NOVI ALBUM

U srijedu The Random ima koncertnu promociju albuma ‘Za M’ u book cafeu Dnevni Boravak

P. N.

Foto Gea Rajić

Foto Gea Rajić



U srijedu, 25.9. grupa The Random održat će mini koncertnu promociju upravo objavljenog drugog studijskog albuma ‘Za M’. Promocija će se održati u book cafeu Dnevni Boravak (Ciottina ul.12a, Rijeka) s početkom u 20:00 sati.


Singlom Za M. riječka grupa The Random objavila je svoj drugi istoimeni studijski album uz izdanju Dallas Recordsa. Singl i cijeli album mixao je i masterirao Matej Zec (Let 3), autorica teksta i glazbe je Dolores Oštrić, dok aranžman potpisuje Radovan Oštrić. Novi album donosi ukupno 11 novih pjesama, a singl kojim ga predstavljaju posvećen je, kažu, svima koji su nas napustili u nekom trenutku života, no mi i dalje ostajemo za njih vezani nevidljivim sponama i sjećanjima, i sebi iznova vrteći priču koja je završila.


”Kraj je kada otpustimo i krenemo dalje. A možda je sve već palo u zaborav, sve te posebne ljubavi i prijateljstva. U nekom trenu ipak glavom prođe misao Što bih da te vidim ja. Ostaju nam fragmenti sjećanja, baš kao i u lyrics video spotu redateljice i snimateljice, sada već dugogodišnje suradnice Gee Rajić koja ponajbolje može slikom izraziti glazbu i tekstove grupe The Random.” – izjavili su iz benda, a s novog, drugog studijskog albuma izdvojili su i svoje favorite.





 


”Radovanov favorit je Lucy – opaljena, spontana, energična, malo pomaknut valcer s otkačenim tekstom, pomalo frenetičnim aranžmanom i sjajnim vokalom, otpjevana u jednom dahu i smiksana iz prve. Skriveni biser albuma, a moj favorit je Into the deep, morbidno-humoristična pjesma s dna mora s blago lelujavim glasom i nešto duhova’’ – govori nam Dolores.


Autorski tandem Dolores/Radovan radio je na snimanju drugog albuma tijekom 2023. i 2024. godine. Većinu materijala odsvirao je Radovan, pjesme je u studiju GiS miksao i masterirao Matej Zec, a nastanku albuma doprinjeli su Uroš Šuljić na bubnjevima (Iluzija, Lucy i Black), Aleksej Gotthardy-Pavlovsky na usnoj harmonici (Son) i gudački kvartet Delta iz Rijeke (Riječi).


‘’Gudački kvartet Delta iz Rijeke daju možda i glavni pečat pjesmi Riječi kojom zatvaramo album. To su profesionalci koji sviraju u orkestru HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, došli smo do njih posredno i izašli su nam u susret, možda im se dopala pjesma. Bilo je pravo zadovoljstvo upoznati ih i slušati. Odsvirali su svoje partiture uživo, odjednom, Matej ih je snimio iz prve, Doli i ja smo samo sjedili u studiju i uživali. Vrlo lijepo iskustvo, nastojat ćemo ponoviti nešto slično.’’


Na albumu Za M. ima dosta stvari koje su nastale u vrijeme rada na prvom studijskom albumu ‘Za M.’, tako da su, metaforički rečeno – iz iste kade, govore.


‘’Želja nam je bila da budemo neposlušniji i grublji, i kao da smo se na trenutke okrznuli o vlastitu želju. Suradnja s Urošem je rezultirala drugačijim osjećajem bubnja, živ je. Aleksej dolazi iz okrilja bluesa i unosi u Son, zamišljenu kao noćnu stvar na straži, nešto posve svoje. Kvartet Delta je rascvjetao i zavribrirao Riječi kako to sami ne bismo mogli učiniti. Suradnje s dobrim glazbenicima su ključne, one čine pomake, ali danas u glazbi i bolja tehnika snimanja i bogatstvo samplova. No dobra stvar može nastati s malo toga. Zapravo, treba doći neki novi unutarnji ciklus u čovjeku zbog kojeg ima potrebu izraziti se na drugačiji način. Da su pjesme s albuma Za M. okus bile bi gorko-slatke.”


The Random danas djeluju kao peteročlani band: Luka Čargonja-Čarli (bubnjevi i udaraljke), Radovan Oštrić (bas, vokal), Zoran Sušanj (klavijature), Petar Brković-Pero (gitara) i Dolores Oštrić (vokal). Album je dostupan na svim digitalnim servisima.