SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP HVAR 2024

Hrvatska će ugostiti prestižan sportski događaj

Ana Braškić

Foto: SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP

Foto: SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP

Dugoročne koristi ovakvih događanja uključuju jačanje globalne prepoznatljivosti Hrvatske i Hvara kao zemlje i destinacije koja može organizirati sportske spektakle, ali i kao destinacije koja ima prateću infrastrukturu iskoristivu te na raspolaganju lokalnim žiteljima i turistima bez obzira na održavanje samog događaja



Hrvatska, s bogatstvom prirodnih ljepota, raznovrsnim krajolicima i blagom klimom, posjeduje zavidan potencijal za razvoj sportskog, a posebno outdoor turizma. Svojom geografski raznolikom ponudom, koja uključuje Jadransku obalu, otoke, planine, rijeke i šume, Hrvatska ima sve preduvjete postati ultimativnom destinacijom za avanturističke sportove i outdoor turizam tijekom cijele godine.


Aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, brdskog trčanja, penjanja, jedrenja i kajakarenja sve su popularniji oblici rekreacije. Sve je više turista koji traže aktivan odmor, želeći istražiti prirodu na jedinstven način, daleko od masovnih turističkih gužvi. Upravo u tom segmentu outdoor turizma Hrvatska ima priliku za dugoročni razvoj i diverzifikaciju turističke ponude, nudeći iskustva koja su aktivna, uzbudljiva i povezana s prirodom.


Međutim, uz sav ovaj potencijal, realnost je da trenutna infrastruktura, diljem Hrvatske, nije u potpunosti spremna odgovoriti na sve zahtjeve međunarodnih sportskih događanja i masovnog outdoor turizma. Nedostatak infrastrukture, specijaliziranih staza, znakova, sigurnosne opreme, pa i smještajnih kapaciteta izvan sezonskih gužvi predstavlja izazov koji treba prevladati.




Upravo velika međunarodna sportska događanja, kao što je nadolazeći Spartan World Championship Hvar 2024, mogu značajno pomoći u unaprjeđenju infrastrukture i pozicioniranju Hrvatske, globalno, kao destinacije za sportski i outdoor turizam.



Utrka se ne sastoji samo od trčanja, Foto: SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP

Strateška važnost


SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP HVAR 2024 predstavlja izvrsnu priliku za daljnji razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma u Hrvatskoj. Ovaj prestižni sportski događaj, koji će se održati izvan glavne turističke sezone, doprinosi ravnomjernijem rasporedu turističkih aktivnosti tijekom cijele godine, kojemu je cilj smanjiti preopterećenje u ljetnim mjesecima te potaknuti održivi ciklus lokalne ekonomije.


Usmjeravanjem na unaprjeđenje turističkih proizvoda s visokom dodanom vrijednošću, Spartan World Championship Hvar 20024 ne samo da privlači ljubitelje outdoor sportova, već promiče kulturno i prirodno bogatstvo Hvara čime privlači u destinaciju i one kojima je turistički aspekt i karakter događaja jednako ili više važan od onog natjecateljskog.


Ovaj događaj omogućuje lokalnoj zajednici aktivno uključivanje u proces organizacije te same realizacije događanja kao i uključivanje ugostiteljsko turističke ponude, čime se dodatno podiže kvaliteta iskustva natjecatelja/posjetitelja te se doprinosi lokalnoj ekonomiji.


Događaj, osim što doprinosi popularizaciji outdoor adrenalinskog sporta kao specifičnog oblika turizma, pruža priliku za promociju Hvara kao atraktivne destinacije koja je sposobna i spremna ugostiti posjetitelje i izvan glavne ljetne sezone. Na taj način događaj postaje ključan faktor u razvoju dugoročnog, održivog turizma te potencijalno u slijedećim godinama i s novim utrkama može ravnomjerno koristiti potencijale cijele Hrvatske.


Zbog svih razloga navedenih iznad, ali i nekoliko dodatnih, kojih ćemo se dotaknuti u zaključku teksta, potencijal i važnost događaja je pravovremeno prepoznat i podržan od strane ključnih dionika i partnera događaja – Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice te grada Hvara i Turističke zajednica grada Hvara, bez kojih realizacija događaja ne bi bila moguća.


