Vrijedan projekt

“Turizam za mene”: Kako uključiti osobe s invaliditetom na turističko tržište rada?

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Završnom konferencijom, koja će se održati u srijedu, 25. rujna, u hotelu Hilton Costabella u Rijeci, zaokružit će se projekt Turizam za mene, a kojem je cilj uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada u turizmu, poticanju poslodavaca u turizmu i turističkih zajednica na razvoj pristupačnog turizma.


Aktivnosti na projektu, financiranom iz javnog natječaja Ministarstva turizma i sporta, predstavili su na press konferenciji Marta Berčić i Bernard Šešo iz Društva za istraživanje i potporu (DIP), te predstavnici partnerskih društava, Nataša Kovačić Stilinović, direktorica ljudskih resursa u Hiltonu Costabelli, te Mirko Bulić, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača grada Opatije.


Kako je pojasnila Marta Berčić, partneri na projektu su i Turistička zajednica Grada Rijeke, Udruga turističkih vodiča Kvarnera, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i drugi.




– S projektom smo započeli lani u listopadu i kroz njega smo vidjeli priliku da utječemo na senzibilizaciju stavova i odnosa u turističkom sektoru. Naša je misija senzibilizirati zajednicu na potrebe osoba s invaliditetom te nam je glavna aktivnost u projektu bila osposobljavanje dionika u turizmu za rad s osobama s invaliditetom kao gostima. Međutim i turističke djelatnike smo osobljavali i za rad s osobama s invaliditetom u radnom kolektivu, a održali smo i edukaciju za privatne iznajmljivače u Opatiji. Jedan od ciljeva nam je bio i osvješćivanje dionika u turizmu kako osim onog vidljivog invaliditeta postoji cijeli spektar „nevidljivog” invaliditeta, kazala je Berčić dodajući kako nisu samo arhitektonske prepreke jedino što osobama s invaliditetom „uskraćuje” pravo na jednako pravo na odmor, već se htjelo pokazati kako je bitno biti – dobar domaćin.


Psiholog Bernard Šešo je pojasnio kako se iznajmljivačima pojasnilo kako „nevidljivi” invaliditet označava, primjerice, poremećaje iz spektra autizma, ADHD i slično, te domaćini u tom slučaju trebaju jednostavno pitati što mogu učiniti kako bi se takvi gosti i njihova pratnja osjećali ugodno u njihovu smještaju. Ili dati do znanja da su tu za pomoć ukoliko je ona potrebna. Sudionici konferencije ukazali su kako to može biti i jednostavno smanjenje buke ili osiguravanje da osobi ne smeta svjetlo, dakle, gušće zavjese ili rolete na prozorima.


Direktorica ljudskih resursa u riječkom Hiltonu Costabelli je pak, navela kako je na radionicama sudjelovalo 25 djelatnika petozvjezdanog riječkog hotela, kao i kako je to samo jedna od aktivnosti na kojima surađuju s udrugom DIP.


– Radionice su našim djelatnicima bile korisne i stoga što su dobili nova saznanja o tome kako pristupiti gostima s invaliditetom, ali i kvalitetnije surađivati s našim djelatnicima, osobama s invaliditetom. Naime, jedan od vidova naše suradnje je i to što smo zaposlili četiri osobe s invaliditetom, i to iz razloga što je to jednostavno dio naše kulture kao kolektiva, ali i stoga što nas takva iskustva neizmjerno obogaćuju, ne samo profesionalno, već i privatno. Drago mi je i da su radionice održane, osim na hrvatskom, i na engleskom jeziku, ukazala je Kovačić Stilinović.


Mirko Bulić, je, pak, dodao kako su brojni iznajmljivači s opatijskog područja iskoristili priliku da se educiraju o ovoj temi. Na konferenciji s početkom u 17 sati, dodijeliti šest priznanja dionicima iz turizma, kao i kako će događanju prisustvovati Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom. Zainteresirani, prije svega dionici u turizmu, su dobrodošli uz prethodnu najavu.