Drevna igra

Arheolozi pronašli društvenu igru staru četiri tisuće godine, lokacije otkrića su posebno zanimljive

T.I.

iStock

iStock

U Çapmalıju je ploča za igru ​​pronađena u špilji koju su stočari koristili kao zimsko sklonište



Arheolozi su u Azerbajdžanu pronašli šest crteža urezane u površine stijena koji datiraju u period od otprilike dvije tisuće godina prije Krista. Svaki od njih nalikuje uzorku drevne društvene igre “Hounds And Jackals” koje su u istom periodu postojale na području Egipta.


“Lokacije dovode u pitanje pretpostavljeno porijeklo ove društvene igre”, kažu arheolozi Walter Crist sa Sveučilišta Leiden i Rahman Abdullayev iz Povijesnog društva Minnesote.


Do danas je otkriveno oko 70 kamenih igraćih ploča za ovu drevnu igru, mnoge u Egiptu. Najstariji primjer pronađen je u grobnici u El-Assasifu i datira u period između 2064. i 1952. prije Krista.




Iz toga je proizašla pretpostavka da je igra nastala u Egiptu i odatle se proširila.


No sad je moguća i teorija da je igra zapravo nastala u jugozapadnoj Aziji.


Lokacije nalaza u Azerbajdžanu sugeriraju da je u igri uživao cijeli društveni spektar. U Çapmalıju je ploča za igru ​​pronađena u špilji koju su stočari koristili kao zimsko sklonište, dok su u Yeni Türkanu i Dübəndiju igre pronađene u grobnicama bogataša.


Široka geografska rasprostranjenost i raspon društvenih konteksta u kojima je igra pronađena sugeriraju da su “Goniči i šakali” bili moćan alat za uspostavljanje veza, sklapanje prijateljstava i procjenu pouzdanosti među ljudima.