Obilazak

Provjerili smo napredak radova na vatrogasnom tornju u Šapjanama. Već ima međunarodni karakter

Novi list native

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Šapjane postaju dom jedinstvenog vatrogasnog tornja i poligona za vježbanje svih interventnih službi



Zamjenik župana Vojko Braut, pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj i načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Dario Gauš, obišli su Centar za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama gdje su trenutačno u tijeku infrastrukturni radovi na izgradnji vatrogasnog tornja u koje je, do sada, Primorsko-goranska županija uložila 253 tisuća eura.


Duraj je istaknula da projekt nije vrijedan i važan samo za Vatrogasnu zajednicu Primorsko-goranske županije nego i za sve žurne službe – HGSS, policiju te pripadnike civilne zaštite koje također provode vježbe kao i vatrogasci.






Jedinstven u svjetskim razmjerima


Gauš se osvrnuo na projekt kojeg je većinski financirala Primorsko-goranska županija, kazavši da je riječ o svojevrsnom trening centru kao sastavnice civilne zaštite Primorsko-goranske županije.


“Intencija je upoznati javnost s aktivnostima u vezi tornja koji je, ovako kako je koncipiran, jedinstven u svjetskim razmjerima. Manje je poznato da se ovom području bivše vojarne Šapjane još uvijek postoje spremnici koji su nekada služili za robne rezerve odnosno za gorivo.


Jedan takav spremnik spojili smo upravo s vatrogasnim tornjem koji će dati neograničene mogućnosti za vježbanje svim službama”, naglasio je Gauš dodavši da su radovi na polovici te da su završeni svi armirani betonski radovi, a do kraja godine je plan završiti stubište unutar tornja.


Također, preostaju još radovi vezani uz unutarnju i vanjsku obradu zidova, podopolagačke radove, uređenja partera uz toranj i bravarski radovi na postavljanju unutarnjeg stubišta čija je vrijednost procijenjena na 355.000,00 eura, a okončanje radova očekuje se u prvoj polovici 2025. godine.



Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Dario Gauš, Foto: Vedran Karuza

Polaznici iz Hrvatske, Španjolske, i – Južne Koreje


Zamjenik župana Vojko Braut, istaknuo je da je riječ o jedinstvenom tornju na poligonu koji već sada ima i međunarodni karakter. “Riječ je o poligonu koji je jedinstven u Republici Hrvatskoj, a otkako je prostor vojarne preuzet 2008. godine, uloženo je oko 1,8 milijuna eura za izradu projektne dokumentacije, građevinskih radova i nabavke opreme, od čega je Primorsko-goranska županija uložila 890.000,00 eura, dok je ostatak uložen iz sredstava Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, europskih fondova, Područne vatrogasne zajednice Liburnija 1 Općine Matulji“, kazao je.


Podsjetimo, Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije dobila je, na temelju Odluke Povjerenstva za imovinu Vlade Republike Hrvatske iz 2008. godine, na korištenje kompleks bivše vojarne Boršt u narednih 50 godina.


Primorsko- goranska županija prepoznala je važnost prenamjene bivšeg vojnog kompleksa u trenažni Centar za obuku operativnih snaga iz sustava civilne zaštite PGŽ te u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Primorsko- goranske županije kontinuirano promišlja sustavni razvoj Centra.


Gauš je nadodao i da na poligonu vježbaju interventne službe drugih država, kazavši da u ovom trenutku to čine svjetski priznati instruktori iz Australije i Švedske uz polaznike iz Španjolske i Hrvatske, a u tjednu ranije, polaznici su stigli čak iz Južne Koreje.





Obuka neovisna o vremenskim uvjetima


Dovršeni vježbovni toranj omogućit će održavanje visinskih vježbi i nastave neovisno o vremenskim uvjetima.


Uz osnovne vatrogasne vježbovne aktivnosti omogućuje i uvježbavanje spašavanja unesrećenih osoba iz visina i dubina, ali i iz skučenog prostora što će pružiti izvrsnu nadogradnju na tehnike spašavanja iz ruševina. Zanimljiva je informacija da je baš Rijeka grad s najgušćom koncentracijom visokih zgrada po metru kvadratnom tako da je prostor za vježbanje spašavanja na visinama, zaista prijeka potreba.


Gauš je prilikom obilaska komentirao i da je prednost tornja u tome što će se dio za vježbanje moći zatvoriti i samim time, koristiti tijekom čitave godine, neovisno o vremenskim uvjetima.


“Puno obuka radimo iz područja spašavanja iz dubina i visina i zapravo u ovim uvjetima možemo u jednom objektu napraviti cijeli tečaj. Sada će se ovdje moći i u cijelosti odvijati nastava čitave Vatrogasne škole”, objašnjava Gauš i pritom ukazuje na doista impresivan pogled prema nekadašnjim spremnicima.


Objašnjava da su sami spremnici vrlo interesantni i jedinstveni u svijetu te da je intencija u donjem dijelu napraviti poligon za urbano traganje i spašavanje te izvlačenje iz skučenog prostora.


“Isti taj prostor kasnije ostavlja pregršt mogućnosti u smislu prilagođavanja našim potrebama spašavanja, spuštanja i tako dalje”, zaključuje Gauš uz komentar da je čišćenje spremnika bilo izazovno te financijski opterećujuće jer se čitav metalni spremnik morao rezati na dijelove i izvlačiti van.


Objekt će po dovršetku biti na raspolaganju za uvježbavanje svim operativnim snagama iz sustava Civilne zaštite PGŽ za koju je Primorsko-goranska županija u ovoj godini dodijelila 743 tisuće eura, a za nabavu vatrogasnih vozila za Rijeku, Cres, Mali Lošinj i Rab osigurala je 530 tisuća eura.


Sjednica Stožera civilne zaštite PGŽ

Uoči obilaska radova održana je i sjednica Stožera civilne zaštite Primorsko – goranske županije, prva koju je od preuzimanja dužnosti predvodio načelnik Dario Gauš na kojoj se analizirao angažman operativnih snaga iz sustava Civilne zaštite PGŽ tijekom protekle ljetne sezone pa je tako istaknuto da su u razdoblju od 1. lipnja do 20. rujna 2024. vatrogasci zaprimili više od 2600 poziva te sudjelovali u više od 500 akcija gašenja požara, Hitna medicinska pomoć imala je više od 23 tisuće intervencija dok je izvršeno 320 letova Helikopterske hitne medicinske službe.


MUP-u je prijavljeno više od 950 događanja, a u prometu je, od početka godine, zabilježeno neznatno smanjenje prometnih nesreća u odnosu na prošlu godinu. Hrvatska gorska služba spašavanja izvršila je 26 intervencija. Također je razmatran tijek realizacije projekta „Centra za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama“ te je najavljena vježba operativnih snaga iz sustava Civilne zaštite PGŽ na kojoj će se simulirati požar otvorenog prostora.


Na sjednici se analizirao angažman operativnih snaga iz sustava Civilne zaštite PGŽ tijekom protekle ljetne sezone, razmatran je tijek realizacije projekta „Centra za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama” te je najavljena vježba operativnih snaga iz sustava Civilne zaštite PGŽ na kojoj će se simulirati požar otvorenog prostora.




*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Primorsko-goranska županija.