Deveto izdanje

Film svima donosi inkluzivne projekcije filmova. Preostalo je još sedam projekcija

Kim Cuculić

Foto Lara Čakarić

Foto Lara Čakarić



RIJEKA – Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba u Hrvatskoj znači i novo izdanje jedinog inkluzivnog filmskog festivala posvećenog hrvatskom filmu, Film svima. Od svog prvog izdanja 2016. godine Film svima, projekt udruge Filmaktiv i partnera, Udruge gluhih i nagluhih PGŽ-a, Udruge slijepih PGŽ-a i udruge Kultura svima svugdje, posvećen je inkluziviranju naslova na hrvatskom jeziku.


Kroz ovogodišnje, 9. izdanje, održano je već 9 projekcija, a u Međunarodnom tjednu gluhih i nagluhih osoba bit će održano još 7 projekcija, od čega 3 otvorene za javnost.


U petak 27. rujna u 20 sati bit će upriličena inkluzivna projekcija filmova u dvorištu »Benčića« (u slučaju kiše u Gradskoj knjižnici Rijeka). Na programu su riječke premijere filmova »Žarko, razmazit ćeš dite« braće Popović i Tisje Kljaković Braić, nagrađenog na ovogodišnjem Animafestu, te »Radije bih bila kamen« Ane Hušman, nagrađenog na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, kao i ponovna projekcija filma »Srebrne« Barbare Babačić. U subotu 28. rujna u 11 sati slijedi inkluzivna projekcija animiranog filma »Nema mjesta« Jelene Oroz, riječka premijera uz edukaciju znakovnog jezika u Dječjoj kući u prostoru Kontejner. Istoga dana u 20 sati na rasporedu su inkluzivne premijere filmova »1001 noć« Ree Rajčić te »Sedmo nebo« redateljice i novinarke Jasne Nanut u UGIN Filmskom vrtu (Viktora Cara Emina 9).




Ovoga petka u 18 sati u Dvorani susreta Gradske knjižnice Rijeka bit će predstavljene »Smjernice za inkluzivne kulturne prakse« autorica Marte Baradić, Dunje Matić Benčić, Maje Krištafor, Maje Ogrizović i Inkluzivnog kulturnog vijeća mladih Kultura svima izdane kroz projekt Kultura svima, Impact4Values.


Smjernice su namijenjene svima zainteresiranima za inkluziju, kao i inkluzivne kulturne prakse te su zamišljene kao dokument u nastajanju, prilagodljiv različitim praksama.


Ulaz na sve aktivnosti Film svima i Kultura svima je slobodan, a filmovi dostupni osobama oštećena sluha i vida.