ZASTARJELO I MONOTONO

Salva kritika na novi pravilnik o prehrani studenata: ‘Ugroženi i kvaliteta obroka i poslovanje studentskih centara’

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Studentski centri i studenti tvrde da se dizanjem cijene subvencije za 20 posto na cijene prehrane koje se nisu mijenjale od 2013. ugrožava poslovanje studentskih centara i kvaliteta studentskog standarda. Traže novi pravilnik, koji će omogućiti raznovrsniju prehranu studenata po korigiranim cijenama



Novi pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata izazvao je salvu kritika studentskih centara i studenata. I jedni i drugi tvrde da se pravilnikom ruši studentski standard u Hrvatskoj, jer se dizanjem cijene subvencije za 20 posto na cijene prehrane koje se nisu mijenjale od 2013. godine ugrožava poslovanje studentskih centara, a posljedično i kvaliteta studentskog standarda. Traže novi pravilnik, koji će omogućiti raznovrsniju prehranu studenata po korigiranim cijenama.


Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih još je 2022. propisalo da se iz državnog proračuna studentskim centrima doznačuje dodatna sredstva u visini od 20 posto za mjesečne račune za prehranu studenata, a ovim izmjenama pravilnika mjera je produžena do 30. rujna 2025. godine.


Cilj je produženja, tumače, da se nastavi neometano pružanje usluge prehrane studentima na nacionalnoj razini. Na taj način, poručuju iz resornog ministarstva, omogućit će se da cijena obroka za studente ostane nepromijenjena unatoč poremećajima na tržištu.


Teško poslovanje




Globalna gospodarska situacija posljednjih godina znatno je utjecala na smanjenje kvalitete studentskog standarda te na troškove pripreme i usluživanja obroka studentima. Uz porast cijena prehrambenih i drugih proizvoda došlo je i do drastičnog povećanja cijena struje, plina, loživog ulja. U Vladi su procijenili da će modelom povećanih subvencija zaštititi kvalitetu studentskog standarda te omogućiti uredno funkcioniranje studentskih centara.


Iz studentskih centara ne slažu se s ovakvim stavom Vlade. Iz Studentskog centra u Splitu poručili su da Pravilnik o prehrani ne prati rastući trend troškova na svim razinama.


– Privremena mjera od 20 posto na vrijednost subvencije samo je dio u ukupnoj kalkulaciji obroka. Ako uzmemo u obzir da je prosječna cijena jednog jela u restoranu osrednje kvalitete 15 eura, neosporno je da je studentska cijena za meni neodrživa za sve studentske centre – poručila je Sanja Jukić.


Budući da je cijena studentskog menija nepromijenjena od 2013. godine, a za studente iznosi 0,88 eura, navedeni iznos potpore je nedovoljan da bi se mogli pokriti svi nabavni i ulazni troškovi – tvrde iz splitskog SC-a i traže donošenje novog pravilnika kojim bi se poboljšala kvaliteta i raznovrsnost menija.


I dubrovački SC upozorava da se tako poslovati više ne može.


– Pozdravljamo produljenje mjere Vlade, međutim, s obzirom na porast gotovo svih ulaznih troškova studentskih centara, ona nije dovoljna za održavanje pozitivnog poslovanja. Potrebno je donijeti novi pravilnik jer postojeći, osim negativnih financijskih implikacija, nažalost ne prati ni trendove u gastronomiji, odnosno prehrambene navike studenata – poručila je Marija Žuvelek Paradžiković, pomoćnica ravnatelja za financije i administraciju SC-a Dubrovnik.


Viša subvencija


Subvencija bi se, tvrde, morala podignuti znatno više da bi sustav studentske prehrane bio donekle održiv i kvalitetan. Na ovaj način, upozoravaju, vrlo brzo će postati upitno poslovanje svih SC-a u Hrvatskoj.


Studentski zbor također je zatražio promjenu Pravilnika o studenskoj prehrani koju Vlada, podsjećaju, najavljuje posljednja dva mandata. Pozivaju da se studentskim centrima dopusti da osim osnovnih menija koje su obvezni pripremati mogu kreirati i pripremati meni i pojedinačna jela prema svojem nahođenju, odnosno prema potražnji studenata.


– Svaki meni sastoji se od juhe, glavnog jela, salate i deserta i studenti ga plaćaju 0,88 eura, što je iznimno povoljno. Međutim, oni su ograničeni brojem i točno definirani pravilnikom, tako da prosječni student već u prvom semestru napamet zna svaki okus i miris koji može očekivati i prije nego što se približi studentskom restoranu. Uz to sve postoje jela koja su skuplja u nabavi nego u prodaji, koja studentski centri izbacuju iz ponude, što dodatno sužava broj jela u optjecaju – navodi Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora u Splitu. Raznovrsnost u prehrani u takvim je okolnostima gotovo nemoguće ostvariti, dodaje.


Promijeniti ograničenu ponudu jela


Trenutni pravilnik datira iz 2013. godine. Cijena studentskog menija od 0,88 eura te se godine studentskim radom zaradila za pola sata rada, jer je minimalna cijena rada iznosila 1,9 eura po satu. Danas, kad je minimalna cijena rada 5,25 eura po satu, u pola sata rada student zaradi tri meni obroka, što je jako dobro za studente. Ponuda jela je, međutim, jako ograničena, ističe Šarić. SZ stoga traži izmjene pravilnika gdje bi cijena osnovnog menija ostala na razini od 0,88 eura, a studentski centri u dogovoru s predstavnicima Studenskog zbora dobili bi zeleno svjetlo da kreiraju nove menije i ponudu jela za koju bi studenti bili spremni plaćati više kako bi jeli raznovrsnije i kvalitetnije.