Neurable

Nije SF: Izumljene slušalice koje mogu “čitati ljudske misli”, uskoro idu u prodaju

T.I.

iStock

iStock



Slušalice pomoću kojih će se moći čitati ljudske misli? Zvuči kao izum iz nekog SF filma, ali upravo je to ono na čemu posljednjih devet godina intenzivno radi bostonski startup Neurable iz kojeg najavljuju da slušalice idu u prodaju tijekom ove jeseni.


Slušalice, nazvane MW75 Neuro, sadrže iste senzore kao i glomazni elektroencefalogram – poznat kao EEG – koji se koristi za mjerenje električne aktivnosti u mozgu. S ugrađenom umjetnom inteligencijom (AI), slušalice prevode ovu aktivnost u korisne informacije koje se potom dijele putem aplikacije.


EEG se obično koristi za dijagnosticiranje medicinskih stanja poput epilepsije, moždanog udara ili traumatskih ozljeda mozga. Ali Neurableov cilj je stvoriti “svakodnevno sučelje mozak-računalo” koje može pomoći ljudima koji se bore s iscrpljenošću, umorom i produktivnošću, kaže Ramses Alcaide, izvršni direktor i suosnivač tvrtke.




Dodaje kako ove pametne slušalice mogu pratiti kognitivno zdravlje i otkrivati ​​rane znakove neurodegenerativnih bolesti.


Prema Alcaideu, bilo je potrebno 10 godina istraživanja i podataka od oko 7.000 ljudi da se tehnologija EEG-a uklopi u slušalice za uho, a da se zadrži točnost. Neurableovi senzori hvataju različite moždane valove, a AI tumači uzorke signala, koji mogu pokazati je li osoba usredotočena ili ne.


Koncept je, kaže Alcaide, pomoći korisnicima da “izgrade disciplinu i dobre navike” kroz nagrađivanje dobre kognitivne higijene. Detektiranjem mentalnog umora u real timeu, slušalice mogu potaknuti korisnike da uzmu pauzu i izbjegnu osjećaj “izgorenosti” na kraju dana.


Maloprodajna cijena ovih slušalica bit će 699 dolara, a već je moguća predbilježba.