AUTOMOTODROM GROBNIK

Oktanski hram velike turističke snage na putu je novih svjetskih iskoraka

Edi Prodan

Foto: Promo

Foto: Promo

S obzirom da je službeni podatak kako turist u Hrvatskoj troši oko 150 eura na dan, slobodno možemo ustvrditi da uz sredstva koja se utroše za same aktivnosti na pisti, Automotodrom Grobnik generira i oko 37,5 milijuna eura za ostale turističke subjekte iz bliže regije



Mnogo se pisalo, još se više željelo, često se najavljivalo, ali jedina je istina ta da su nedavno zahvaljujući inicijativi tima koji predvodi Robert Žiković, predsjednik uprave Automotodroma Grobnik učinjeni prvi službeni koraci kako bi se moglo odraditi sve predradnje što pojedinu pistu dovode u predvorje, čekaonicu koja vodi do toliko sanjanog World Superbike natjecanja, WSBK-a.


Kako je poznato Superbike je jedno od najatraktivnijih oktanskih natjecanja, po sportskom značenju i privlačnosti za publiku, odmah do Svjetskog prvenstva u motociklizmu – kad su dvokotači u pitanju, odnosno F1 ili WRC ako govorimo o automobilizmu.


– Prvi sljedeći cilj u razvojnom procesu Automotodroma Grobnik je organizacija WSBK-a. Dosadašnji razvoj usmjeren u podizanje kvalitete i ranga organizacije doveo nas je u situaciju u kojoj prva slijedeća razvojna razina i može biti World Superbike natjecanje.




To bi bio golemi skok u pomaku granica poslovanja, s obzirom da je WSBK najjače svjetsko prvenstvo u motociklizmu iza Moto GP-a jer je, prema podacima o gledanosti, u stanju okupiti i više od 75 tisuća gledatelja po manifestaciji. Veliki bi to bio utjecaj na čitav niz gospodarskih, ekonomskih i dakako turističkih pomaka unutar Primorsko-goranske županije i Hrvatske u cjelini, tako da će pozitivni pomaci koje očekujemo od strane stručnih tijela WSBK-a tražiti i pronalazak suradnje s navedenim institucijama, naglasio je Žiković.



Foto: Promo

Izrada simulacije


– U posljednje tri godine obavljeni su razgovori s promotorima WSBK-a Dornom, vlasnikom prava i na Moto GP koji su potvrdili interes dolaska na Automotodrom Grobnik. Svjetskoj motociklističkoj organizaciji FIM-u poslan je zahtjev za licenciranje staze, a prvi inspekcijski pregled obavljen je u siječnju od strane FIM WSBK Safety Officera.


S obzirom na kompleksnost sigurnosnih zahtjeva, svemu prethodi izrada simulacije koja će pokazati koje je sve zahvate potrebno učiniti kako bi se sigurnosne postave dovele do razine koja se mora dosegnuti kako bi se izdala licenca FIM Grade B koja je obavezna za WSBK. K tome, kako bi se maksimalno kvalitetno obavile sve pripreme, dovedeni su i vozači koji nastupaju u World Superbikeu, a ujedno su i članovi Sigurnosne komisije natjecanja koji će dati svoje mišljenje o stazi s aspekta sigurnosti. Ne treba ni isticati kako su njihova mišljenja od iznimne važnosti i direktno utječu na konačnu odluku, pojašnjava nam Žiković.


Jedan od vozača iz tog sastava je i bivši Moto GP vozač Danilo Petrucci koji ide u red iznimno uspješnih motociklista, sportaš koji se natjecao u Moto GP-ju, te je na posljednjoj utrci WSBK u francuskom Magny-Coursu osvojio drugo mjesto, a trenutno je peti u ukupnom poretku. Nakon što FIM Safety Officer odnosno inspektor prikupi sve parametre napravit će se detaljni homologacijski izvještaj koji će sadržavati popis svih potrebnih radova na stazi kako bi se zadovoljili uvjeti za izdavanje licence.



Foto: Promo

Svjetska klasa

Do 1990. godine, 13 puta za redom, Automotodrom Grobnik bio je domaćin najatraktivnijeg prvenstva u motociklističkom svijetu – Grand Prixa. Lista svjetskih asova koji su na njemu vozili je impresivna: Eddie Lawson, Max Biaggi, Marco Simoncelli, Marco Melandri, Wayne Rainey, Kevin Schwantz, Michael Doohan, Randy Mamola, Loris Capirossi, Hans Spaan, Angel Nieto i mnoge druge legende moto sporta.


Važno je istaknuti da AMG do 2022. godine bio domaćin i Svjetskog Prvenstva motora s prikolicom (FIM World Sidecar Championship) u čemu su posjetitelji uživali 19 godina za redom.


Svakako, tu su čak 84 Alpe Adria IMC Prvenstva što je najjače regionalno prvenstvo u motociklizmu, a statistika broji i najmanje 50 europskih kupova i prvenstva.

