Predsjednik Milanović razgovarao je s članovima Hrvatskog saveza stanara-građana Europske unije koji su zatražili sastanak kako bi upozorili na moguće posljedice primjene Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske, navodi se u priopćenju predsjednikova Ureda.


Taj bi se zakon trebao početi primjenjivati 1. siječnja 2025. godine, a članovi Hrvatskog saveza stanara tvrde i upozoravaju kako će u tom slučaju tisuće građana biti deložirano iz stanova u kojima sada žive. Riječ je o zaštićenim najmoprimcima koji žive u stanovima u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba po osnovi bivšeg stanarskog prava. Prema riječima predsjednice Hrvatskog saveza stanara Gordane Vojković, danas ima oko 10 tisuća hrvatskih građana u tom statusu.




Kako se navodi u priopćenju, Hrvatski savez stanara obratit će se i Ustavnom sudu od kojega će tražiti zaštitu ustavnosti.


„Tražimo da se ovaj zakon stavi u mirovanje dok Ustavni sud ne donese svoj pravorijek. Obratit ćemo se Ustavnom sudu jer smo diskriminirani po više osnova. Zakonom se krši pravo jednakosti pred zakonom i ustavno pravo na dom, a uvodi se i nerazmjernost između prava na dom i vlasničkih prava“, upozorila je Vojković.


Da država želi deložirati zaštićene najmoprimce nakon što zakon stupi na snagu, tvrde iz Hrvatskog saveza stanara, vidi se i iz programa Vlade u kojemu stoji kako će se ‘rješavanjem statusa zaštićenih najmoprimaca u stanovima u privatnom vlasništvu, za što su preduvjeti ostvareni, na tržištu u kratkom roku pojaviti više stotina stambenih jedinica’.


U izaslanstvu Hrvatskog saveza stanara bili su još članovi Saveza Jasminka Domaš Nalbantić, Danica Mirković-Vejvoda i Bruno Janković, a uz predsjednika Milanovića bila je njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, stoji u priopćenju.