Uobičajena stvar

Provodite li previše vremena na mobitelu? Evo načina kako to prevladati

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Postoje načini da povratimo fokus i da uživamo u trenutku svakodnevice umjesto da smo zalijepljeni za ekran

Jeste li se ikada zatekli kako bezumno scrollate društvenim mrežama, nesvjesni koliko ste vremena na to zapravo utrošili?


To je za današnjicu veoma uobičajena stvar, no ovisnost o mobitelu je nešto što se zna prikrasti, a čemu valja doskočiti u trenutku kada shvatimo da nam uzima previše od svakodnevice.


Postoje načini da povratimo fokus i da uživamo u trenutku svakodnevice umjesto da smo zalijepljeni za ekran, a evo i kako!


Priznajte problem


Jeste li se ikada uhvatili kako provjeravate vaš mobitel bez nekog posebnog razloga? Kao da nesvjesno posežete za uređajem svakih nekoliko minuta?


To je vrlo vjerojatno znak da si neke stvari morate priznati, što je ujedno i prvi korak ka promjeni te shvaćanju da ovisnost o ekranu može imati posljedica za fizičko i mentalno zdravlje.


Pratite vrijeme korištenja ekrana


Jeste li znali da većina pametnih telefona ima značajku za praćenje koliko vremena provodite na mobitelu?


Prateći upotrebu zaslona možete početi uočavati obrasce kada ponajviše posežete za mobitelom, na kojim aplikacijama trošite najviše vremena i slično, što ultimativno pomaže da bolje razumijemo svoje navike.


Postavite realne ciljeve


Postavljanje dostižne ciljeve za smanjenje vremena kojeg provodite na mobitelu, a dobar početak je da izbjegnete korištenje mobitela sat vremena prije spavanja. Mali koraci su najbitniji!


Odredite zone bez mobitela


Stvaranje prostora u vašem domu gdje je upotreba mobitela zabranjena može imati pozitivan utjecaj na smanjenje provođenja vremena pred ekranom mobitela.


To može biti primjerice za stolom ili u spavaćoj sobi.


Isključite nebitne obavijesti


Isključivanjem nebitnih obavijesti ograničavate smetnje i dajete prioritet onome što stvarno treba vašu pozornost. Ne mora vas ometati svaka aplikacija!