Investicija od nekoliko milijuna eura


– Kada dođemo do tog stupnja pripreme, kada budemo u posjedu svih potrebnih informacija koje će dati odgovor o mogućnosti dolaska navedenog natjecanja, morat ćemo otvorili i pregovore s regionalnim i državnim institucijama, prije svih Primorsko-goranskom županijom i Vladom Republike Hrvatske, s obzirom na financijska potraživanja Promotora za dovođenje natjecanja ovog ranga. Ne treba ni spominjati kako bez njihove podrške ovakve manifestacije nisu moguće, radi se naime o investiciji od nekoliko milijuna eura. Isplativoj dakako, ali u fazi organizacije neophodnoj, a nama samima svakako nemogućoj, istaknuo je Robert Žiković, predsjednik uprave Automotodroma.


Sjajne dakle vijesti s jednog od najjačih sportsko-turističkih brendova u Hrvatskoj, s automotodroma što je u punom pogonu više od 270 dana godišnje. Središte je to manifestacija koje se kreću od organizacije privatnih manifestacija, preko nacionalnih pa sve do međunarodnih natjecanja.


Tu su i oktanski eventi koji idu u zonu promotivnih kakav je primjerice bio i nedavno održani Porsche Family Day što je na Automotodrom privukao više tisuća posjetitelja. Grobnička ljepotica, kako mnogi od milja nazivaju taj slavni oktanski hram, je jedina takva pista u velikom okruženju, u nekim smjerovima i većem od 300 kilometara. Sjajno je pozicioniran i jako privlačan za desetke tisuća zaljubljenika, prije svega u motociklizam.


Kolika je njegova sinergijska snaga jasno kazuje i podatak da okuplja i do 100 tisuća ljudi koji dolaze kao natjecatelji, motociklisti u treningu ili članovi njihovih timova.



Foto: Promo

Zemlje iz kojih dolazi najveći broj vozača i posjetitelja:

1. Njemačka


2. Austria


3. Italija


4. Slovenija


5. Švicarska


6. Belgija


7. Litva


8. Poljska


9. Srbija,


10. BiH

Najbolji poduzetnik Općine Čavle


Da je riječ o objektu slavne povijest i prepoznatljivosti, ali i njegove neupitne privlačnosti kao i odličnih poslovnih rezultata, potvrđuje i niz nagrada. Primjerice drugu godinu za redom, koliko se ta nagrada i dodjeljuje, tvrtka Automotodrom Grobnik proglašena je najboljim poduzetnikom Općine Čavle na dodijeli nagrada poduzetnicima Primorsko-goranske županije “Bilanca uspjeha”, čija se završna ovogodišnja svečanost održala prvih dana rujna u opatijskom Hotelu Kvarner.


Dobitnike je, prema službenim podacima FINA-e za 2023. godinu, odabralo službeno povjerenstvo “Bilance uspjeha” sastavljeno od predstavnika Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Grada Opatije te predstavnika generalnog pokrovitelja “Lürssen Design Center Kvarner” i produkcije, a prema prijedlogu dekana Ekonomskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Saše Drezgića.


Da bi do svega toga došlo, do iznimne popunjenosti i opće kvalitete rada, zadnjih je godina učinjeno jako mnogo infrastrukturnih intervencija i investicija. Objekt je prije dvije godine učinio znatno povećanje sigurnost oko i na samoj stazi.


Važno je istaknuti, što je mnogima, posebno ako govorimo o sportskim objektima iz neposrednog okruženja, “misaona imenica” – AMG je samoodrživ. Još veće čuđenje izaziva podatak da su sve investicije u objekt i tekuća održavanja financirane vlastitim sredstvima!


Ono po čemu se Automotodrom također snažno izdvaja u odnosu na slične objekte je i njegov značaj za turističko poslovanje. Kao neposrednog okruženja, dvije grobničke općine, tako i šireg područja. Kad smo istaknuli da godišnje na AMG dolazi oko 100 tisuća gostiju, u raznim funkcijama i angažmanima, rekli smo automatski da oni ostvaruju i najmanje po dva noćenja.


Drugim riječima jasno je da zahvaljujući kvaliteti i privlačnosti automotodroma Primorsko-goranska županije ostvaruje najmanje 250 tisuća noćenja. Štoviše, kako su nam istaknuli na Grobniku, u vrijeme ljetnih mjeseci većina posjetitelja povezuje nekoliko dana aktivnosti na AMG-u s višednevnim ljetovanjem. Prema informacijama koje posjeduju u zadnje su vrijeme, uz kapacitete u Čavlima ili Jelenju, jako popularni i riječki kapaciteti, a veliku privlačnost ima i autokamp Pušća nedaleko Omišlja.


S obzirom da je službeni podatak kako turist u Hrvatskoj troši oko 150 eura na dan, slobodno možemo ustvrditi da uz sredstva koja se utroše za same aktivnosti na pisti, Automotodrom Grobnik generira i oko 37,5 milijuna eura za ostale turističke subjekte iz bliže regije.



Foto: Promo

Službene auto i moto utrke sezone 2024

IGFC – Adriatic Race


ALPE ADRIA International Motorcycle Championship


HISTO CUP


HAKS Croatia Challenge


PH cestovna utrka klasičnih motocikala


SSP 300 European Cup


STK 1000 European Cup


SSP 600 European Cup


European Bridgeston Handy Cup


BMW MCup


FIM Europe Women’s European Championship


Porsche Sprint Challenge


Formula Driver


S dodjele nagrada Bilanca uspjeha, Foto: Promo