Direktorica Turističke zajednice grada Hvara, Iva Belaj Šantić, komentirala je dolazak Spartan svjetskog prvenstva u Hvar.


– Kada smo u srpnju 2023. godine započeli razgovore s organizatorima Spartan utrke, ideja da utrku napravimo u Hvaru činila se hrabrom i izazovnom. Ipak, nepokolebljivo smo odlučili podržati realizaciju ovog događaja, vjerujući u potencijal Hvara kao, možda ne idealne, ali zasigurno jedinstvene destinacije za ovakvu vrstu natjecanja.


Iako su prirodne ljepote i kulturno-povijesna baština nesumnjivo glavni aduti Hvara, današnji posjetitelji traže dodatni motiv dolaska. Sport kao razlog putovanja zdravi je motiv, a Hvar ima izvrsne preduvjete za razvoj outdoor aktivnosti, što ga čini savršenom lokacijom za Spartan utrku. Organizacijski izazovi na otoku su, naravno, veći nego na kopnu, no uvjereni smo da će ovaj događaj biti vrhunske kvalitete te da ćemo svi biti ponosni na njegovu realizaciju.


Ključno je naglasiti involviranost lokalne zajednice te je koordinacija gradskih službi, MUP-a, HGSS-a, Nautičkog centra, hitne pomoći, vatrogasaca, planinara, Zajednice sportskih udruga te osnovne i srednje škole neophodna i odigrati će ključnu ulogu u organizaciji događanja ove veličine.


Sinergija svih dionika ujedno potvrđuje da turističku destinaciju ne čini pojedinac, već zajedništvo i angažman svih nas. Posebno nas veseli činjenica da je Spartan utrka inkluzivna i pristupačna svim dobnim skupinama, a kroz koncept “leave no trace” skreće se pozornost na očuvanje prirodne ljepote našeg otoka. Hvar se ponosi bogatom tradicijom organiziranog turizma, koji je kroz različite faze razvoja i prilagodbe ponude bio predvodnik trendova.


No, nikada više nego danas, raspravlja se o smjeru i načinu razvoja, ne samo hvarskog, već i turizma općenito. Vjerujemo da će projekti poput Spartan utrke doprinijeti viziji održivog i kvalitetnog turizma, otvoriti nove mogućnosti za razvoj sportskog turizma te potaknuti osobne promjene prema zdravijem načinu života, jer zadovoljan pojedinac doprinosi sretnom društvu., zaključila je Belaj Šantić.



Natjecatelji moraju svladati brojne prepreke, Foto:  SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP

Globalni spektakl na jedinstvenoj lokaciji


Od 10. do 13. listopada grad Hvar bit će domaćin svjetskog prvenstava u Spartan utrkama. Spartan World Championship Hvar 2024 bit će jedna od najvećih i najimpresivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj, ali istovremeno i jedan od najznačajnijih događaja u Spartanovom globalnom kalendaru zbog činjenice da ćemo na Hvaru dobiti nove (Spartan) svjetske prvake u utrkama s preprekama na 100 metara i pet kilometara.


Na ovom će se događaju utrkivati preko 3.000 natjecatelja iz cijelog svijeta, u četiri glavne discipline to jest četiri glavna formata Spartan utrka. Najvažnije među njima već su spomenute utrke na 100 metara (“100M”) i 5 kilometara (“Sprint”) s preprekama, a u kojima se na Hvaru održava svjetsko prvenstvo. Uz njih, održat će se utrke na 10 (“Super”) i 21 (“Beast”) kilometar s preprekama. Važno je napomenuti da se za sve discipline to jest utrke (osim “100M”) mogu prijaviti ne samo profesionalni sportaši/trkači, nego i sportaši rekreativci što događaju daje predznak “masovnog” te događaja otvorenog za sve.


