BIOLOGIJA MORA

Veliki uspjeh u pulskom akvariju. Spašene periske su se uspješno izmrijestile

Boris Bulić

Periskama u prirodi mrijest započinje zagrijavanjem mora u kasno proljeće. U kontroliranim uvjetima postupno je podizana temperatura vode, 1°C tjedno, a ispuštanje gameta je primijećeno na 24 °C. Tako su tri od šest odraslih periski po prvi puta ispustile veliku količinu jajašca



Izvanredne vijesti nam stižu iz pulskog akvarija gdje su se periske koje je Aquarium Pula spasio i uspješno sačuvao izmrijestile. Aquarium Pula je dao izjavu za medije koju prenosimo u cijelosti:


– Tri od šest odraslih periski su po prvi puta ispustile veliku količinu jajašca, veličine 40 do 50 mikrona).





Jajašca smo sakupili i raspodijelili u bazene s ostalim periskama kako bi potakli ispuštanje muških gameta.


Uskoro smo prilikom pregledavanja uočili oplođene jajne stanice, čiji daljnji razvoj pratimo.


Plemenite periske su dvospolci koji spolnu zrelost dostižu između prve i druge godine života, kada dosegnu duljinu od oko 10 centimetara.



U prirodi im mrijest započinje zagrijavanjem mora, odnosno u kasno proljeće.


U kontroliranim uvjetima našeg akvarija, počeli smo postupno podizati temperaturu vode, 1°C tjedno, a ispuštanje gameta smo primijetili na 24 °C.


O životnom ciklusu plemenite periske još uvijek se zna vrlo malo, budući da je riječ o zaštićenoj vrsti na kojoj nije bilo pokušaja uzgoja.



Tek odnedavno, otkako je postala kritično ugrožena, neke institucije pokušavaju ju mrijestiti u kontroliranim uvjetima.


Međutim, još nitko nije uspio zatvoriti njezin životni ciklus u kontroliranim uvjetima, no uspjeli su uzgojiti pediveliger ličinku veličine 120 mikrona, tj. zadnju fazu planktonske ličinke prije preobrazbe u sjedilačku fazu – poručuju iz Aquariuma Pula.


A svi koji žele vidjeti kako je mrijest izgledao mogu to vidjeti ovdje.