrsa u Baški, festivala cvijeća Baška rožica te jedinstvenog festivala Crna ovca koji brendira Bašku kao destinaciju prepoznatljivu po kulturi, zabavi, gastronomiji i outdoor sadržajima, čineći je nezaobilaznim odredištem. Ta su događanja bila savršena uvertira u ljetnu sezonu koja je donijela mnoštvo novih i tradicionalnih manifestacija, dodatno obogaćenih povodom ovog značajnog jubileja. Među novim zvijezdama na bašćanskom kulturnom nebu istaknuli su se Dobro est Fest i Baška Lighthouse Festival. Prvo izdanje Dobro est Festa, održano u kompleksu sv. Lucije u Jurandvoru, oduševilo je sve prisutne bogatim programom koji je uključivao koncerte, kreativne radionice i kazališne predstave. Drugi važan novitet bio je Baška Lighthouse Jazz Festival, organiziran u suradnji sa Zoranom Majstorovićem, renomiranim hrvatskim jazz gitaristom. Naravno, Baška je i ove godine ugostila tradicionalne manifestacije poput Ribarskih dana, kao i Baška International Guitar Festival u suradnji s Damirom Halilićem-Halom. Baška, kao i svake godine, već priprema nešto posebno za jesen. Od 11. do 13. listopada održat će se jubilarno deseto izdanje Baška Outdoor Festivala koji će ponuditi niz sportskih aktivnosti na otvorenome poput trail trčanja, planinarenja, brdskog biciklizma, penjanja i ziplinea. Uz bogat sportski program i sadržaje za najmlađe, posjetitelji će moći uživati i u raznim zabavnim sadržajima, uključujući atraktivne glazbene nastupe Queen Sensationa i Infinity banda i predavanju poznatog putopisca Davora Rostuhara, što će zasigurno privući mnoge ljubitelje aktivnog odmora, zaključila je Topić.


Pad potrošnje


Njen kolega Daniel Manzoni, čelnik TZO Malinska-Dubašnica rekao je pak da je glavna turistička sezona na području te krčke destinacije bila i više no dobra.


– Štoviše, u periodu srpnja i kolovoza bilježimo porast od 6,2 posto u dolascima, te 4,2 posto u ostvarenim noćenjima u odnosu na lanjske brojke. Kao važan razlog navedenih pluseva Manzoni navodi otvaranje velikog kapaciteta u privatnom smještaju od 99 apartmana pod imenom »Malinska Green« u vlasništvu jedne domaće tvrtke, odnosno potpunu renovaciju nekadašnjeg apartmanskog naselja Lavande, ali i začetak rada niza drugih novih smještajnih kapaciteta. S obzirom na to da TZO Malinska–Dubašnica ove godine obilježava 115 godina organiziranog turizma u Malinskoj, pripremili smo zaista bogat program ljetnih, ali i izvansezonskih događanja poput Proljeća u Malinskoj, te Malinska Walk & Taste programa, kao i nastavak posezonskih manifestacija poput Olive Touch ili pak Malinska Outdoor Weekenda. Iako se u smještaju bilježi lagani porast, izvanpansionska potrošnja u ugostiteljstvu definitivno nije na razini od prošle godine. Rast cijena, troškova, problem sezonske radne snage, a posebno mogućnost kupnje kuhanih obroka u svako doba te predugo radno vrijeme otočkih trgovačkih centara nepovoljno utječu na potrošnju gostiju u destinaciji, zaključno ocjenjuje Manzoni.


Boris Latinović, direktor TZO Dobrinj podsjetio je pak da su nakon odličnog početka predsezone lipanj, a potom i srpanj bili nešto lošiji u odnosu na rezultate bilježene prošle godine.


– Kolovoz je bio malo bolji pa smo sve u svemu zadovoljni pokazateljima fizičkog prometa, uz tek blagi ukupni minus od kojih 3,9 tisuća noćenja. To je brojka koja se može nadoknaditi u posezoni, ocjenjuje spomenuti. Što se tiče i ove godine bogatog programa manifestacija, podsjetio bih da je sezonski šušur u nas krenuo još u svibnju s i više no dobro posjećenim pješačkim turama. Tijekom sezone na Dobrinjštini je održano čak stotinjak raznih manifestacija, a najpoznatije i najbolje posjećene i ove su godine bile naše velike fešte, dobrinjska Stipanja, Vela Gospa u Rasopasnu te Rokova u Šilu. Sve je zaključeno velikom feštom u Polju povodom Male Gospoje, početkom rujna.


Ispunjena očekivanja


Andrea Orlić Čutul, direktorica TZO Omišalj ustvrdila je pak da je iza omišaljskih i njivičkih turističkih djelatnika još jedno iznimno uspješno ljeto, čemu svjedoči broj noćenja i dolazaka stranih i domaćih gostiju, ali i kvaliteta i posjećenost brojnih programa koji su obilježili posljednje mjesece.