Profesionalni sportaši, na Hvaru se bore i za najveći nagradni fond u povijesti Spartan svejetskih prvenstava u ukupnom iznosu od 100.000 Eura. Nagradni je fond raspoređen po utrkama, a ravnomjerno za mušku i žensku konkurenciju. Izdašan nagradni fond jedna je od garancija da će Hvar pohoditi najveća imena iz svijeta OCR-a (eng. Obstacle Course Racing) poput Kanađanina Ryana Aktinsa ili Rebecce Hammond iz SAD-a.


Legitimitet događaju kao međunarodnom sportskom spektaklu daje i činjenica da je za događaj osiguran TV prijenos koji će biti emitiran u Hrvatskoj, ali i u preko 40 zemalja svijeta. Kad tome pridodamo globalnu distribuciju skraćenog TV prijenosa i video sažetaka brojnih digitalnih medijskih kuća, globalni će doseg događaja na Hvaru premašiti brojku od pola milijarde kućanstava.


Osnivač i izvršni direktor Spartana, Joe De Sena, ističe kako je Hvar jedna od najljepših, ali i najizazovnijih lokacija na kojima su ikada planirali organizirati Spartan svjetsko prvenstvo.


– Za mene osobno, Hvar je destinacija iz snova. Kad se otvorila prilika da Hvar bude domaćin svjetskog prvenstva, nisam dvojio niti sekunde s odlukom hoćemo li se ili ne upustiti u realizaciju unatoč objektivnim poteškoćama koje organizacija događaja na otoku nosi sa sobom.


Grad Hvar, mediteranska klima, prelijepo prirodno okruženje, obala, more… nisam siguran možemo li imati spektakularniju kulisu za održavanje svjetskog prvenstava bilo gdje drugdje u svijetu. Iskreno vjerujem da će se sav trud koji ulažemo u organizaciju višestruko vratiti i da nas čeka najuspješnije Spartan svjetsko prvenstvo do sada. No, pričekajmo s ocjenama, za sada se izrazito veselim dolasku u Hvar i svemu što nas čeka u tjednu događaja, zaključio je De Sena.



OCR, ili Obstacle Course Racing, svoje korijene vuče iz vojske, Foto: SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP

Važnost događaja za turizam i lokalnu ekonomiju


Organizacija događaja Spartan World Championship Hvar 2024 donosi, očekivano, brojne koristi lokalnoj zajednici, uključujući ekonomske benefite, dodatnu promociju Hvara kao cjelogodišnje sportske i outdoor destinacije, ali i jačanje cjelokupne turističke ponude Hrvatske.


Događaj će privući više od 2.500 sportaša s kojima na Hvar dolaze i njihove obitelji, prijatelji, treneri, čime će značajno doprinijeti povećanju broja noćenja u lokalnim hotelima, apartmanima i privatnim smještajnim jedinicama.


Kako se događaj održava u listopadu, razdoblju koje je tradicionalno izvan turističke sezone, očekuje se da će Spartan World Championship Hvar 2024 produžiti turističku sezonu, čime će lokalni ugostitelji, trgovci i hotelijeri imati priliku ostvariti dodatne prihode. Povećana potrošnja u restoranima, kafićima, trgovinama, kao i korištenje lokalnih usluga, donijet će značajan financijski poticaj lokalnoj zajednici, što je od izuzetne važnosti za gospodarski rast Hvara izvan ljetnih mjeseci.


Zbog svega navedenog, za uspjeh događaja nevjerojatno je važna bliska suradnja organizatora s jedinicom lokalne samouprave, turističkim zajednicama te lokalnim poduzećima kako bi osigurali da događaj bude uspješan, ali i u skladu s potrebama i interesima zajednice.


Gradonačelnik Hvara, Rikardo Novak, ističe kako organizacija ovakvog događaja doprinosi jačanju imidža Hvara kao sportske i outdoor destinacije te izravno utječe na gospodarski razvoj lokalne zajednice.


– Ljubiteljima aktivnog odmora i sportskog života otok Hvar je već dugo vremena na listi omiljenih destinacija, a brojna sportska događanja koja se već desetljećima održavaju u našem gradu šalju jasnu poruku o sportskom duhu hvarskog turizma.


