TZ KOSTRENA

Jelena Anđelić o zanimljivim događanjima u Kostreni: “Više nismo samo tranzitna destinacija”

Barbara Čalušić

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Turisti sve češće biraju Kostrenu radi izvrsne geografske lokacije i dobre prometne povezanosti, pozicioniranu u neposrednoj blizini većeg grada, ali dovoljno daleko da bi pronašli svoj mir i pobjegli od urbanih sredina, kazala je



Kostrena se ovog ljeta ponovo istaknula kao nezaobilazna ljetna destinacija – program Kostrenskog leta ponudio je lepezu zanimljivih događanja koji su privukli brojne posjetitelje svih uzrasta, kaže direktorica Turističke zajednice Kostrene Jelena Anđelić.


Osobito atraktivan program održan je, kako dodaje, u srpnju kada je uz već dobro poznatu Kostrensku noć na kojoj je nastupila Jelena Rozga i ispunila uvalu Žurkovo, održano se i drugo izdanje glazbenog festivala Jedna noć u Kostreni. Radi se o festivalu inspiriran poznatim šlagerom o jednoj noći u Kostreni koji je već svojim prvim izdanjem potvrdio da je riječ o doista jedinstvenom glazbenom događanju u kojem uživaju i izvođači i publika.


Veći udio stranih gostiju


– Ovogodišnje izdanje je potvrdilo da je Kostrena stvorila jak i prepoznatljiv glazbeni brend. Srpanj je zaključio zanimljivi kviz znanja na Trgu sv. Barbare povodom prvog izdanja kviza Kotigacija s popularnim Deanom Kotigom za kojeg se tražilo mjesto više.




Kolovoz je bio u znaku ljetnog Kina u Kostreni na otvorenom, a ljeto je završilo koncertom izvrsnog Matije Cveka.


Kostrensko leto organizirali su Turistička zajednica općine Kostrena i Centar kulture Kostrena, uz podršku KD-a Kostrena, pod pokroviteljstvom Općine Kostrena, te uz vrijednu podršku Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatske turističke zajednice, ističe Anđelić.


Što se tiče broja dolazaka i noćenja, u Kostreni je u prvih osam mjeseci ostvareno 14.090 dolazaka i 64.810 noćenja, što je nekoliko posto manje u odnosu na 2023. godinu.


– Minimalan pad nas ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da su se u 2023. dolasci povećali za čak 35 posto u odnosu na isto razdoblje pretprošle godine i ostvareno je 16 posto više noćenja u odnosu na 2022. godinu, pa je trend tolikog povećanja iz godine u godinu gotovo nemoguće pratiti.


Što se tiče odnosa domaćih i stranih gostiju, daleko veći udio imaju strani gosti, i to redom iz Njemačke, Italije, Mađarske, Poljske i Austrije. Ukupno vrijeme boravka turista u srpnju i kolovozu je pet dana što dokazuje da Kostrena više nije tranzitna destinacija već destinacija za odmor, kaže Anđelić.


Lijepe i uređene plaže


I ove se godine nastavio trend povećanja privatnih smještajnih kapaciteta. Trenutno na području Kostrene djeluje 175 iznajmljivača, od kojih je 20 novoregistriranih u ovoj godini.


Popunjenost privatnog smještaja u srpnju i kolovozu bila je 97 posto, a broj dolazaka i noćenja ostali su na razini prošle godine, na temelju čega Anđelić zaključuje da u Kostreni ne jenjava interes za privatnim smještajem.


– Turisti sve češće biraju Kostrenu radi izvrsne geografske lokacije i dobre prometne povezanosti, pozicioniranu u neposrednoj blizini većeg grada, ali dovoljno daleko da bi pronašli svoj mir i pobjegli od urbanih sredina. Lijepe i uređene plaže, obalna šetnica i pješačke staze kroz zelene dijelove Kostrene također doprinose razvoju turizma, kao i kvalitetni kulturni, sportski i glazbeni sadržaji koji se održavaju tijekom čitave godine.


Tijekom jeseni, u Kostreni se nastavlja sa raznovrsnim sadržajima. Upravo je počela jedna od najdugovječnijih kulturnih manifestacija 23. Jesen u Kostreni s popularnim predstavama u organizaciji Centra kulture Kostrena, a za ljubitelje outdoor aktivnosti TZO Kostrena organizira različite šetnje. Nadamo se da će navedeni sadržaji utjecati i na pozitivne rezultate i u posezoni, zaključuje Anđelić.