Rezime

Igor Mirković nakon završetka ovogodišnjeg Cinehilla: ‘Možemo napraviti međunarodno relevantni festival’

Marinko Krmpotić

Širenjem projekcija s Petehovca proveli smo test onoga što želimo, a to je da područje događanja ovog filmskog festivala bude što veći dio Gorskog kotara, rekao je Igor Mirković, direktor festivala



DELNICE – Nakon što je projekcijama Timpetilla, namijenjenim goranskim osnovcima, kraju u potpunosti priveden ovogodišnji Cinehill Fest, odlučili smo završnu riječ dati Igoru Mirkoviću, direktoru Cinehilla i čovjeku koji stoji iza 25 godina čuvenog Motovun Festa, kao i iza dvije dosadašnje godine Cinehill Festa. Ocjenjujući drugu godinu ovog planinskog filmskog festvala, u osnovi prvu u potpunosti jer je 2023. godine pola zbivanja održano u Motovunu, pola u Delnicama, Mirković kaže kako je ove godine sve bilo veće i svega je bilo više.


Širenje


– Jako smo pojačali broj projekcija kojih je bilo čak 59 – uglavnom na Petehovcu, ali i u Radničkom domu u Delnicama, Lokvama, Fužinama i Moravicama. Tim širenjem s Petehovca proveli smo svojevrsni test onoga što želimo da Cinehill Fest bude u budućnosti, a to je da područje događanja ovog fimskog festivala bude što veći dio Gorskog kotara, odnosno da svake godine uz Petehovac imamo niz drugih goranskih lokacija s festivalskim događanjima. Ovogodišnji test bio je vrlo uspješan jer su projekcije u Fužinama, Lokvama i Moravicama bile posjećenije od prosječnog posjeta na Petehovcu, a solidan odaziv bio je i na projekcije filmova u Radničkom domu u Delnicama. To nam pokazuje kako je jedan od mogućih smjerova da festivalsko sjedište bude na lokaciji A, ali da slobodno možemo na drugim lokacijama imati bar jedno večernje kino. Stoga ćemo u trećem izdanju Cinehilla nastojati još povećati broj lokacija na kojima će biti održane projekcije Cinehill Festa, odnosno potruditi se da što veći dio Gorskog kotara bude domaćin našem festivalu.


Znači li to da je Gorski kotar položio ispit?


Foto Samir Cerić Kovačević




– Ovo je prekrasna regija i sva naša iskustva s ljudima koji su u protekle dvije godine došli sa strane su krajnje pozitivna jer smo vidjeli kako oni uživaju u različitosti mogućnosti koje se ovdje nude. To želimo iskoristiti jer u sve većem svijetu filmskih festivala – navodno ih godišnje u cijelom svijetu ima oko tri tisuće – za uspješan festival morate imati nešto što vas čini drukčijima i prepoznatljivima. Gorski kotar ima tu dodanu vrijednost posebnog ambijenta koji nama može pomoći da napravimo prepoznatljiv festival, a nadamo se da će zahvaljujući tome lokalna zajednica dobiti veliku priliku promocije, kao i bogatiji kulturni život.


Potpora lokalne zajednice


Jedna od dobrih strana Cinehilla bili su jaki gosti iz svijeta filma i književnosti. U nepunih pet dana Petehovcem su šetali i s ljudima razgovarali kultni britanski režiser Julian Temple, briljatni srpski glumac Bogdan Diklić, čuveni alpinist, književnik i režiser dokumentarnih filmova Stipe Božić, književnici Milan Majerović Stilinović, Ante Tomić, Jurica Pavičić, glazbenici kao što su IDEM i Let 3…Kako su oni reagirali na nove okvire njima znanog festivala?


Foto Samir Cerić Kovačević


– Dodao bih vašoj listi još i imena kao što su Karim Ainouz, Danilo Šerbedžija, Nebojša Sljepčević, Gianluca Santoni, Isabelle Eklöf, Laetitia Dosch, Sven Latinović… sve su to režiseri koji već jesu ili će postati itekako poznati. Preseljenje s Motovuna na Petehovac nije demotiviralo naše goste pa smo ove godine imali zaista iznimne goste koji su redom ostali oduševljeni ovim područjem, a to nam je znak da ovdje možemo napraviti festival koji će biti međunarodno relevantan.


Jeste li zadovoljni potporom lokalne sredine? Imate li dojam da je Cinehill prihvaćen?


– Itekako. Pri tome na prvo mjesto moram staviti Primorsko-goransku županiju i TZ Kvarnera koji su ključni i to od samog početka. Bez njihovog doprinosa jako bi teško bilo organizirati Cinehill Fest i ne vjerujem da bismo uopće ušli u projekt, da oni nisu pomogli. Oni su prepoznali ono što sada vide i drugi, a to je da naš program može donijeti boljitak zajednici i na kulturnom i na turističkom polju. Istaknuo bih i TZ Gorski kotar koji također iskazuje veliko razumijevanje, a ono što je meni posebno drago je to da se u pripremu i pomoć uključio velik broj privatnih osoba koji su nam svojevrsni joker zovi. To su ljudi koje ja do prije dvije godine uopće nisam poznavao, ali koji su s toliko puno duše i želje ušli u ovaj projekt i nesebično pomagali. Ta vrsta podrške je neprocjenjiva i ona daje onu divnu ljudsku dimenziju svemu ovome što ovdje radimo i što planiramo u budućnosti. Hvala svima koji ste pomogli. Zajedno ćemo Cinehill napraviti još boljim, zaključio je Igor Mirković.


Pojačati informiranost


Na pitanje bi li što moglo bolje, direktor Cinehilla kaže:


Foto S. Drechsler


– Svakako treba pojačati informiranost o vremenu i mjestu projekcija, posebno kad je riječ o predstavama u Radničkom domu Delnice gdje smo zadovoljni posjetom, ali i uvjereni kako može puno više pa ćemo naredne godine uložiti dodatni trud kako bi se znalo kad i gdje su projekcije i koji će filmovi biti prikazivani. Mi smo na sve moguće kanale i društvene mreže dali puno informacija, ali očigledno treba još na nekoliko mjesta jer je činjenica da nisu svi na društvenim mrežama.