Posebna nam je čast biti domaćinima svjetskog prvenstva novog olimpijskog sporta, ujedno i jednog od najvećih događanja koje će se ove godine održati u Hrvatskoj i regiji. Zahvaljujemo na povjerenju koje nam je ukazao osnivač Spartana, Joe De Sena i Ministarstvo turizma i sporta koji su prepoznali važnost ovog događanja u promociji naše zemlje i našega otoka. Zahvaljujemo i voditelju projekta Jurici Baraću, predsjedniku udruge Pannonian te svim suradnicima u zahtjevnoj organizaciji.


Veseli nas što će naš proslavljeni olimpijac Valent Sinković, sportski ambasador ovog događanja sudjelovati na utrci, kao i činjenica da se natjecanje u izdržljivosti, upornosti i odlučnosti održava u godini u kojoj je Hvar dobio svog prvog olimpijca, jedriličara Filipa Jurišića. Olimpijski duh na otoku pojačat će i dolazak zlatne judašice Barbare Matić na Europsko judo prvenstvo veterana, koje se u isto vrijeme održava na Hvaru. Hvar ima priliku još jednom pokazati svoje dobro poznato gostoprimstvo, ali i iskustvo i umješnost u organizaciji velikih događanja.


Ona nas povezuju i kao lokalnu zajednicu jer će u pripremi i realizaciji kroz različite segmente sudjelovati velik broj naših sugrađana. I ono najvažnije kod sportskih manifestacija, jačanje svijesti o važnosti sporta kod djece i mladih, stoga nas veseli uvrštavanje i djece u program utrka.


Više od dvije tisuće sudionika Spartan Svjetskog prvenstva, kao i milijuni gledatelja diljem svijeta uživat će u jedinstvenoj ljepoti prirode i bogatstvu baštine grada Hvara i okolice, na što smo osobito ponosni, naglasio je Novak.



Sudjelovati mogu i rekreativci, Foto: SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP

OCR kao sport budućnosti


Utrke s preprekama (eng. Obstacle Course Racing – OCR) posljednjih desetak godina doživljavaju istinski procvat čemu svjedoči podatak da se od 2015. do danas u tom brzorastućem sportu okušalo više desetaka milijuna natjecatelja. Globalni lider, koji je gotovo samostalno ucrtao OCR na svjetsku kartu sportova, bostonska je kompanija Spartan Race Inc. Spartan Race davne je 2007. započeo svoj uspon u SAD-u, a danas se može pohvaliti činjenicom da se Spartan događaji održavaju u 37 država svijeta.


OCR, ili Obstacle Course Racing, svoje korijene vuče iz vojske to jest vojne obuke u sklopu koje su vojnici savladavali izrazito izazovne poligone kako bi testirali i unaprijedili svoju izdrživost i tjelesnu spremu.


Ideja raznih OCR natjecanja za “amatere” bio je replicirati izazove stavljene pred vojnike i učiniti ih dostupnima široj javnosti, potičući ljude na zdrav život i tjelesnu aktivnost kroz uzbudljivu, dinamičnu i, do tada, nepostojeću formu natjecanja. Osnivač Spartana, Joe De Sena, i sam je sudjelovao na prvim OCR natjecanjima u SAD-u što mu je promijenilo život i samo poimanje istog. Tada je, kao mešetar na Wall Streetu, odlučio napustiti svijet financija i ući u svijet fitnessa s namjerom, zapravo misijom, da promijeni 100 milijuna života. Spartan Race kao brend rezultat je upravo te odluke.


Od osnutka 2007. do danas, popularnost Spartan Racea te OCR-a kao sporta rasla je velikom brzinom. Popularizaciji je svakako doprinijela i činjenica da su se na Spartan Race utrkama natjecale i mnoge slavne ličnosti, poput sestara Venus i Serene Williams, princa Harryja, Kardashianki i Randyja Mossa.