– Kao uvod u odličnu sezonu isprofilirao se Mirine Park Summer Party, ove godine uz Damira Kedžu i Matiju Cveka, dok je srpanj već tradicionalno privukao velik broj ljubitelja najslađeg ljetnog festivala na ovim prostorima – Festivala sladoleda. Ponovo su publiku oduševili i autentični Antički dani na Mirinama, dok je kolovoz bio u znaku ribarskih fešti i nezaobilazne pučke fešte – Stomorine. Na korak do rujna, Omišalj se iznova pozicionirao u središte svjetske karte ribolovnih natjecanja uz 19. Big Om. Dodajmo tome da su na najljepšim pozornicama Omišlja i Njivica ovoga ljeta nastupile glazbene zvijezde poput Zorice Kondže, Nene Belana, Minee, Gorana Karana, Vatre i mnogih drugih, uz brojna druga zabavna, kulturna i sportska događanja. Zaključno, možemo reći da je ljetna sezona 2024. godine ispunila očekivanja i nastavila niz kojim možemo biti zadovoljni, podižući iz godine u godinu kvalitetu i svestranost turističke ponude, kako bi zadovoljili i naše najzahtjevnije goste i pružili im ne samo doživljaj za pamćenje – nego i razlog za povratak.


Nino Čutul, direktor TZO Vrbnik rekao je pak da je ovogodišnja sezona u Općini Vrbnik pokazala stabilan turistički promet.


– Do kraja kolovoza u Općini Vrbnik zabilježeno je ukupno 17.615 dolazaka turista, što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu za 1,39 posto, dok su noćenja turista također zabilježila pad od 5,41 posto. Mjesečne promjene u dolascima i noćenjima bile su najvidljivije u lipnju, kada je posjećenost bila znatno niža od prethodne godine. No, unatoč lošijem ulasku u sezonu, uobičajeno najposjećeniji mjeseci, srpanj i kolovoz, zadržali su rezultate bliske prošloj godini. Unatoč promjenama u posjećenosti tijekom sezone, ljetne manifestacije u Općini Vrbnik bile su izuzetno dobro posjećene. Ljeto 2024. godine u Općini Vrbnik bilo je bogato i raznovrsno, pružajući gostima nezaboravna iskustva. Od tradicionalnih svečanosti poput Ivanje, ili pak Petrove u Garici, preko glazbenih događanja poput Srijedom u Vrbniku i fešta u Risiki, pa do kulturnih manifestacija poput kazališnih predstava – svaki tjedan je donosio nešto novo i zanimljivo. Posebno mjesto, kao i svake godine, zauzele su manifestacije Vrbenske užance i Dani vina koje su postale zaštitnim znakom ljeta u Vrbniku. Vrbenske užance oživjele su staru gradsku jezgru i predstavile bogatu baštinu ovog kraja, dok su Dani vina, s vinskim radionicama, posjetama vinarijama i koncertima istaknuli vrhunsku kvalitetu vrbničke žlahtine. Vrbnik se tako još jednom potvrdio kao važno središte kulturnih i turističkih zbivanja na Kvarneru, privlačeći ljubitelje tradicije, kulture i vina, zaključuje Čutul.


Brojna događanja


Ove je godine, što se izvedbe brojnih programa na području Grada Krka tiče, nedvojbeno podignuta razina kvalitete i produkcije svih održanih ljetnih manifestacija, kao i brojnih pomno osmišljenih sadržaja, ustvrdila je pak Ivana Kovačić, direktorica TZ Grada Krka. To među ostalim potvrđuje izuzetno velik broj posjetitelja zabilježen na svim ovoljetnim programima, dio kojih je bio obilježen i vrijednim jubilejima, nastavlja spomenuta podsjećajući da je protekle sezone održano 500. izdanje Krčkog sajma-Lovrečeve, ali i niz ništa manje zapaženih i posjećenih priredbi poput Krk Music Festa, Krčkih jedara, Triola Kamplin Festivala i Dana smokava. Odlične reakcije posjetitelja, ali i naših sugrađana potvrđuju da smo ovoljetnim programima zadovoljili različite ukuse i afinitete publike, čime se posebice ponosimo. Kovačić je istakla i da su, unatoč sezonskim kolebanjima, turistički rezultati najposjećenije otočne destinacije vrlo dobri, s tek blagim zaostajanjem za lanjskim rekordima i na planu dolazaka, kao i noćenja.


– Pred nama je sadržajima također bogata posezona obilježena outdoor odnosno sportsko-rekreacijskim događanjima otvorenim odlično posjećenim biciklističkim druženjem »Epic Rides Krk: Šotovento« u kojem je sudjelovalo više od 180 biciklista. Krk će uskoro iznova biti domaćinom jedne od najatraktivnijih etapa Cro Race biciklističke utrke, a u pripremi su već i adventski programi zbog čega možemo reći da je mnogo posla još uvijek pred nama, zaključila je Kovačić.


