Sretan rođendan!

Peek&Poke obilježio 17 godina djelovanja

Novi list

Rođendansku tortu prerezao je Kirill Karnovich-Valua, Foto: JOSIP KNEŽEVIĆ

Rođendansku tortu prerezao je Kirill Karnovich-Valua, Foto: JOSIP KNEŽEVIĆ

Najbolje ocijenjena muzejska turistička atrakcija grada Rijeke na tradicionalnoj je rođendanskoj proslavi okupio brojne drage prijatelje, nove i stare goste



Muzej starih računala i informatičke tehnologije Peek&Poke preksinoć je obilježio sedamnaest godina djelovanja.


Najbolje ocijenjena muzejska turistička atrakcija grada Rijeke na tradicionalnoj je rođendanskoj proslavi okupio brojne drage prijatelje, nove i stare goste koji nisu propustili i ove godine zaželjeti sve najbolje ekipi koja već gotovo dva desetljeća posjetitelje vodi na inspirativno i zanimljivo putovanje kroz vrijeme.


U povodu rođendana ulaz je bio slobodan, tijekom večeri bio je omogućen razgled muzeja, a s obzirom na to da je Peek&Poke nedavno organizirao manifestaciju »Japan u Rijeci«, sve je ostalo u duhu Japana pa su tako posjetitelji mogli degustirati japanske specijalitete, ali i tradicionalnu rođendansku tortu.




Čast da ove godine razreže rođendansku tortu dobio je Kirill Karnovich-Valua, kreativni direktor u slovenskoj tvrtki Digital Da Vincis, koji je s Peek&Pokeom nedavno surađivao na projektu »Alternativna stvarnost: računalna povijest oko 1890. godine«.


Podsjetimo, radi se o zanimljivom, vizualno provokativnom serijalu kratkih priča iz domene tehnološke fantastike, realiziranom uz pomoć alata umjetne inteligencije, s ciljem promicanja stvarne izložbe u muzeju.


Kao što smo već pisali, radi se o seriji sadržaja koja stvara model kronika »nijemog videa« – izmišljeni almanah računalne povijesti koji oponaša arhivske dokumentarne snimke koje izvještavaju o »inovacijama« 1890-ih, kao da su računala i igraće konzole postojali prije 130 godina.


Kroz priču su obrađeni mnogi stvarni eksponati Muzeja računala Peek&Pokea kao što su prva računala, igraće konzole, telefoni, pa čak i tehnologija za istraživanje svemira.


Projekt koji je objavljen na društvenim mrežama (Facebook, Twitter i Instagram) u obliku UI videa i slika, bilo je moguće pogledati i u subotu u Peek&Pokeu.