Televizija je, naravno, cijelu priču OCR-a usmjerila tamo gdje ju je malo tko uopće mogao zamisliti. A upravo je ta “televizičnost” sporta jedan od razloga zašto je utrka s preprekama na 100 metara, kakvu ćemo imati prilike gledati na Hvaru, postala debitantska disciplina (u sklopu modernog pentatlona) i na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. godine, što će nesumnjivo rezultirati eksponencijalnim rastom popularnosti samoga sporta, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.



Foto: SPARTAN WORLD CHAMPIONSHIP

Dugoročni učinci za Hrvatsku


Dugoročne koristi ovakvih događanja uključuju jačanje globalne prepoznatljivosti Hrvatske i Hvara kao zemlje i destinacije koja može organizirati sportske spektakle, ali i kao destinacije koja ima prateću infrastrukturu iskoristivu te na raspolaganju lokalnim žiteljima i turistima bez obzira na održavanje samog događaja.


Spartan World Championship Hvar, kao događaj, može postati model za buduće manifestacije slične prirode. Bitno je za napomenuti da je organizator osigurao budžet i realizirao uređenje lokalnih staza za trčanje što je primjer pozitivnog utjecaja i ostavštine u destinaciji neovisno o održavanju samog događanja.


Edukacija kadrova i volonterski programi (na događaju će biti prisutno više od 200 volontera), koji su od vitalne važnosti za realizaciju događaja, također su dugoročni benefit jer je posljedica organizacije događaja povećanje broja ljudi koji će posjedovati dragocjeno iskustvo i te unaprjeđene vještine potrebne za organiziranje velikih međunarodnih sportskih događaja.


Još je jedan aspekt vrlo bitan za naglasiti, a to je da OCR kao sport ima pozitivan utjecaj na zdravlje i životne navike ljudi. Ovakvi događaji inspiriraju sudionike i promatrače da usvoje zdravije načine života, kroz redovno treniranje i fizičku aktivnost. U zemlji poput Hrvatske, koja prema posljednjim istraživanjima ima jedan od najviših postotaka pretilih ljudi u Europi, popularizacija sportova poput OCR-a značajno će doprinijeti poboljšanju zdravlja nacije.


Ljudi koji se uključe u ovakve sportove često mijenjaju svoje prehrambene navike, više vremena provode na otvorenom i aktivnije sudjeluju u zajednici. Ovaj fenomen doprinosi razvoju zdravijeg društva, što ima dugoročne pozitivne učinke ne samo na pojedince, već i na cijelu naciju.


Događaji poput Spartan World Championshipa Hvar također jačaju lokalnu zajednicu kroz ekonomske i socijalne učinke. Uključivanje lokalnih poduzeća, od hotela i restorana do dobavljača opreme i volontera, doprinosi jačanju lokalne ekonomije i jačanju osjećaja zajedništva.


Lokalni stanovnici mogu se aktivno uključiti u organizaciju, bilo kao volonteri ili pružatelji usluga, čime se dodatno potiče ekonomski rast i socijalna kohezija. Organizacija ovakvih događaja često ima domino efekt – pozitivni rezultati mogu inspirirati daljnje investicije u sportski turizam i outdoor aktivnosti, što dugoročno doprinosi razvoju lokalnih destinacija.


Zaključno, organizacija Spartan World Championshipa na Hvaru ne samo da promovira Hrvatsku kao atraktivnu sportsku (outdoor) destinaciju, već služi i kao model za buduće uspjehe u turističkom i sportskom sektoru.


Ovaj događaj otvara vrata daljnjim međunarodnim natjecanjima, budućim investicijama i suradnjama, osnažujući Hrvatsku na globalnoj razini. Kombinacija sportskog uspjeha, održivog razvoja i pozitivnih učinaka na lokalnu zajednicu čini Spartan World Championship Hvar neprocjenjivim doprinosom dugoročnom razvoju Hrvatske kao destinacije koja je sinonim za aktivan, zdrav i održiv turizam.


Iskreno vjerujem da će se sav trud koji ulažemo u organizaciju višestruko vratiti i da nas čeka najuspješnije Spartan svjetsko prvenstvo do sada.


Osnivač i izvršni direktor Spartana, Joe De Sena