Dom zdravlja PGŽ

Branitelji uredili Centar za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata u Rijeci

NL Promo

Uprava Doma zdravlja Primorsko-goranske županije zahvaljuje braniteljima na nesebičnoj pomoći te što su svojim doprinosom uljepšali prostorije Centra, koji će i dalje biti na raspolaganju svojim korisnicima.

Centar za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata Doma zdravlja PGŽ-a na adresi Braće Monjac 5 u Rijeci organiziran je s ciljem pružanja adekvatne psihološke, socijalne, pravne i ostale pomoći vezane uz problematiku braniteljske populacije. Centar provodi multidisciplinarne aktivnosti savjetovanja, informiranja, pomoći pri zapošljavanju prema poticajnim mjerama Ministarstva branitelja, izdavanje propisanih obrazaca i njihovu kontrolu, edukacije stručnjaka na programu, organizira mobilne intervencije na terenu redovito i u slučaju kriznih stanja i sudjeluje u njima te osigurava zbrinjavanje stradalničke populacije u suradnji s ostalim institucijama sustava. U Centru se provode grupne, individualne i bračne terapije te razgovori i savjetovanja.


RADNO VRIJEME

Radno vrijeme Centra je ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak od 7 do 15 sati te srijedom od 11 do 19 sati. Branitelji i njihove obitelji mogu se obratiti voditeljici Centra Manueli Kiršić Širol, mag. med. techn., preko telefonskog broja 051 261 656 te e-mail adrese [email protected].

Osnovni ciljevi Centra su prevencija suicida branitelja, prevencija svih vrsta ovisnosti branitelja i njihove djece, resocijalizacija svih korisnika, edukacija i pomoć pri zapošljavanju, smanjenje agresije u obitelji te osiguranje materijalne pomoći preko Ministarstva branitelja i Zaklade hrvatskih branitelja. Također, Centar organizira i sistematske preglede za braniteljsku populaciju.


S obzirom na to da Centar već godinama djeluje na navedenoj adresi te da zgrada zahtijeva temeljitu obnovu, u nekoliko je navrata došlo do prodiranja vode, čime se posljedično pojavila vlaga u prostoru te na nekoliko mjesto otpala i žbuka.


S ciljem da im boravak u Centru bude što ugodniji, branitelji su na inicijativu voditeljice Centra započeli obnovu prostora te vanjskog dijela zgrade, što je zahtijevalo saniranje otvorenih rupa i pukotina te postavljanje hidroizolacije na vanjskoj terasi iznad prostora Centra, struganje unutarnjih zidova, odnosno skidanje dijelova žbuke oštećene na mjestima gdje je voda prodirala, gletanje prostora i ličenje u bijelu boju, ličenje unutarnjih cijevi te radijatora centralnog grijanja, postavljanje ukrasnih tapeta na zidove, ličenje zidnih vješalica, zamjenu vodokotlića i saniranje odvoda u dva sanitarna čvora, stavljanje nove karniše te preradu zavjesa, čišćenje oluka te dubinsko čišćenje stolica i kauča. Time je prostor Centra zasjao u novom ruhu te napokon priliči uvjetima kakve branitelji zaslužuju.


Ovim putem Uprava Doma zdravlja Primorsko-goranske županije zahvaljuje braniteljima na nesebičnoj pomoći te što su svojim doprinosom uljepšali prostorije Centra, koji će i dalje biti na raspolaganju svojim korisnicima.