Branko Karabaić, direktor TZ Općine Punat ustvrdio je da se ova godina može svrstati u one zahtjevne turističke godine, obilježene mnoštvom raznih kulturno zabavnih i sportskih događanja, te iznimno visokim temperaturama.


– Dosadašnji tijek 2024. možemo svrstati u one zahtjevne turističke godine obilježene mnoštvom raznih kulturno zabavnih i sportskih događanja. U predsezoni statističko izvješće u odnosu na 2023.g. pokazuje jednaki broj posjetitelja, ali i 9 posto više ostvarenih turističkih noćenja. Vjerujemo da su kulturno zabavna, a naročito sportska događanja, biciklistička utrka Krk Granfondo, jedriličarske regate od ožujka do konca svibnja Austria & Croatia Cup, te ostala događanja pridonijela ovakvim rezultatima. Glavna turistička sezona protekla je u visokom ritmu s mnoštvom posjetioca počev od festivala vina In vino veritas, zatim izvanredno dobro posjećenog Velvet festivala, kao i koncerata na plaži Medane – Gibonnija i Baby Lasagne, do vrlo dobro posjećenog Craft Beer i posebno Beat na moru festivala, s više od 10.000 mladih. U konačnici možemo biti vrlo zadovoljni statističkim rezultatima koji za prvih osam mjeseci pokazuju 2,4 posto manje dolazaka i 1,1 posto manje turističkih noćenja u odnosu na rekordnu 2023. U iščitavanju statističkih podataka ostvarenje po segmentima smještaja, praktički je ostalo na razini prošle godine gdje 47,4 posto nose kampovi, domaćinstva 30,4 posto, hoteli i hosteli 21,9 posto te 3,9 posto otpada na nekomercijalni smještaj. Kada se govori o stranim posjetiocima, također prvih 5 zemalja ostaje kao i do sada, tako su gosti iz Slovenije najbrojniji uz povećanje od 2 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima, na 2 mjestu gosti iz Njemačke s -10 posto u dolascima i noćenjima, treće mjesto drže gosti iz Austrije s 1 posto manje dolazaka i noćenja, na 4. mjestu gosti iz Italije s -13 posto u dolascima i – 16 posto u noćenjima, te na 5 mjestu gosti iz Mađarske s povećanjem od 25 posto u dolascima i noćenjima. Udio domaćih gostiju je 9,2 posto (-0,3 posto) u dolascima te 13,2 posto (+0,3 posto) u noćenjima, što je također na razini prošle godine. Prošle godine ostvareni su vrlo dobri rezultati u rujnu i listopadu, što će nam ova jesen ponuditi teško je za predvidjeti. S obzirom na dugotrajno sušno vrijeme moguće je duže kišno razdoblje, što zasigurno neće pogodovati dužem boravku gostiju u jesenskom razdoblju, no planirane aktivnosti 10. Kiparska kolonija Punat Sea Art, biciklijade i Dani maslina, odvijat će se u danim okolnostima bez obzira na vremenske uvjete, završio je spomenuti otočni turistički djelatnik.


Šale: Posao mi je uvijek bio izazov

Doznali smo i da dugogodišnja direktorica TZ-a otoka Krka, Majda Šale, uskoro odlazi u zasluženu mirovinu.


– Nakon više od tri desetljeća rada u turizmu, niza godina koje sam odradila najprije na čelu TZ-a Općine Baška, a potom sad već i cijelog desetljeća i na najodgovornijoj dužnosti krovne ustanove turizma »najturističkijeg« hrvatskog otoka, došlo je vrijeme da se odmorim i prepustim ovaj zahtjevan i izazovan, ali istovremeno i lijep, meni svo to vrijeme ne neki način i nezamjenjiv posao nekom drugome, mlađemu, koji će mu pristupiti s novim elanom, ustvrdila je Šale.


– Ostvarenih 38 godina radnog staža od kojih 32 godine u sustavu turističkih zajdnica meni su donijele pravo bogatstvu u smislu stečenih iskustava, poznanstva ljudi koji su na različite načine nastojali pridonijeti razvoju turizma ali i ovoga otoka, jednako kao i na planu pozitivnih povratnih informacija od posjetitelja Krka koji je izrastao u kvalitetnu destinaciju. Voljela sam i volim svoj posao koji mi je uvijek bio izazov, a činjenicu da sam tijekom posljednjih deset godina pridonosila etabliranju i potvrđivanju značaja ove turističke ustanove kao jedne od rijetkih takvih »područnih« organizacija u našoj zemlji držim možda i svojim najvećim postignućem, zaključila je Šale, podsjetivši da se krčki turistički ustroj kao ogledni primjer dobre i učinkovite organizacije nerijetko prepoznaje i od najviših domaćih turističkih instanci.