Atrakcija

Sve je spremno za drugo izdanje Festivala turističkog i etno filma u Krku. Donosimo detalje programa

Mladen Trinajstić

Subtitle: Prvog dana će se i javno prikazati odabir iz prijavljenih filmova pa će publika doista imati prigodu od 14 do 16.30 sati pogledati ponajbolje od filmske produkcije etnografske i turističke tematike



KRK – Nakon lanjskog, premijernog izdanja Festivala turističkog i etno filma, poznatog pod akronimom TEF, spomenuti će filmski festival uskoro u gradu Krku doživjeti i drugo izdanje. TEF se, suglasni su svi koji su sudjelovali u organizacijskoj pripremi i provedbi tog događanja, već u premijeri pokazao punim pogotkom, a koliko je prepoznat, govori i podatak da je festival u međuvremenu postao i ponosni partner Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT), svrstavši se na listu renomiranih filmskih festivala koji su kroz Food Film uključeni u projekt Europske regije gastronomije.


Ove će godine, doznajemo od organizatora tog višednevnog događanja, Udruge Tragom hrvatske baštine, TEF u Krku biti održan ovog četvrtka i petka, 26. i 27. rujna, u Velikoj vijećnici grada Krka, a koja, zahvaljujući ondje instaliranoj projekcijskoj tehnici, ujedno već neko vrijeme djeluje i kao gradsko kino Krk. Festival donosi brojne novosti, a jedna od najvažnijih jest i da je dobio međunarodni karakter jer su ovog puta filmove prijavili sudionici iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Od stotinjak pristiglih filmova žiri je odabrao uži krug onih koji će konkurirati za nagrade.


Bogat program


U organizaciji Udruge Tragom hrvatske baštine i pod pokroviteljstvom Grada Krka, TZ-a grada Krka, TZ-a otoka Krka, TZ-a Kvarnera, Primorsko-goranske županije te Janafa, priprema se doista bogat program koji će početi 26. rujna u 17 sati svečanim otvorenjem festivala uz nazočnost brojnih uzvanika koji će nazočiti i panelu koji će u fokusu imati tematiku očuvanja filmske baštine, koji će moderirati književnik Nikola Petković, a sudjelovat će redatelj Danilo Šerbedžija i Aleksej Gotthardi Pavlovski, etnolog i scenarist.




Prvog dana će se i javno prikazati odabir iz prijavljenih filmova pa će publika doista imati prigodu od 14 do 16.30 sati pogledati ponajbolje od filmske produkcije etnografske i turističke tematike. Nakon projekcija, u poslijepodnevnim će se satima održati i panel »Svi smo mi promotori svoje zemlje« u kojem će sudjelovati Stipe Božić, putopisac i redatelj, Damir Halilić Hal, glazbenik i skladatelj, David Burburan, izbornik U14 vaterpolske reprezentacije, Jovana Čutul, osnivačica Udruge Žene za otok, Nedo Pinezić, kolumnist, bloger i promotor vrijednosti obiteljskog turizma u Hrvatskoj i Branimir Kamber, snimatelj i travel vlogger, a panel će voditi novinar Borna Šmer, najavljuju organizatori TEF-a.


Znanja i iskustva


Svečana dodjela nagrada najboljima počet će u 19 sati, a nagrađivat će se najbolji u kategorijama hrvatskog turističkog filma, hrvatskog etnofilma, međunarodne konkurencije te u kategoriji Travel Vlogger.


Tijekom završnog dana festivala, u petak 27. rujna, u prijepodnevnim će se satima održati predavanje Stipe Božića »Snimanje u nemogućim uvjetima« i snimateljska radionica pod vodstvom Josipa Pina Ružića, producenta i snimatelja svih spotova Baby Lasagne nazvana »Krk u jednoj minuti« u kojoj će uz Ružića vrsni filmski znalci zainteresiranima prenositi svoja znanja i iskustva, i to kroz zadaću snimanja mobilnim uređajima jednominutnih filmova o Krku, namijenjenih društvenim mrežama. Uz festivalski program, posjetitelji Krka i njegova festivala turističkog i etnofilma, moći će uživati i u prigodnoj ponudi autohtonih proizvoda koje će u sklopu dvodnevnog događanja ponuditi OPG-ovi (Kašetica, Magriž, KuSshh i Katunar).


Otvoreni za javnost


Napomenimo i da će svi programi biti otvoreni za javnost, kao i da organizatori posjetiteljima događanja koja će se odvijati u krčkom kinu pripremaju još poneko iznenađenje. Više o programu koji se priprema može se doznati na internetskoj adresi www.bastina.hr.