Trenerski opus

Sve ono što je Dinamo proživio prošlog tjedna je Jakirovićeva ostavština

Davor Petrović

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Doduše, sve to ne zanima odgovorne iz Maksimirske 128 jer oni se sada nalaze pod nevjerojatnim pritiskom javnosti i navijača, koji su uvjereni da velik dio krivice za slobodni pad u zadnja dva tjedna snose Velimir Zajec i njegovi suradnici



ZAGREB   Prošlog petka, dan prije nego što će Dinamo u Koprivnici doživjeti teški debakl, Marko Marić je, s pozicije sportskog direktora u Maksimirskoj 128, istaknuo da je Sergej Jakirović ostavio momčad u boljem stanju od onoga u kojem se nalazila kada je stigao u klub. Nakon večeri u kojoj je Slaven Belupo zaslužio uvjerljiviju pobjedu od tih 4:1 čovjek se, jednostavno mora zapitati zbog čega je rastanak s bivšim trenerom morao biti začinje tolikom količinom kurtoazije.


Naime, Jakirović je u Dinamo stigao krajem kolovoza prošle godine, nakon remija s AEK-om u Ateni (2:2), koji je značio ispadanje iz trećeg pretkola Lige prvaka. Do tada je momčad vodio Igor Bišćan, a rezultati sasvim sigurno nisu bili jadni, kao što sugerira Marićev izljev ljubaznosti prema čovjeku koji je svoj mandat u Maksimirskoj 128 obilježio uglavnom negativnim rekordima.


Ostavština


Konkretnije, sve ono što je Dinamo proživio prošlog tjedna je Jakirovićeva ostavština. Istina, rekordni poraz na gostovanju kod Bayerna u Münchenu (2:9) predstavljao je njegov oproštaj s modrom klupom, no momčad je u Koprivnici vodio Sandro Perković, koji je proteklih trinaest mjeseci proveo kao Jakirovićev prvi asistent, što, pak, sugerira da njeguje istu nogometnu ideju.




Doduše, sve to ne zanima odgovorne iz Maksimirske 128 jer oni se sada nalaze pod nevjerojatnim pritiskom javnosti i navijača, koji su uvjereni da velik dio krivice za slobodni pad u zadnja dva tjedna snose Velimir Zajec i njegovi suradnici. Upravo iz tog razloga Dinamovim čelnicima se sa svih strana objašnjava da su već u nedjelju morali pronaći novog trenera. No, zdrava logika kaže da bi Perković trebao dobiti još jednu priliku u srijedu, na gostovanju kod Banjola, u sklopu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, čak i ako novi šef struke bude imenovan danas ili sutra.


U svakom slučaju, savršeno je jasno da je rujan rasplinuo sve maksimirske snove o sjajnoj sezoni. Naime, krajem kolovoza Dinamo je imao maksimalan učinak u SuperSport HNL-u i plasman u Ligu prvaka, a to je mnoge navelo na zaključak da Jakirović ima sve pod kontrolom, nakon što je odradio dvostruku dozu svoje »čarobne formule« koja se sastoji od čuvenih šest mjeseci i jednog prijelaznog roka. Međutim, rujan je donio dvoboje s Rijekom (1:1), Hajdukom (0:1) i Bayernom (2:9), koji su do kraja razgolitili sve slabosti modrog ansambla.


Crna rupa


Koprivnica je, pak, pokazala da svaka dobro organizirana momčad može uzeti mjeru Dinamu koji se kroz proteklih trinaest mjeseci uglavnom oslanjao na razliku u individualnoj kvaliteti. Zapravo, velika je nepravda što je fantastična izvedba igrača pod stručnim vodstvom Marija Kovačevića ostala u sjeni nastavka modre krize jer Slaven Belupo je sasvim sigurno zaslužio kraljevski tretman zbog prikazanog u subotu. Na kraju krajeva, dovoljno je podsjetiti da je Ivan Nevistić bio najistaknutiji igrač Dinama u Koprivnici.


– Ova momčad ima kvalitetu, ali ušli smo u neku crnu rupu i moramo što prije izaći iz nje. Dinamo je velik klub u kojem je jako teško igrati jer bitne su samo pobjede. Nema alibija, moramo naći snage i izaći iz ovoga što prije. Sada je teško, ali izvući ćemo se iz ovoga. Jesam li čuo za situaciju da momčad primi trinaest golova u dvije utakmice, a golman ima sedamnaest-osamnaest obrana i bude najbolji pojedinac u tim dvjema utakmicama? Nisam, ali to jednostavno treba prihvatiti. Moramo se i mi malo spustiti na zemlju i pustiti te lažne priče sa strane jer teren je jedino mjerilo – ističe Nevistić.